Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε από τον FDA η πρώτη θεραπεία μετά από 20 χρόνια

Την πρώτη εδώ και 20 χρόνια θεραπεία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA)

Ηλικιωμένος (Πηγή: Pexels)
Ηλικιωμένος (Πηγή: Pexels)

Την πρώτη εδώ και 20 χρόνια θεραπεία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα «aducanumab» της αμερικανικής Biogen και της ιαπωνικής Eisai, που εγκρίθηκε, παρά την αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για εμβολιασμένους από το CDC - Δεν χρειάζεται καραντίνα εάν έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τoνίζει ο FDA στην ανακοίνωσή του. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», πρόσθεσε. Η έγκριση θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις του FDA τα τελευταία χρόνια.

Απομάκρυνση πρωτεΐνης για περιορισμό των συμπτωμάτων

Η aducanumab (αντουκανουμάμπη) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του, σύμφωνα με τους New York Times.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και ότι απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Εγκεφαλικό οίδημα

Η aducanumab μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα. Η Biogen εκτιμά ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τη θεραπεία.

Η αντιφατική υποδοχή της θεραπείας

Το φάρμακο έχει προκαλέσει αντιφατική υποδοχή με πολλούς να υποστηρίζουν απλά ότι δεν αποδίδει. Toν Ιανουάριο ο FDA ανέβαλε την απόφασή του ύστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις προκαλώντας νευρικότητα στους έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από τη νόσο στις ΗΠΑ. Το aducanumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως σε ασθενείς με ήπια Αλτσχάιμερ. Η Biogen υποστηρίζει ότι το aducanumab αναγνωρίζει και συνδέεται με τις πλάκες του αμυλοειδούς, την «υπογραφή» δηλαδή του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο. Λειτουργεί δε, σύμφωνα με την εταιρία, κατά τέτοιο τρόπο που μειώνει την πρόοδο της νόσου έτσι ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους λειτουργίες όπως οι οικιακές εργασίες και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσον το aducanumab έχει την παραμικρή απόδοση, ύστερα από κάποια ζητήματα που προέκυψαν κατά τις κλινικές δοκιμές της Biogen. Τον Μάρτιο του 2019, η Biogen σταμάτησε και τις δύο δοκιμές της όταν μία ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι το φάρμακο δεν επρόκειτο να είναι αποτελεσματικό. Αλλά τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι νέα ανάλυση από περισσότερα δεδομένα κλινικών μελετών, έδειξαν ότι το φάρμακο αποδίδει όταν δίδεται σε μεγαλύτερη δόση. Στην Biogen έχει επίσης ασκηθεί κριτική για τα δεδομένα που έχει παράσχει προκειμένου να επιτύχει την έγκριση.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αλτσχάιμερ