Μενού
  • Α-
  • Α+

Το να φοράς φόρμα και κάλτσες με looney tunes όπως στο κρεβάτι σου ενώ τον κορμό σου... κοσμεί ένα υπέρκομψο σακάκι μοιάζει αστείο και συνάμα βολικό αν έχεις επαγγελματικό meeting. Στον κόσμο του διαδικτύου και δη αυτού που σχεδιάζει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο «Meta» αυτός είναι ένας από τους στόχους: Επικοινωνίες και αγοραπωλησίες να γίνονται απομακρυσμένα και με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Πόσο σε βοηθά, όμως, στην προκειμένη περίπτωση να καταλάβεις τους συναδέλφους σου και να νιώσεις τη χαρά των φίλων σου αν τους βλέπεις είτε μισούς είτε... τα ολογράμματά τους (ή avatar) που έχουν ντύσει οι ίδιοι, κουνώντας με το ένα χέρι το «mouse»;

Διαβάστε ακόμη: Meta: Τι αλλάζει και ποιους αφορά η επόμενη μέρα του Facebook μετά τις ανακοινώσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε την αλλαγή της ονομασίας του Facebook σε Meta, με έντονη έμφαση στο τεχνολογικό περιβάλλον ή «metaverse». Στην παρούσα φάση δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αλλά έπειτα από κάποια χρόνια, θα υπάρχουν εικονικά δωμάτια και εικονική αλληλεπίδραση στους χρήστες, όπως έγραψε το Reader. Στο συγκεκριμένο τεχνολογικό περιβάλλον, με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ακόμα και τη δυνατότητα να ψωνίζουν ρούχα, τα οποία δοκιμάζει το avatar που έχουν δημιουργήσει με τις αναλογίες τους (ύψος, κιλά, περίμετροι πλάτης, περιφέρειας κ.λπ).

Επίσης, θα μπορούν να πίνουν καφέ με τους φίλους τους ενώ... βλέπουν το τραπεζάκι της καφετέριας, να κάνουν meeting σε ένα εικονικό δωμάτιο με τους συναδέλφους τους και να βλέπουν αγώνες ποδοσφαίρου στο εικονικό room που ενδεχομένως θα έχει δημιουργήσει η ομάδα που στηρίζουν. Όλα αυτά προϋποθέτουν μεν τον ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τον αντίκτυπο στις κοινωνικές δεξιότητες των ανθρώπων. 

«Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν την ανάγκη της αλληλεπίδρασης που «είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να έχουν άμεση επαφή. Αυτή η επαφή της φυσικής παρουσίας είναι σημαντική για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη», αναφέρει στο Reader η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας και της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας Μανούσια Κυπραίου, η οποία αναφέρθηκε στην πρώτη «ανάγνωση» των όσων ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης του Facebook. Οι άνθρωποι που θα επιλέγουν συχνά να πιουν καφέ μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα βρεθούν αντιμέτωποι με «διαταραχές αντικοινωνικής συμπεριφοράς». «Όταν δεν έχεις τη φυσική παρουσία του άλλου, να δεις τις αντιδράσεις του σε μία φυσική κατάσταση, το συναίσθημά σου δεν είναι τόσο ισχυρό. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη λύπη, το γέλιο, τον ενθουσιασμό του άλλου. Δεν έχεις αντίδραση στο φάσμα των συναισθημάτων. Άψυχος δεν θα γίνεις, αλλά απομονώνεται πάρα πολύ το συναίσθημα». 

Πώς βγαίνουμε; Πώς χαιρετάμε;  

«Είμαστε σε μία κοινωνική πραγματικότητα που όλο και πιο συχνά παρατηρούμε ότι δεν ερχόμαστε σε επαφή. Μέσω της τεχνολογίας έχει γίνει και λίγο η απομάκρυνση», αναφέρει η κυρία Κυπραίου. Η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα με λίγα κλικ ένας άνθρωπος να μπορεί να γευματίζει τη σήμερον ημέρα. Σύμφωνα με την κυρία Κυπραίου, πριν από 10 χρόνια που οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν υπήρχαν, οι συνθήκες «βοηθούσαν στις κοινωνικές δεξιότητές μας που είναι πολύ σημαντικό. Ένα κομμάτι στα παιδιά που υπάρχει πρόβλημα είναι οι κοινωνικές δεξιότητες. Πώς βγαίνουμε, πώς χαιρετάμε, πώς μιλάμε, πώς αντιδρούμε». 

Το τέλος της φαντασίας 

Η εικονική πραγματικότητα με τα online καταστήματα που θα μπορούν να δημιουργούν στο μέλλον επιχειρηματίες για να ψωνίζουν τα avatar θα «σκοτώσει» την κοινωνική δεξιότητα και διαλύει τη φαντασία. Τι σημαίνει αυτό; «Κοινωνική δεξιότητα είναι να μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους, να μπορούμε να διεκδικούμε. Δεν είναι το ίδιο να βγαίνεις και να πηγαίνεις σε ένα κατάστημα να ψωνίζεις. Θα έρθεις σε μία επαφή, θα αυξηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες. Με την έννοια ότι θα μπορέσεις να διεκδικήσεις, θα μπορέσεις να αρνηθείς, θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις. Η εικονική πραγματικότητα, το βλέπουμε από έρευνες σε παιδιά και εφήβους, ο εθισμός που δημιουργεί....», λέει η κυρία Κυπραίου. 

Η εικονική πραγματικότητα θα «σκοτώσει» την ανθρώπινη φαντασία: «Το να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο δημιουργεί και ένα κομμάτι που έχει να κάνει με την εξέλιξη της φαντασίας. Η φαντασία περιορίζεται, δημιουργούνται πιο επιθετικές συμπεριφορές. Δεν μαθαίνεις να ακολουθείς τους κοινωνικούς κανόνες, τις νόρμες. Η απομόνωση είτε βγάζει ένστικτα καταστροφικά είτε δημιουργεί καταστροφικότητα σε τρίτους. Η απομόνωση μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι διαφορετική η αίσθηση όταν είσαστε με φίλους, όταν παρατηρείτε. Η εγγύτητα είναι σημαντική και χάνεται το στοιχείο της εγγύτητας». 

Θετικά και αρνητικά έχει το «Meta» 

«Η φυσική επαφή και η αλληλεπίδραση, η δυναμική που δημιουργείται έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι η επικοινωνία δια ζώσης. Το να μπορείς να δεις τις εκφράσεις του άλλου με έναν τρόπο, να έχεις την ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνεις τον άλλο όταν τον βλέπεις. Είναι πολύ σημαντικό. Η αλληλεπίδραση, η ενσυναίθηση και η αλληλεγγύη παίρνουν μια διαφορετική διάσταση», τονίζει η κυρία Κυπραίου και καταλήγει πως «οι αλλαγές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Το θέμα είναι πόσο ώριμοι είμαστε για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτά». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA