Μενού
  • Α-
  • Α+

Σαφώς υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζομένους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, και μάλιστα με ταχείες διαδικασίες, τάσσεται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: Στο «πορτοκαλί» η Κως - 24 περιοχές «κατεβαίνουν» στον χάρτη του κορονοϊού

Μιλώντας στο Insider, τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, αφενός θα περιοριστεί η διασπορά του ιού σε επαγγελματικούς χώρους, αφετέρου θα επιτευχθεί πιο σύντομα το τείχος ανοσίας που απαιτείται, έτσι ώστε να αποφευχθούν εξάρσεις της επιδημίας αργότερα.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού επιβάλλεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό ο θανάσιμος κίνδυνος της πανδημίας», δηλώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί:

«Η έννοια της υποχρεωτικότητας δεν σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί, αλλά ότι θα είναι προϋπόθεση για να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται σε θέσεις που τον φέρνουν σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δίνονται και ορισμένα προνόμια, σε σχέση με τους μη εβολιασθέντες, σε ό,τι αφορά τη μάσκα, το self test, τις μετακινήσεις, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες».

Αναφερόμενος στις επαγγελματικές κατηγορίες, στις οποίες πρέπει να ισχύσει το μέτρο, ο καθηγητής, προτάσσει τους υγειονομικούς και συμπληρώνει τη λίστα:

«Από τις επαγγελματικές κατηγορίες, πρωτίστως πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους γιατρούς και νοσηλευτές που ασκούν κλινικό έργο και στην περίπτωση που αρνούνται, θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλες θέσεις εργασίας, που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Άλλες κατηγορίες στις οποίες πρέπει, επίσης, να ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στα γκισέ σε σούπερ μάρκετ και δημόσιες υπηρεσίες. Εάν αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: η μία είναι -εφόσον είναι δυνατόν- η μετακίνηση σε θέσεις εργασίας που δεν τους φέρνουν σε επαφή με το κοινό και η δεύτερη είναι να τους δοθεί άδεια με μειωμένες αποδοχές, μέχρι το τέλος της πανδημίας».

Υποχρεωτικότητα το συντομότερο δυνατό 

Σύμφωνα με τον κ Τούντα, ο εμβολιασμός στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να γίνει υποχρεωτικός άμεσα, προκειμένου να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία όσο πιο σύντομα γίνεται και κυρίως πριν το τέλος του καλοκαιριού.

«Εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα τώρα, και παραμείνουμε στα ποσοστά εμβολιασμού που έχουμε, τα οποία είναι χαμηλά για κάθε ηλικιακή ομάδα σε σχέση με άλλες χώρες, η συλλογική ανοσία θα καθυστερήσει. Ενώ είναι εφικτό να πετύχουμε το στόχο μέχρι τον Αύγουστο, θα πάει τελικά για το φθινόπωρο. Στην περίπτωση, όμως που, δεν επιτευχθεί η συλλογική ανοσία εντός του καλοκαιριού, τότε είναι πιθανό να έχουμε τοπικές αναζωπυρώσεις ή να μη σβήσει το κύμα της επιδημίας και να διατηρηθεί σε επίπεδα που να μην μας δημιουργούν την ασφάλεια του τέλους της πανδημίας. Επομένως έχει σημασία αυτά τα μέτρα να ληφθούν όσο πιο άμεσα γίνεται», αναφέρει επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του.

Ενδεχομένως βιαστικά ορισμένα «ανοίγματα»

Αναφορικά με τις άρσεις των περιορισμών, τάσσεται υπέρ αυτών που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία, εντούτοις, σχετικά με τις υπόλοιπες κρίνει ότι ενδεχομένως θα ήταν ασφαλέστερο να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος. 

«Όσα "ανοίγματα" έχουν σχέση με την οικονομία θεωρώ ότι καλώς έγιναν, διότι η οικονομία πρέπει να πάρει "ανάσες" και να μπορέσει να "ορθοποδήσει".  

Από εκεί και πέρα,  ενδέχεται να υπερβάλλαμε λίγο. Ορισμένες δραστηριότητες, που δεν συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της οικονομίας, όπως δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, μετακινήσεις, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εκθέσεις, θα μπορούσαν να μη γίνουν τόσο γρήγορα και να πάμε πιο προσεκτικά και σταδιακά. Παρόλο που συνδέονται με τον τουρισμό, κατά τη γνώμη μου, μπορούσαμε να τις “ξεδιπλώσουμε” στη διάρκεια του Ιουνίου και όχι τόσο γρήγορα», εξηγεί, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η ιστορία. 

«Είναι κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να το κρίνει κανείς εκ των προτέρων, διότι θα φανεί αργότερα αν όντως αυτά τα ανοίγματα κοστίζουν. Προς το παρόν τα πράγματα βελτιώνονται μέρα με την ημέρα. Αυτό είναι μεν θετικό, από την άλλη πλευρά όμως προκαλεί εφησυχασμό σε όλους, ενώ πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την υπόθεση της πανδημίας», σημειώνει ο καθηγητής. 

Αισιοδοξία και προβληματισμός

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τούντας, δηλώνει αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες και επανέρχεται στον εμβολιασμό, ένα ζήτημα σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση από την πολιτεία.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θεωρώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Αυτό που με ανησυχεί είναι να μην κάνουμε λάθη, είτε ως πολιτεία είτε ως πολίτες, που θα καθυστερήσουν το τέλος της πανδημίας. Δεν με φοβίζουν οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες, απλώς όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, τόσο περισσότερο θα περιορίσουμε τις όποιες επιπτώσεις το επόμενο διάστημα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε ποσοστά εμβολιασμένων αντίστοιχα με αυτά που έχουν πετύχει οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Παρά το γεγονός ότι έχουμε επάρκεια εμβολίων και ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμών, υπάρχει ένας αρνητισμός αρκετά έντονος που πρέπει να καμφθεί. Η πολιτεία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, με περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης, στοχευμένες ενέργειες καθώς και τον καθορισμό προνομίων ή κινήτρων», αναφέρει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα ποσοστά εμβολιασθέντων που θα εξασφαλίσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο τη συλλογική ανοσία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA