Μενού
logariasmos revma 2
Λογαριασμός ΔΕΗ. | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μαζί με το νέο «ουράνιο τόξο» τιμολογίων ρεύματος που εισάγει η κυβέρνηση, έχει επικρατήσει μία «επιδημία» σύγχυσης στους πολίτες σχετικά με ποιο από αυτά πρέπει να διαλέξουν εξ' αρχής, ποιο μπορεί να τους συμφέρει σε βάθος χρόνου, αλλά και πώς θα τα χρεώνονται.

Παρακάτω θα δούμε, ακόλουθα με τα όσα είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος στην ΕΡΤ, όλες τις σχετικές πληροφορίες ανά χρώμα τιμολογίου που θα σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή σας.

Μπλε 

Το μπλε τιμολόγιο διατηρεί σταθερή τιμή τιμολογίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Λογικά η αρχική τιμή θα κυμαίνεται πιο ψηλά από τα υπόλοιπα τιμολόγια. Ενέχει βέβαια το ρίσκο μιας μελλοντικής αύξησης, το οποίο ο προμηθευτής συνυπολογίζει στην τιμή που σας κάνει. Επομένως, όποιος επιλέξει αυτό το τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει με μια υψηλή τιμή. Αν ανέβει αρκετά η τιμή της ενέργειας θα βρεθεί κερδισμένος.

Πράσινο

Το πράσινο τιμολόγιο είναι λιγότερο σταθερό, καθώς ο πάροχος θα ανακοινώνει την τιμή της ενέργειας κάθε πρώτη του μήνα, η οποία βέβαια θα παραμένει σταθερή μέχρι τον επόμενο. Οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές όλων των παρόχων και στο site της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συγκρίνουν, και ανά μήνα αν θέλουν να κάνουν και κάποια αλλαγή σε πάροχο ή σε πρόγραμμα.

Κίτρινο

Το κίτρινο τιμολόγιο θα βρίσκεται, για να το πούμε αδρά, στο «έλεος» του χρηματιστηρίου ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του θα μεταβάλλεται κάθε μήνα και θα γίνεται εκκαθάριση τέλος του μήνα. Εν ολίγοις, οι αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής αθροίζονται στο τέλος κάθε μήνα και εσείς θα πληρώνεται το κόστος που προκύπτει.

Πορτοκαλί

Αφορά όσους έχουν τοποθετήσει «έξυπνους» μετρητές και η χρέωση γίνεται ανά ημέρα. Αφορά λίγους καταναλωτές, κυρίως όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και όσους έχουν νέες κατοικίες με τις νέες παροχές. Είναι η πιο αντικειμενική μέτρηση, γιατί ο καταναλωτής μπορεί κάθε ώρα της ημέρας να προσαρμόζει την κατανάλωσή του ανάλογα με τις διακυμάνσεις στην τιμή της ενέργειας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA