ΥΓΕΙΑ
20/10/2021 16:28

Μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο - Ιατρικό επίτευγμα στις ΗΠΑ

Για πρώτη φορά μεταμόσχευσαν σε άνθρωπο νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου - Μάλιστα, το όργανο λειτουργεί κανονικά και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την επέμβαση ορόσημο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο - Ιατρικό επίτευγμα στις ΗΠΑ
Γουρούνια (Πηγή: Pixabay)
Ανάγνωση:

Για πρώτη φορά μεταμόσχευσαν σε άνθρωπο νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Μάλιστα, το όργανο λειτουργεί κανονικά και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την επέμβαση ορόσημο. Η μεταμόσχευση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU) στις ΗΠΑ και την πραγματοποίησε ιατρική με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Ένας 22χρονος υποβλήθηκε στην πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου και χεριών παγκοσμίως

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την επέμβαση ορόσημο αλλά μένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου της συγκεκριμένης μεταμόσχευσης. Το νεφρό που μεταμοσχεύτηκε προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Όσον αφορά την επέμβαση, το νεφρό προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων έξω από την κοιλιά στο άνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και είχε δηλωθεί ως δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει σχεδόν αμέσως ούρα και κρεατινίνη.

«Πήγε καλύτερα από ό, τι περιμέναμε», είπε ο Δρ. Μοντγκόμερι. «Μοιάζει με οποιαδήποτε μεταμόσχευση που έχω κάνει από ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από αποθανόντες δεν λειτουργούν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως», ανέφερε. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τη μακροβιότητα του οργάνου», δήλωσε ο Δρ Ντόρι Σεγκέφ, καθηγητής χειρουργικής μεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Παρ 'όλα αυτά, είπε: «αυτό είναι μια τεράστια ανακάλυψη. Είναι μεγάλη, μεγάλη υπόθεση».

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να αναπτύξουν όργανα σε χοίρους κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Πέρυσι, 39.717 κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβαν μεταμόσχευση οργάνου, οι περισσότεροι από τους οποίους - 23.401 - έλαβαν νεφρά, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΗΠΑ ΝΕΦΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ