Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ και οι φόβοι για τα όσα έρχονται, ανάγκασαν τους χρήστες να ψάξουν εναλλακτικές και ξαφνικά το Mastodon αποκτά δυναμική με πολλές χιλιάδες λογαριασμών να δημιουργούνται τις τελευταίες ώρες.

Διαβάστε ακόμη: Ελον Μασκ: Τι λένε οι εργαζόμενοι του Twitter, ποιο λάθος παραδέχεται ο συνιδρυτής της πλατφόρμας

Ο φόβος για το πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση με το Twitter, αλλά και το πως θα σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί ο νέος του ιδιοκτήτης, φαίνεται πως ταρακούνησε για τα καλά τα νερά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τις τελευταίες ώρες, αρκετός κόσμος έχει αρχίσει να ψάχνει εναλλακτικές και πολλοί βρήκαν τη νέα τους στέγη στο Mastodon.

Το Mastodon είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που υπάρχει εδώ και καιρό και αυτοχαρακτηρίζεται ως η «μεγαλύτερη αποκεντρωμένη πλατφόρμα στην online αγορά». Όπως σημειώνει στο επίσημο blog της ο ιδρυτής της, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως μπήκαν στους servers της 41.287 χρήστες, εκ των οποίων οι 30.000 ήταν νέοι που έκαναν εγγραφή τις ώρες που ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Έλον Μασκ.

Το σχετικό post του Eugen Rochko αναφέρει πως «ο λόγος αυτής της ξαφνικής ανάπτυξης είναι πως το Mastodon είναι το όραμα πολλών για το μέλλον των social media, όπου μια πλατφόρμα δεν μπορεί να ανήκει σε έναν εκατομμυριούχο και δεν μπορεί να βάζει στο προσκήνιο την επικοινωνία των ανθρώπων όταν ο μόνος της στόχος είναι η κερδοφορία. Το Mastodon υποστηρίζει αναρτήσεις και ανταλλαγές μηνυμάτων με πάνω από 500 χαρακτήρες και με multimedia αρχεία, αλλά και άλλους μηχανισμούς, όπως πχ. ψηφοφορίες. Σε αντίθεση με το Twitter, στο Mastodon κάνετε εγγραφή σε έναν πάροχο που θα φιλοξενεί το λογαριασμό σας, όπως λειτουργεί πχ. το Outlook και το Gmail και στη συνέχεια μπορείτε να επικοινωνείτε με άλλους. Δεν έχουμε διαφημίσεις, σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας και επιτρέπουμε στις κοινότητες να αυτοελέγχονται».

Το Mastodon ιδρύθηκε το 2016 από τον Rochko ως διέξοδος στην φημολογούμενη (τότε) εξαγορά του Twitter από εκατομμυριούχο. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 2400 servers που λειτουργούν από ανεξάρτητους οργανισμούς. Όποιος ενδιαφέρεται να το υποστηρίξει, «τρέχει» μια σχετική καμπάνια στο Patreon

Την ανάπτυξη των τελευταίων ημερών φαίνεται να επιβεβαιώνει και η εταιρεία ερευνών Sensor Tower, η οποία αναφέρει πως τα downloads των τελευταίων ωρών για τα επίσημα apps του Mastodon σε App Store και Google Play Store έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ξεπερνώντας σε ελάχιστες ώρες τα 5.000. Μάλιστα, στο App Store της Apple, το Mastodon βρίσκεται στη θέση 36 των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλατφόρμα άρχισε να ξεχωρίζει το 2017 και το 2019 όταν και αρκετοί χρήστες είχαν διαμαρτυρηθεί για αλλαγές που είχαν γίνει και πάλι στο Twitter σε σχέση με τις βασικές λειτουργίες ή την πολιτική εποπτείας περιεχομένου.

Η πλατφόρμα λειτουργεί και σε διάφορες ιστοσελίδες όπως την https://joinmastodon.org/ και ο κώδικάς της είναι διαθέσιμος στο GitHub, υλοποιώντας δηλαδή μια ιδέα που θέλει να εφαρμόσει και ο Μασκ στο Twitter, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αλγόριθμους. Μένει να δούμε αν θα αποκτήσει μια δυναμική ή απλά θα εκμεταλλευτεί για σύντομο χρονικό διάστημα τον προβληματισμό της online κοινότητας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA