Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο η είδηση πως ο θρυλικός παίχτης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Παπανικολάου πάσχει από το «άγνωστο» σύνδρομο Άσπεργκερ. Ο βετεράνος μπασκετμπολίστας από τη στιγμή που αποκάλυψε το γεγονός, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το σύνδρομο Άσπεργκερ. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook είχε αναφέρει ότι διαγνώστηκε πρόσφατα αλλά το γεγονός αυτό ποτέ δεν τον εμπόδισε να καταφέρει να διαπρέψει μέσα στα γήπεδα και να γίνει ένας παίκτης σύμβολο για το ελληνικό μπάσκετ.

Διαβάστε ακόμη: Σύνδρομο Ασπεργκερ: Από τον Δημήτρη Παπανικολάου, στον Αντονι Χόπκινς και τον Λιονέλ Μέσι – Τα συμπτώματα της διαταραχής

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο Άσπεργκερ έχει ομοιότητες με τον αυτισμό, καθώς χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και δυσλειτουργίες σε διάφορους τομείς που επηρεάζουν την κοινωνικότητα του ατόμου. Συνήθως τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ ταράσσονται εύκολα με τις ελάχιστες αλλαγές, έχουν ευαισθησία σε εντάσεις που γίνονται γύρω τους. Διακρίνονται επίσης από μια έντονη ανησυχία και εμφανίζουν αυξημένο αίσθημα λύπης όταν δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Πρώτος το παρατήρησε ο Αυστριακός παιδίατρος, Χανς Άσπεργκερ, ο οποίος το 1944 παρατήρησε παιδιά με μειωμένη ενσυναίσθηση και λεκτική επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους, τα οποία παράλληλα ήταν σωματικά αδέξια. Όταν η έρευνα του Ασπεργκερ μεταφράστηκε στα αγγλικά στις αρχές του 1970 τότε οι ψυχαναλυτές και οι γιατροί άρχισαν να αναγνωρίζουν το σύνδρομο σε διάφορους ασθενείς. Ακόμα οι επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το συνδρόμο Ασπεργκερ μπορεί να επηρεάσει άτομα από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και απ' όλες τις κοινωνικές τάξεις. Επιπροσθέτως τα δεδομένα δείχνουν ότι το σύνδρομο εμφανίζεται πιο εύκολα στους άντρες απ' ότι στις γυναίκες.

Οι κύριες ομοιότητες του συνδρόμου Άσπεργκερ με τον αυτισμό είναι:

  • Έντονη δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους
  • Δεν μπορούν εύκολα να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις
  • Περιορισμένα ενδιαφέροντα
  • Επαναλαμβάνουν κινήσεις
  • Μονοτονία στον τρόπο που μιλούν

Τα άτομα που πάσχουν από Άσπεργκερ έχουν νοημοσύνη που είναι συνήθως μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη και είναι συνήθως πλήρως λειτουργικά. Από τον Χανς Άσπεργκερ περιγράφονται κοινά συμπτώματα μεταξύ των μελών της οικογένειας των ασθενών. Ακόμα τα άτομα με το σύνδρομο, κάνουν κινήσεις που μπορεί να θεωρηθούν στερεοτυπικές και έχουν ιδιαίτερη προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασχολιών.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο Άσπεργκερ ΕΔΩ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA