Μενού
  • Α-
  • Α+

H Apple ανακοίνωσε μια σειρά ενεργειών κατά της Ρωσίας, μετά την έναρξη των πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή της Ουκρανίας. Η Apple είναι μία ακόμη από τις εταιρείες τεχνολογίας που δηλώνουν αντίθετες στον Βλάντιμιρ Πούτιν και την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και έτσι ανακοίνωσε πως σταματάει την πώληση των προϊόντων της στην εκεί αγορά. Η αμερικανική εταιρεία έχει σταματήσει από τις 24 Φεβρουαρίου την εισαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος της στη Ρωσία, ενώ προχωράει πλέον και σε πιο αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BuzzFeed News και του δημοσιογράφου John Paczkowski, ο κολοσσός του Κουπερτίνο αποφάσισε να σταθεί απέναντι στον πόλεμο και δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό όλων των ανθρώπων και πως θέλει να επικρατήσει η ειρήνη. Όσοι προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να μπουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα βλέπουν όλα τα προϊόντα εξαντλημένα, ενώ γίνονται προσπάθειες να μαζευτεί και όλο το διαθέσιμο στοκ από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Anonymous κήρυξαν «κυβερνοπόλεμο» στη Ρωσία

Η εξέλιξη με το «πάγωμα» της πώλησης προϊόντων δεν είναι βέβαια το πρώτο βήμα, αφού από την πρώτη μέρα του πολέμου, η Apple περιόρισε σημαντικά τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών Apple Pay, ενώ αφαίρεσε και από το App Store της τις εφαρμογές γνωστών ΜΜΕ της Ρωσίας, όπως το RT και το Sputnik News.

Πέραν των παραπάνω, διέκοψε και την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους της Ουκρανίας, έτσι ώστε να μην βάλει σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή των Ουκρανών πολιτών. Παρόμοια απόφαση πήρε πριν από μερικές ημέρες και η Google, η οποία δεν προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της χώρας που δέχεται επίθεση καμία τέτοια πληροφορία.

https://twitter.com/ArmsControlWonk/status/1496657816740036616?ref_src=twsrc^tfw

Google και Meta είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που έχουν κηρύξει… «ηλεκτρονικό πόλεμο» στη Ρωσία, διακόπτοντας ολικώς ή μερικώς τις υπηρεσίες τους, αλλά η απομάκρυνση hardware από τα σημεία πώλησης είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά από την Apple. H ίδια η εταιρεία δεν έχει καταστήσει σαφές το πόσο θα διαρκέσει αυτή της η απόφαση και σημειώνει μέσω εκπροσώπων της πως θα επανεξετάσει το ζήτημα στο «εγγύς μέλλον».

Ο τζίρος της Apple από τη ρωσική αγορά εκτιμάται πως έφτασε τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αν και για τις περισσότερες εταιρείες είναι ένα αρκετά υψηλό νούμερο, για τους Αμερικανούς αφορά μόλις το 0.9% των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.  

H επίσημη ανακοίνωση της Apple για το θέμα αναφέρει τα εξής:

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που υποφέρουν ως αποτέλεσμα αυτής της βιαιοπραγίας. Υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, παρέχοντας βοήθεια στην εξελισσόμενη προσφυγική κρίση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ομάδες μας στην περιοχή.

Λάβαμε μια σειρά από αποφάσεις ως απάντηση στην εισβολή. Διακόψαμε όλες τις πωλήσεις προϊόντων μας στη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, σταματήσαμε όλες τι εξαγορές στο δίκτυο πωλήσεών μας στην χώρα. Το Apple Pay και άλλες υπηρεσίες έχουν περιοριστεί. Τα RT News και Sputnik News δεν προσφέρονται πλέον για κατέβασμα από το App Store εκτός της Ρωσίας και απενεργοποιήσαμε ενημερώσεις για κίνηση στους δρόμους και περιστατικά σε πραγματικό χρόνο στα Apple Maps για την Ουκρανία με στόχο να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς πολίτες.

Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση και είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τις αποφάσεις που παίρνουμε. Συμμετέχουμε στο κάλεσμα του πλανήτη για παγκόσμια ειρήνη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA