Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά 127.000 πολίτες ηλικίας 35 - 39 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού την πρώτη ημέρα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για το εμβόλιο όλων των εταιριών. Μέχρι πρότινος οι «35άρηδες» είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca ωστόσο πλέον υπάρχει η επιλογή, τουλάχιστον για εκείνους που ακόμα δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Διαβάστε ακόμα: Βασιλακόπουλος στο Reader για θρομβώσεις και εμβόλιο AstraZeneca: 5 περιστατικά σε πάνω από 900.000 εμβολιασμούς

Υπάρχουν ωστόσο αρκετές περιπτώσεις περιπτώσεις πολιτών που επέλεξαν να ακυρώσουν το ραντεβού που είχαν ήδη κλείσει θέλοντας να επιλέξουν εκ νέου κάποιο άλλο εμβόλιο. Για τις συγκεκριμένες ακυρώσεις υπάρχει «πέναλτι» 15 ημερών. «Δεν είναι τιμωρητική πολιτική» σχολίασε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά -όπως είπε- ουσιαστικά ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά την διαχείριση των ραντεβού.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους που σημείωσε πως: «Υπάρχει περίπτωση να μπει πέναλτι 15 ημερών σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους. Αρχικά ήταν 30 ημέρες τώρα είναι στις 15 μέρες. Δεν είναι τιμωρητικό. Είναι περίπλοκη η διαδικασία όταν αλλάζει κάποιος συνεχώς τα ραντεβού του». Κάποιος που ακυρώνει το ραντεβού του για πάνω από δύο φορές χάνει τη δυνατότητα να κλείσει νέο ραντεβού. Το όριο ήταν 30 ημέρες και πλέον βρίσκεται στις 15 ημέρες. Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.

Αρχές Ιουνίου τα ραντεβού για τους 18 - 29

Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο είναι εκείνη από 18 ως 29 ετών. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως στις αρχές Ιουνίου θα έχουν δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για οι πολίτες 18-29. Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και σε περιστατικά που κάποιοι αλλάζουν τον ταχυδρομικό κώδικα ώστε να εμβολιαστούν νωρίτερα, σε κάποιο νησί. Όπως τόνισε δεν έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση και δεν έχει νόημα πια από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες με όλα τα εμβόλια.

Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 18

«Ο πρώτος σταθμός είναι όλοι οι ενήλικες, άνω των 18, να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αυτό θα έχει ολοκληρωθεί» επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των μαθητών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, τότε είναι πιθανό να εμβολιαστούν τα παιδιά ακόμα και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας. 

Αρχές Αυγούστου το τείχος ανοσίας

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να έχει πετύχει να χτίσει τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό, όπως ανάφερε ο Υπουργός Υγείας και επανέλαβε και ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για αρχές Αυγούστου.

Εμβόλιο: Δύο εβδομάδες μετά η ανοσίας

Εξάλλου μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης επισήμανε πως ένας εμβολιασμένος μπορεί να αναπτύξει ανοσία της τάξης του 70% με 80% δύο εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό του.

29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30 - 34

Το Σάββατο, 29 Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού για τις ηλικίες 30 - 34. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι από 30 έως 34 ετών θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για όλα τα εμβόλια και συγκεκριμένα για τα Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson

Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Πέντε μήνες μετά από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ανέρχονται στους 1.880.694 με το όριο του 20% να πλησιάζει. Από εκεί και πέρα με βάση τα επίσημα στοιχεία, επιπλέον 3.416.374 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA