Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Apple ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας την παρουσίασή της για το παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών (WWDC 2021) και ο Tim Cook μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των επικεφαλής παρουσίασαν τα πλάνα τους για τα iPhone, iPad, Apple Watch, Mac και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη: Epic εναντίον Apple: Μια δίκη που πληγώνει την εταιρεία του Κουπερτίνο

iOS 15

Μεγάλος πρωταγωνιστής της παρουσίασης ήταν το iOS 15. Η νέα πλατφόρμα της Apple για το iPhone έρχεται με πολλές και σημαντικές αλλαγές. Ξεκινώντας, το FaceTime θα αναβαθμιστεί σημαντικά, υποστηρίζοντας spatial audio και μειώνοντας τον εξωτερικό θόρυβο στις κλήσεις, ενώ πλέον οι χρήστες θα μπορούν μέχρι και να μοιραστούν αρχεία ήχου και εικόνας. Το FaceTime θα λειτουργεί πλέον και σε χρήστες από άλλες πλατφόρμες, μέσω browsers.

Αλλαγές θα έχουμε και στις ειδοποιήσεις που πλέον θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερα εικονίδια, ενώ θα υπάρχουν και τα νέα φίλτρα, τα λεγόμενα Focus, τα οποία θα ορίζουν ποιες ειδοποιήσεις θέλετε να λαμβάνετε ανάλογα με τη δραστηριότητά σας (ξεκούραση, δουλειά κτλ). Τα μηνύματα αναβαθμίζονται κι αυτά στο iOS 15, ενώ αλλαγές θα έχουμε και στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, όπου οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνονται (και να πράττουν ανάλογα) όταν μια εφαρμογή έχει πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνό τους.

Με την εγκατάσταση της νέας έκδοσης θα μπλοκάρονται και τα tracking pixels από τα κλασικά διαφημιστικά mails. To iOS 15 θα προσφέρει ακόμη αναζήτηση σε φωτογραφίες μέσω της λειτουργίας LiveText, ενώ το Apple Wallet θα μπορεί να υποστηρίξει πλέον περισσότερα δεδομένα που απαιτούν σχετική ασφάλεια, όπως πχ. ένα ηλεκτρονικό κλειδί ξενοδοχείου ή και το διαβατήριο του χρήστη.

iPadOS 15

Αλλαγές μαζί με το iOS 15 έρχονται και στο iPadOS 15, τη νέα έκδοση του λειτουργικού για το iPad. O βασικός στόχος της εταιρείας είναι να κάνει τα tablets της εργαλεία δουλειάς και έτσι δούλεψε αρκετά στον τομέα του split screen και του multitasking. Η κεντρική οθόνη της συσκευής επιτρέπει πλέον περισσότερη παραμετροποίηση και προσθήκη πολλαπλών widgets που μπορούν να τοποθετηθούν παντού, αλλά και πιο εύκολη τακτοποίηση. Αρκετά περισσότερα apps δουλεύουν σε split-view mode με όλες τις λειτουργίες τους, ενώ ανακοινώθηκε πως έρχεται και η εφαρμογή μετάφρασης στο iPadOS. 

Στο iPadOS 15, τέλος, θα υποστηρίζονται και οι αλλαγές στα του ήχου, αλλά και στα των ενημερώσεων που ανακοινώθηκαν για το iOS 15. 

macOS Monterey

Στο πλαίσιο του WWDC 2021 παρουσιάστηκε και η νέα έκδοση του macOS, το macOS Monterey. Το νέο λειτουργικό θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση ενός πληκτρολογίου και ενός mouse με ένα Mac και ένα iPad.

Τα Mac θα μπορούν να λειτουργούν πλέον και με το AirPlay για άμεση αποστολή αρχείων, ενώ θα υποδεχτούν και την εφαρμογή αυτοματισμού των Shortcuts για τις καθημερινές λειτουργίες του χρήστη. Αλλαγές έχουμε και στον Safari browser των Mac που γίνεται αρκετά πιο μοντέρνος και επιτρέπει πιο εύκολη αλλαγή και μετακίνηση μεταξύ των καρτελών.

watchOS 8

Αλλαγές έρχονται και στο watchOS 8, το νέο λειτουργικό που θα υποδεχτούν τα Apple Watches το φθινόπωρο. Το λειτουργικό θα αποκτήσει μια εφαρμογή Mindfulness που θα λειτουργεί όπως το Breath, ενώ το Fitness app θα ενημερωθεί με περισσότερες ασκήσεις γυμναστικής. Θα υπάρχουν ακόμη νέα watchfaces από φωτογραφίες που θα έχει τραβήξει ο χρήστης σε portrait mode, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να πειράξει και το κείμενο που θα φαίνεται πάνω από την εικόνα. Το watchOS 8 θα έχει μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 15, όπως το Focus mode, ενώ θα υποδεχτεί και ένα ανασχεδιασμένο Home app για έλεγχο των συσκευών του σπιτιού με μεγαλύτερη ευκολία.

AirPods και ήχος

H Apple ανακοίνωσε πως τα AirPods Pro θα προσφέρουν πλέον το “Conversation Boost”, ένα μηχανισμό που θα μπορεί να ενισχύσει τον ήχο για όσους έχουν προβλήματα ακοής. Πέραν αυτού, τα ακουστικά θα έχουν και σχετικές ενημερώσεις που θα είναι και συμβατές με τη λειτουργία Focus, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να δείτε καν το κινητό σας τηλέφωνο. Βελτιώσεις θα δούμε ακόμη και στο Find My App, όπου θα μπορείτε πλέον να δείτε που τα έχετε αφήσει. Τέλος, η Apple πρόσθεσε υποστήριξη για spatial audio σε AirPods Pro και AirPods Max για σύνδεση με το Apple TV, καθώς και Dolby Atmos στο Apple Music.

Siri

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έγινε για τη Siri, τον φωνητικό βοηθό της Apple. Πλέον, με το iOS 15 θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ θα είναι πλέον και αρκετά πιο γρήγορη η λειτουργία της. Όπως είναι λογικό, με τη Siri εκτός διαδικτύου δεν θα μπορούν να γίνουν αναζητήσεις στο web, αλλά ο χρήστης θα μπορεί να δώσει εντολές για άνοιγμα εφαρμογών, αναζήτηση στη συσκευή του κτλ. Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε πως η Siri μπαίνει επιτέλους και σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών. 

Υγεία

Σημαντική αναβάθμιση γίνεται στο θέμα της υγείας, έναν τομέα που έχει ρίξει αρκετή δουλειά η Apple τα τελευταία χρόνια. Το σχετικό Health App αναβαθμίζεται, επιτρέποντας στο χρήστη να προσθέσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του και να έχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει, για τους καρδιακούς παλμούς και για τυχόν προειδοποιήσεις που έχουν εμφανιστεί στην οθόνη κάποιου. Με αυτόν τον τρόπο πχ. θα μπορεί να ενημερωθεί ο χρήστης αν ο πατέρας του έχει δεχτεί κάποιες ειδοποιήσεις για τους καρδιακούς παλμούς του, κάτι που σίγουρα μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Ακόμη, η εφαρμογή θα λαμβάνει πλέον δεδομένα από το περπάτημα, το ρυθμό και την ακολουθία των βημάτων για να βγάλει συμπεράσματα για την υγεία και να προειδοποιεί για ενδεχόμενη πτώση. Παράλληλα, θα προσφέρει και κάποιες ασκήσεις που θα βοηθούν σε αυτό το επίπεδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA