Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά από μήνες δοκιμών, οι εταιρείες ετοιμάζονται να φέρουν διαφημίσεις σε μορφή video στα σύγχρονα videogames στις κονσόλες και το PC. Μέχρι και σήμερα, τέτοιας μορφής προσπάθειες είχαν υλοποιηθεί μόνο σε mobile games και μάλιστα σε όσα διατίθενται δωρεάν. Αλλά πλέον η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει.

Διαβάστε ακόμη: Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Facebook να εμφανίσει διαφημίσεις μέσα σε VR games

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ ξένων ιστοσελίδων, μεγάλοι εκδότες όπως η EA και η Hi-Rez Studios προχώρησαν σε συνεργασία με την Simulmedia για την πλατφόρμα playerWON, έτσι ώστε να μπορούν να «σερβίρουν» διαφημιστικά μηνύματα στη διάρκεια της δράσης. Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα προβάλλονται μέσα από μια νέα πλατφόρμα που μάλιστα, αφού επιβεβαιώσει ότι η διαφήμιση έπαιξε μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, θα επιβραβεύει τους παίκτες με κάποιο αντικείμενο που θα τους φανεί χρήσιμο στο videogame. Τα videos αυτά θα έχουν διάρκεια 15 έως 30 δευτερόλεπτα (όσο τα περισσότερα διαφημιστικά σποτ που προβάλλονται στην σύγχρονη εποχή σε όλα τα ΜΜΕ ψηφιακής μορφής). 

H τεχνολογία θα είναι πλέον διαθέσιμη στις ομάδες ανάπτυξης videogames για να τις ενσωματώνουν όταν και όποτε θέλουν, με στόχευση κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Ήδη πάντως κάποιες πρακτικές διαφήμισης που είχαν εφαρμοστεί σε παιχνίδια όπως το NBA 2K ήρθαν αντιμέτωπες με μεγάλη κατακραυγή στα social media, αναγκάζοντας τις αρμόδιες εταιρείες να πάρουν πίσω τις όποιες αποφάσεις.

Η Simulmedia εργάζεται στο συγκεκριμένο εργαλείο εδώ και πάνω από ένα χρόνο και τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της δείχνουν πως οι παίκτες είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν έως και 10 διαφημιστικά μηνύματα τη μέρα για να ξεκλειδώσουν κάποια προνόμια στα video games τους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, πάντως, δήλωσαν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει η πλατφόρμα τους σε πάρα πολλά videogames, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσουν.

Οι πρώτες αντιδράσεις της κοινότητας, προς το παρόν, θυμίζει καζάνι που βράζει. Οι περισσότεροι παίκτες διαμαρτύρονται λέγοντας πως οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα οικονομικό μοντέλο που βλέπουμε στα δωρεάν games (free ή free-to-play) σε τίτλους που πωλούνται σε κανονική τιμή. Και μάλιστα, με τις τιμές των σύγχρονων games για τα PS5 και Xbox Series X/S να είναι ήδη €10 πάνω από αυτά των PS4 και Xbox One, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως οι εκδότες θα πρέπει να βρουν μια ενδιάμεση λύση.

Κάποιοι φαίνονται πιο διαλλακτικοί στην ιδέα να προσφέρεται ένα game με διαφημίσεις, αρκεί να μην χρειάζεται να το αγοράσουν στην κανονική του τιμή. Μένει πλέον να δούμε πως και πόσο θα εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση, κυρίως από την ΕΑ που έχει στη διάθεσή της και μερικά πολύ εμπορικά franchises. Ειδικά τώρα, που έχουν περάσει αρκετοί μήνες και μετά την κατακραυγή που δέχτηκε για τις διαφημίσεις που τοποθέτησε με άκομψο τρόπο στο UFC 4.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA