Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας του Facebook σε Meta περίπου πριν από έναν χρόνο σχεδιάζοντας την Meta Platforms μέσα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, την TheFacebook (ή Facebook). Οι ανακοινώσεις για τη μετονομασία φαίνεται πως περιείχαν ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις, αφού η Meta σχεδίαζε το «metaverse» που προέβλεπε να γίνονται επικοινωνίες και αγοραπωλησίες με τη βοήθεια εικονικής πραγματικότητας. O φοιτητής που δημιούργησε μία πλατφόρμα στο Χάρβαρντ και έφτασε να έχει 106 δισεκατομμύρια δολάρια αξία αποφάσισε να δημιουργήσει τη Meta που πλέον αντιμετωπίζεται από επενδυτές ως ένα εμπόδιο στην αγορά που αναρρώνει από μία ιστορική εκποίηση περιουσίας. Ο «γονέας» του Facebook έχασε 72% των χρημάτων του και την προηγούμενη εβδομάδα τα κέρδη του ήταν τα χαμηλότερα από το 2016. Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο «βάρος» στην αγορά; Η Meta του Ζούκερμπεργκ ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του metaverse, της εικονικής πραγματικότητας που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα όρια δημιουργίας ανθρώπων χωρίς κοινωνικές δεξιότητες που θα παραπέμπουν σε... ζόμπι. 

Διαβάστε ακόμη: Instagram: Αναφορές για αναστολή λογαριασμών παγκοσμίως

Από τα τρισεκατομμύρια στα χαμένα 700 δισεκατομμύρια

Στις 28 Οκτωβρίου του 2021, όταν δηλαδή το Facebook ανακοίνωσε πως αλλάζει το όνομά του σε Meta Platforms, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Τότε, το Facebook είχε χρηματιστηριακή αξία που είχε αγγίξει το ανώτατο σημείο της, ξεπερνώντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2021. Ομως η Meta την προηγούμενη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, είχε χρηματιστηριακή αξία 268 δισεκατομμύρια. Δηλαδή οι απώλειες είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η πτώση της μετοχής της Meta ξεπέρασε κατά πολύ τη γενική τάση στον κλάδο (-31%), φτάνοντας το -67%.

Οι προσωπικές απώλειες για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Σύμφωνα με το Billionaires Index του Bloomberg, το 2022 εξελίχθηκε σε μια κατακόκκινη χρονιά για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Αναλυτικότερα, η προσωπική περιουσία του επικεφαλής της Meta έχει χάσει 87,3 δισεκατομμύρια δολάρια αξίας σε σχέση με την αντίστοιχη αξία της πριν από έναν χρόνο. Τους τελευταίους 13 μήνες οι απώλειες ανεβαίνουν στα 100 δισεκατομμύρια! Σήμερα ο Ζούκερμπεργκ βρίσκεται στην 28η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων με περιουσία 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η... γκρίνια για τον «απόλυτο άρχων» 

«Είναι κουφός» λέει ο David Katz, επικεφαλής επενδύσεων στη Matrix Asset Advisors, υποστηρίζοντας πως όσοι έχουν μετοχές στην Meta δεν θέλουν επικεφαλής τον Ζούκερμπεργκ. «Η μετοχή θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο με καλύτερη διαχείριση, με διαχείριση που επικεντρώνεται περισσότερο στους μετόχους», τόνισε. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ελέγχει το 90% της Meta και για κάθε θέμα έχει 10 ψήφους τη στιγμή που επενδυτές με μετοχές μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αξίας έχουν μία ψήφο ο καθένας. Σε ερώτηση για τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο που έχει στην εταιρεία, εκπρόσωπος της Meta παρέπεμψε σε ανακοίνωση που αναφέρει «πιστεύουμε ότι η κεφαλαιακή μας δομή είναι προς το συμφέρον των μετόχων μας και ότι η τρέχουσα δομή εταιρικής διακυβέρνησής μας είναι υγιής και αποτελεσματική». 

Η φαινομενική προθυμία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να υποστεί τεράστιες απώλειες στην περιουσία του ερμηνεύεται ως ένα σημάδι της πίστης του στο metaverse και σε περίπτωση που τα καταφέρει, οι επενδυτές ενδέχεται να τον δουν με άλλο μάτι. Σύμβουλος στο fund Homestead Advisers είπε στο Bloomberg πως ο Ζούκερμπεργκ έχει το δικαίωμα να αμφιβάλει. «Εβγαλε το Facebook όταν είχε τεράστια περιθώρια, επομένως τον ενδιαφέρει σαφώς να βγάλει χρήματα. Περίμενε χρόνια για να έχει έσοδα από το WhatsApp, επομένως είναι σαφώς υπομονετικός. Και αγόρασε το Instagram νωρίς, επομένως είναι ξεκάθαρα έξυπνος», είπε. «Νομίζω ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακολουθήσει αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική», σημείωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA