Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, φθίνει όσο περνάει ο καιρός, προχώρησε η εταιρεία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg. Συγκεκριμένα η Pfizer δήλωσε ότι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του μειώνεται, προσθέτοντας όμως ότι η ενισχυτική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στο να αντιμετωπίζει τον ιό και τις νέες παραλλαγές του. Μάλιστα η εταιρεία θα παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά, την Παρασκευή σε συνάντηση με εξωτερικούς συμβούλους του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το πάνελ των ειδικών αναμένεται να προβεί σε συστάσεις σχετικά με το αν θα πρέπει περισσότεροι Αμερικανοί να λάβουν ενισχυτικές δόσεις. 

Η πτώση των επιπέδων αποτελεσματικότητας «οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων από το εμβόλιο, με το πέρασμα του χρόνου» και όχι τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρουν επιστήμονες της Pfizer. 

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης με τον FDA, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα, εκτός από την παρουσίαση της Pfizer, στη συνάντηση της Παρασκευής θα γίνουν παρουσιάσεις και από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), ειδικούς του FDA καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν στοιχεία από τη χώρα τους σε ό,τι αφορά την προστασία από την ενισχυτική δόση ενάντια στη λοίμωξη και τη βαριά νόσηση, σύμφωνα με την ατζέντα, ενώ ένας καθηγητής ιατρικής στατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα παρουσιάσει στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

Η Pfizer συμπεριέλαβε λεπτομέρειες από τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε τελικό στάδιο, στο πλαίσιο της οποίας χορηγήθηκε τρίτη δόση του σκευάσματος σε πάνω από 300 ανθρώπους και φάνηκε πως ενίσχυσε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Έναν μήνα μετά την τρίτη δόση, τα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων ήταν παραπάνω από τα τριπλάσια από ό,τι ήταν έναν μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν νέες και μη αναμενόμενες παρενέργειες στα στοιχεία της ασφάλειας που αφορούσαν τις ενισχυτικές δόσεις στην εν λόγω κλινική μελέτη, σύμφωνα με την έκθεση της Pfizer. 

Η εξέταση της πιθανότητας χορήγησης αναμνηστικής δόσης έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι δικαιολογημένη, με βάση τις ομοιότητες μεταξύ των επιδημιολογικών ξεσπασμάτων στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Pfizer.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA