Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ελον Μασκ γράφει Ιστορία, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, βγάζει 44 δισ. δολάρια από την «τσέπη» του για να αγοράσει το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης για το οποίο δαπανά αμέτρητες ώρες μέσα στον μήνα του: το Twitter.  Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla, της SpaceX και άλλων εταιρειών είπε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας» και περιέγραψε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως «την ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας». Πώς, όμως, έφτασε ως εδώ; 

Διαβάστε ακόμη: Τζεφ Μπέζος εναντίον Ελον Μασκ: Η πώληση του Twitter θα δώσει βήμα στην Κίνα;

Το επιχειρηματικό και τεχνολογικό του δαιμόνιο δεν άργησε να φανεί, μιας και ήδη στα 12 του χρόνια, ο μικρός Μασκ κατάφερε να φτιάξει ένα video game με έναν υπολογιστή Commodore VIC-20, το οποίο πούλησε μάλιστα για 500 δολάρια σε ένα περιοδικό για υπολογιστές. Η αρχή μόλις είχε γίνει.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Μασκ σπούδασε, εργάστηκε για λίγο σε μία start up για gaming, τη Rocket Science και ήδη στα 24 του ο Μασκ έγινε συνιδρυτής της Zip2 που προσέφερε υπηρεσίες χαρτών και τηλεφωνικών καταλόγων. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρεία πωλήθηκε στην Compaq για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 307 εκατομμυρίων δολαρίων, 22 εκ των οποίων πήγαν στον Έλον Μασκ. 

Με τα 10 εξ αυτών, ο επιχειρηματίας έκανε το επόμενο βήμα του, ιδρύοντας το X.com, μια ιστοσελίδα ειδικευόμενη σε ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Μόλις βέβαια η εταιρεία συγχωνεύτηκε μαζί με μία άλλη κι έγινε η γνωστή σε όλους μας PayPal, o Έλον Μασκ ξεκίνησε να περπατά στον δρόμο του θριάμβου. 

Αφού αποκόμισε 165 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά της PayPal το 2001 από το eBay, ο Μασκ κοίταξε μέχρι το... Διάστημα. Με 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία ίδρυσε το 2002 την SpaceX. Η Space X έχει βασικό στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας για να πραγματοποιηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και να τεθούν οι βάσεις για την αποίκηση του. Ο Μασκ δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 3 με 5 έτη.

Ο Μασκ το 2016 ίδρυσε την Boring Company με στόχο τη δημιουργία υπόγειων αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια χρονιά ίδρυσε και την Neuralink, μια εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστές. Πρώτο δείγμα τεχνολογίας της εταιρείας είναι εμφυτεύματα που βοηθούν στη θεραπεία ατόμων με νευρολογικές διαταραχές και παράλυτα άτομα.

Τον Μάιο του 2020, ο Μασκ είχε γράψει στο Twitter ότι θα πουλούσε όλα του τα υπάρχοντα και δεν θα έχει στην κατοχή του σπίτι, καθώς ήθελε να εστιάσει στον στόχο του για τη δημιουργία μιας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη. Σήμερα πιστεύεται ότι ζει σε ένα μικροσκοπικό προκάτ σπίτι αξίας 50.000 δολαρίων, το οποίο νοικιάζει από την εταιρεία του, την SpaceX. Ακριβώς, δύο χρόνια μετά έκανε κάτι... περισσότερο γήινο, αλλά εξίσου εξωπραγματικό. Αγόρασε το Twitter με 44 δισ. δολάρια. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Έλον Μασκ: Πώς αγόρασε το Twitter

Για να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter, Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla εξασφάλισε 25,5 δισ. δολάρια σε χρέος – συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου ύψους 12,5 δισ. δολαρίων έναντι των μετοχών του στην αυτοκινητοβιομηχανία του – από μία ομάδα τραπεζών με επικεφαλής τη Morgan Stanley, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός του σύμβουλος. Ο ίδιος δεσμεύθηκε να προσφέρει ένα επιπλέον 21 δισ.δολάρια από δικά του χρήματα υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτήσει τη δικό του κεφάλαιο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε μερίδιο άνω του 9% στο Twitter – αποτελώντας το μεγαλύτερό του μέτοχο – για να απορρίψει εν συνεχεία τη θέση στο δ.σ. της εταιρείας και να υποβάλει εν συνεχεία επιθετική προσφορά. 

Όσοι αντιδρούν στην απόφαση του Ελον Μασκ να αγοράσει το Twitter εκφράζουν φόβους ότι θα επιτρέψει την προώθηση εξτρεμιστικού λόγου και περιεχομένου στην πλατφόρμα. Ακόμα και στην ανακοίνωση της πώλησης, ο Παράγκ Αγραγουάλ, διευθύνων σύμβουλος του Twitter, προειδοποίησε ότι η πλατφόρμα «έχει έναν σκοπό και μια σημασία που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο».

Τι πρόκειται να συμβεί με τον Ντόναλντ Τραμπ; 

Ο λογαριασμός του πρώην προέδρου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά. Θα ανάγκαζε ο Μασκ το διοικητικό συμβούλιο να ακυρώσει την απαγόρευση που έχει επιβάλλει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ; Κάτι τέτοιο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών ή των προεδρικών εκλογών του 2024 θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στα δύο κόμματα– ακόμα κι αν ο Τραμπ δηλώνει, προς το παρόν, ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην πλατφόρμα ακόμα και αν ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός του.

Το ζήτημα του Τραμπ φαίνεται να απασχολεί και τους εργαζόμενους του Twitter, οι οποίοι σε συγκέντρωση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Παράγκ Αγκραουάλ, του έθεσαν σχετικό ερώτημα, με τον ίδιο να απαντάει: «Από τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα…Πιστεύω πως όταν έχουμε μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να του θέσουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA