Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού μιλά στο Reader.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο ίδιος υποστηρίζει πως παρά τα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί μια ασφαλή επιλογή.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί: 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30 - 34

Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο, του οποίου το όφελος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τον όποιο κίνδυνο θρομβώσεων. Τον κίνδυνο τον γνωρίζουμε και είναι περίπου 1 περιστατικό θρόμβωσης στις 200.000. Αυτό το ποσοστό είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας παρουσιάστηκαν 5 περιστατικά σε πάνω από 900.000 εμβολιασμούς, επομένως είμαστε εντός των αριθμών που γνωρίζουμε».

Τι απαντά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις θρομβώσεις

Στη συνέχεια ανέφερε πως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο κίνδυνος του θανάτου μέσω της νόσησης από κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος και γι' αυτό και διεθνώς και στη χώρα μας συστήνεται η χορήγησή του. Ακόμα σημείωσε ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό θρόμβωσης αυτό μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. «Ο μηχανισμός είναι ανοσολογικός και φτιάχνονται ειδικά αντισώματα εναντίον του λεγόμενου παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων, τα οποία μπορούμε να τα μετρήσουμε και εκ των υστέρων να δώσουμε ειδική θεραπεία, με ενδοφλέβια αγωγή και ταυτόχρονα ειδικό αντιπηκτικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο κόσμος να μην φοβάται το εμβόλιο της AstraZeneca»

Παράλληλα ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και τόνισε πως δίνεται από τα ΜΜΕ μεγάλη έμφαση όταν παρατηρείται κάποιο περιστατικό θρόμβωσης. Αυτό, όπως είπε, δεν είναι σωστό, καθώς η νόσηση από τον ίδιο τον κορονοϊό δημιουργεί πιο πολλές θρομβώσεις. «Για να καταλάβετε μία μόνο θρόμβωση που λέγεται, θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκέφαλου από την νόσο την ίδια γίνεται σε εξαπλάσια συχνότητα, παρά από το εμβόλιο της AstraZeneca» ανέφερε στο τέλος ο καθηγητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA