Μενού
  • Α-
  • Α+

H ΕΑ Sports είναι βασικός συνεργάτης της FIFA εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προσφέροντας μία πολύ καλή απόδοση του ποδοσφαίρου σε ψηφιακή μορφή. Ωστόσο, πλέον φαίνεται πως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και το μέλλον των ποδοσφαιρικών videogames κρύβει πολλές ανατροπές. Χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές ενδείξεις, η EA προχώρησε πριν από μερικές ημέρες σε μια ανακοίνωση που ανέφερε πως εξετάζει το κομμάτι της συνεργασίας με την FIFA για τα μελλοντικά παιχνίδια της σειράς EA Sports FIFA και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων.

Διαβάστε ακόμη: Έρχονται διαφημίσεις μέσα στα νέα videogames που θα κυκλοφορήσουν σε PC και κονσόλες

Όπως αποδείχτηκε από ρεπορτάζ που εμφανίστηκαν σε διάφορες ιστοσελίδες, η FIFA ζητάει από την ΕΑ περί το 1 δισ. δολάρια για κάθε τετραετία χρήσης του ονόματός της στα videogames, τη στιγμή που η ΕΑ δεν δείχνει διατεθειμένη να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Μέρος του προβλήματος φαίνεται πως είναι και οι περιορισμοί που θέλει να θέσει η FIFA στην ΕΑ σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να εμφανίσει έσοδα πέραν της πώλησης του ίδιου του game (πχ. NFTs).

Οι αντιδράσεις στην κοινότητα ήταν αρκετές και μεγάλες και πολλοί χρήστες στράφηκαν κατά της FIFA, ωστόσο πριν από μερικές ώρες η παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου πέρασε στην αντεπίθεση. Συγκεκριμένα, εξέδωσε μια ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως το μέλλον του ποδοσφαίρου στα videogames και στα eSports δεν μπορεί να είναι «παιχνίδι για μια εταιρεία», φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την ΕΑ.

Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να βρίσκονται καν κοντά, αφού μέρα με τη μέρα φαίνεται από τις διάφορες τοποθετήσεις πως δύσκολα θα βρεθεί η χρυσή τομή. Από τη μία η ΕΑ θεωρεί πως το παιχνίδι της δεν χρειάζεται καν πλέον να φέρει το όνομα FIFA, από την άλλη η FIFA θεωρεί πως έπρεπε να έχει περισσότερα έσοδα από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό franchise στα videogames.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάσταση της Konami και του δικού της ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, το eFootball μετατράπηκε σε μοντέλο “free-to-play”, δηλαδή το βασικό του κομμάτι προσφέρεται δωρεάν και οποιοδήποτε έξτρα περιεχόμενο πωλείται σε μορφές πακέτων.

Στην παρούσα φάση, η Konami δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί στην αγορά και ήδη αρκετοί αναφέρουν πως το eFootball είναι η αρχή του τέλους για το PES και τα μελλοντικά παιχνίδια του. Και ίσως και η ίδια η Konami να μην ενδιαφέρεται να ασχοληθεί άλλο με τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Άρα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λογική λύση εδώ.

Μοναδική σοβαρή λύση στο μονοπώλιο της EA στα ποδοσφαιρικών games είναι η εμπλοκή τρίτης εταιρείας που σε συνεργασία με FIFA και Konami μπορεί να φτιάξει το κάτι ξεχωριστό. Ωστόσο πρόκειται για ένα σενάριο που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA