Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τζο Ντι Μέο, 22 ετών, έλαβε τη μεταμόσχευση τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας NYU Langone στη Νέα Υόρκη. 

Το 2018, αποκοιμήθηκε στο τιμόνι του αυτοκινήτου του μετά από μια νυχτερινή βάρδια. Το αυτοκίνητο συνετρίβη αφού χτύπησε ένα κράσπεδο, έπειτα εξερράγη και επέζησε μόνο επειδή άτομα που βρίσκονταν κοντά τον τράβηξαν από τις φλόγες.

Εισήχθη σε τεχνητό κώμα για δύο μήνες, στη συνέχεια υποβλήθηκε σε περισσότερες από 20 χειρουργικές επεμβάσεις, πριν οι γιατροί βρουν τελικά έναν δότη του μοσχεύματος στις 9 Αυγούστου 2020.

Η χειρουργική επέμβαση απαίτησε 23 ώρες, 16 γιατρούς και συνολικά 80 άτομα προσωπικό, έξι ιατρικές ομάδες και δύο χειρουργεία.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Good Morning America την Τετάρτη, ο Ντι Μέο είπε: «Όταν είδα το πρόσωπό μου για πρώτη φορά, δεν μου «χτύπησε» άσχημα. Δεν φαινόταν αληθινό στην αρχή. Το πρήξιμο υποχωρεί κάθε μέρα. Πλέον, μπορώ να δω τα ζυγωματικά μου.»

Είπε επίσης ότι ήθελε να συναντήσει μια μέρα την οικογένεια του δωρητή των οργάνων του.

«Τους είμαι ευγνώμων που μου χάρισαν αυτό το δώρο. Δεν ξέρω πώς να ευχαριστήσω κάποιον που μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», είπε.

Ο Ντι Μέο είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που λαμβάνει με επιτυχία ένα νέο πρόσωπο και δύο χέρια από τον ίδιο δωρητή: έναν άγνωστο άνδρα στο Ντέλαγουερ.

Η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ έγινε ο πρώτος λήπτης προσώπου το 2005. Πέθανε 11 χρόνια αργότερα από καρκίνο. Έκτοτε, η επέμβαση έχει επιχειρηθεί δύο φορές: πρώτα στο Παρίσι το 2009, αλλά ο ασθενής πέθανε από επιπλοκές έναν μήνα αργότερα.

Στη Βοστώνη το 2011, μια γυναίκα που χτυπήθηκε από έναν χιμπατζή έλαβε χέρια και ένα πρόσωπο από τον ίδιο δότη, αλλά το σώμα της απέρριψε τα χέρια και αφαιρέθηκαν.

Μετά το ατύχημα, τα χέρια του ήταν «σαν γάντια», δήλωσε ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση. Η ποιότητα ζωής του δεν θα επέστρεφε χωρίς πλήρη μεταμόσχευση και οι γιατροί επέμειναν σε έντονη ψυχολογική αξιολόγηση πριν εγκρίνουν τη χειρουργική επέμβαση.

Σε όλο τον κόσμο, οι χειρουργοί έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 18 μεταμοσχεύσεις προσώπου και 35 μεταμοσχεύσεις χεριών, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, το οποίο επιβλέπει το αμερικανικό σύστημα μεταμόσχευσης. Ωστόσο, οι ταυτόχρονες μεταμοσχεύσεις προσώπου και χεριών είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ο Ντι Μέο θα λαμβάνει φάρμακα δια βίου, για να αποφύγει την απόρριψη των μοσχευμάτων, καθώς και αποκατάσταση για να αποκτήσει αίσθηση και λειτουργία στο νέο του πρόσωπο και χέρια.

«Ψάχναμε ψύλλους στα άχυρα»

Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο Ντι Μέο είχε μόνο 6% πιθανότητες να βρει έναν δότη συμβατό με το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ήθελαν επίσης να βρουν κάποιον με το ίδιο φύλο, χρώμα δέρματος και χειρισμού των χεριών.

«Γνωρίζαμε ότι ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα», δήλωσε ο Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκες, ο οποίος ηγήθηκε της ιατρικής ομάδας περισσότερων από 140 ατόμων, προσθέτοντας ότι όλες οι προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις του Ντι Μέο παρουσίασαν επιπλοκές.

«Έπρεπε να διευρύνουμε την έρευνά μας πέρα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι κάθε πολιτεία αναζητούσε έναν δωρητή για τον Τζο

Όταν στις αρχές Αυγούστου, η ομάδα εντόπισε τελικά έναν δωρητή στο Ντέλαγουερ και ολοκλήρωσε την 23ωρη διαδικασία δύο ημέρες αργότερα, έπρεπε να ακρωτηριάσει και τα δύο χέρια του Ντι Μέο, αντικαθιστώντας τα μέσα του αντιβραχίου και συνδέοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τους τένοντες με 21 ράμματα.

Μεταμοσχεύθηκαν επίσης ένα πλήρες πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του μετώπου, των φρυδιών, της μύτης, των βλεφάρων, των χειλιών, των δύο αυτιών και των υποκείμενων οστών του προσώπου.

Ο Ντι Μέο πέρασε 45 ημέρες στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση και στη συνέχεια πήγε σε κέντρο αποκατάστασης.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει κανένα σημάδι απόρριψης του νέου προσώπου ή των χεριών του, δήλωσε ο Ροντρίγκες.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε Ακόμα 

Φρίκη στα Χανιά: Βρέθηκε αποκεφαλισμένη σορός - Ζώα κατακρεούργησαν το κεφάλι

Αποπλάνηση 13χρονου: Σοκάρει η δικογραφία για την 35χρονη φιλόλογο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA