Μενού
Πιστολάκι
Πιστολάκι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους. Με το ηλεκτρικό να σημειώνει τιμές ρεκόρ στη χώρα μας, πολλοί είναι οι πολίτες που προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους χρησιμοποιώντας λιγότερο τις συσκευές.

Για να το κάνουμε όμως αυτό, πρέπει και να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο σπάταλες συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, αλλά και μία ακόμα που κάποιοι θεωρούν «αθώα», ενώ δεν είναι.

Θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα, είτε χρησιμοποιούν ρεύμα είτε καύσιμα, είναι ο κύριος λόγος για το ύψος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Όπως πληροφορεί και το energysage, θερμαντικά σώματα όπως ηλεκτρικές σόμπες και αντλίες θερμότητας καταναλώνουν κατά μέσο όρο 1.500 Watt, περίπου 1800 kWh (κιλοβατώρες) σε έναν χρόνο.

Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσουμε αυτή τη ζημιά είναι να μετριάσουμε τη χρήση τους, και να επενδύσουμε σε έργα θερμομόνωσης και αγορές συσκευών τελευταίας ενεργειακής κλάσης.

Θερμάστρα
Θερμάστρα | Shutterstock

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Χωρίς έκπληξη, είτε εξ' ολοκλήρου ηλεκτρικός είτε ηλιακός, ο θερμοσίφωνας είναι ένα σώμα που «καίει» τεράστια ποσά ρεύματος όταν βρίσκεται σε χρήση, σπαταλώντας. από 1.125 έως και 4.000 Watt.

Εδώ για οικονομία ο καλύτερος τρόπος είναι η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, και ο περιορισμός της χρήσης ζεστού νερού τις ώρες που η συσκευή χρησιμοποιεί το ηλιακό φως.

Θερμοσίφωνας
Θερμοσίφωνας | Shutterstock

Κλιματιστικό

Αν και η ψύξη απαιτεί λιγότερη ενέργεια απ' ό,τι η θέρμανση, το air condition παραμένει μία από τις πιο σπάταλες συσκευές τους πιο ζεστούς μήνες, ξοδεύοντας από 3.000 έως 4.000 Watt. Και εδώ, κλειδί για τη λελογισμένη χρήση είναι η καλή θερμομόνωση του σπιτιού, έτσι ώστε ο κρύος αέρας να διατηρείται για περισσότερο χρόνο με λιγότερη χρήση.

Κλιματιστικό
Κλιματιστικό | Shutterstock

Ψυγείο

Με αρκετά λιγότερη κατανάλωση αλλά και πάλι σημαντική, ακολουθεί το ψυγείο, το οποίο κατά μέσο όρο «χαλάει» 500 Watt.

Η τιμή μπορεί να φαίνεται χαμηλή, αλλά έχετε υπόψιν πως το ψυγείο είναι η μόνη από αυτές τις συσκευές που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα του χρόνου, με ετήσια κατανάλωση 1.400kWh μέσο όρο. Η μόνη λύση για ένα ενεργειακά προβληματικό ψυγείο είναι η αντικατάστασή του με ένα σύγχρονο και πιο οικονομικό.

Ψυγείο
Ψυγείο | Shutterstock

Στεγνωτήριο

Τα στεγνωτήρια καταναλώνουν, ανάλογα με το μοντέλο, από 1.500 έως και 5.000 Watt.

Εδώ, μιας και η συσκευή δε χρειάζεται να δουλεύει όλη την ημέρα, μπορούμε, αντί να την αντικαταστήσουμε αμέσως, να τη θέτουμε σε λειτουργία τις μεταμεσονύχτιες ώρες για να ωφεληθούμε από το βραδινό ρεύμα.

Στεγνωτήριο
Στεγνωτήριο | Shutterstock

Δεν είναι «αθώο» το πιστολάκι

Πολλοί πιστεύουν ότι το πιστολάκι για τα μαλλιά δεν «καίει» τόσο ρεύμα, λόγω του μεγέθους του και της ολιγόλεπτης χρήσης. Η τεχνολογία πυράκτωσης που χρησιμοποιεί όμως είναι εξαιρετικά απαιτητική ενεργειακά.

Σύμφωνα πάλι με το energysage, ένα κοινό πιστολάκι έχει μέση κατανάλωση από 1.500 έως και 2.000 Watt, βάζοντάς το στην ίδια κατηγορία με το στεγνωτήριο (ελάχιστη κατανάλωση 1.500 Watt), αλλά και το μάτι της κουζίνας και τον φούρνο (1.000 - 3.000 Watt και 2.000 - 5.000 Watt αντίστοιχα).

Εδώ δυστυχώς δεν χωράνε επισκευές ή περιορισμός στη χρήση. Η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση με ό,τι πιο ενεργειακά οικονομικό υπάρχει σε νέα μοντέλα, ανάγκη που γίνεται πιο επιτακτική όσο περισσότερα μέλη έχει το νοικοκυριό.

Πιστολάκι
Πιστολάκι | Shutterstock
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA