Μενού
  • Α-
  • Α+

Χάπι για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού, το οποίο θα λαμβάνεται από τον ασθενή στο σπίτι, θα είναι ενδεχομένως διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2021 από την Pfizer, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας,  Άλμπερτ Μπουρλά. 

Μιλώντας στο CNBC η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Όπως είπε, η φαρμακοβιομηχανία επικεντρώνεται στην εκ του στόματος επιλογή διότι «παρέχει πολλά πλεονεκτήματα», με κυριότερο ότι δεν απαιτεί τη μετάβαση σε νοσοκομείο ή άλλο πάροχο υπηρεσιών υγείας για τη λήψη της θεραπείας.

Ο Μπουρλά εξήγησε ότι η εταιρεία του πραγματοποιεί δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας 

Το φάρμακο της Pfizer αναπτύχθηκε από το μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε ανακοινώσει ο Ντάφιντ Οουεν, διευθύνων χημικός μηχανικός της φαρμακευτικής εταιρείας. 

Η ανακάλυψη του PF-07321332 αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοφανούς προσπάθειας 210 ερευνητών που ξεκίνησε εξαρχής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Τα πρώτα 7 mg παρασκευάστηκαν το τέλος Ιουλίου 2020. Τα πολύ υποσχόμενα φαρμακολογικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σύνθεση 100 g έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ εντός του επόμενου μήνα, οι χημικοί ανέπτυξαν μέθοδο για τη σύνθεση 1 kg.

Η μελέτη

Η Telegraph κατάφερε να εξασφαλίσει τα έγγραφα που υπογράφουν οι εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές.

«Η ασφάλεια του φαρμάκου έχει μελετηθεί σε ζώα και από αυτές τις μελέτες προέκυψε ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ούτε και εντοπίστηκαν θέματα ασφαλείας. Καμία από τις δόσεις του φαρμάκου δεν έχει προκαλέσει παρενέργειες», αναφέρεται στις συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εθελοντές.

Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις και θα διαρκέσει 145 μέρες, ενώ ακόμη 28 θα προστεθούν για τις εξετάσεις που θα απαιτηθούν, αλλά και για τη ρύθμιση της δόσης του φαρμάκου. Δηλαδή συνολικά περίπου έξι μήνες, αν όλα πάνε καλά.

Αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές, τότε θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA