Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον έχει «σαρώσει» πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα και στην Ελλάδα. Η γρήγορη μετάδοση είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό της, ενώ το στοιχείο που κάνει τους ειδικούς περισσότερους αισιόδοξους είναι ότι η μετάλλαξη Ομικρον δε δείχνει την ίδια επιθετικότητα στους ασθενείς. Οι επιστήμονες προσπαθούν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες αναφέροντας τα συμπτώματα, προκειμένου να μπορούν να την ξεχωρίσουν από ένα κοινό κρυολόγημα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν πολλά κοινά σημεία. 

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: 7.000 πτήσεις ματαιώθηκαν παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα

Τα συμπτώματα λοιπόν της μετάλλαξης Όμικρον εκδηλώνονται στις πρώτες 48 ώρες είναι διαφορετικά από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον κορονοϊό καθώς σε αυτά δε συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον, τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα. Αυτά είναι:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρός λαιμός
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Τόνισε μάλιστα πως αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό (ιδανικά) τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Εξαδάκτυλος: Τέσσερις ημέρες απομόνωση

Παράλληλα συστάσεις στους πολίτες για να είναι ασφαλείς έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εν μέσω της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον. Όπως είπε «για να είμαστε ασφαλείς, το κρυολόγημα θα πρέπει να μας κρατάει σε απομόνωση για 4 ημέρες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του τεστ» καθώς είναι δύσκολο να καταλάβει ο γιατρός αν ο ασθενής είναι κρυωμένος ή έχει κορονοϊό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Εξαδάκτυλος σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκες, να κάνουν rapid test και να βρίσκονται με την οικογένειά τους τις γιορτές γιατί η μετάλλαξη Ομικρον παραμονεύει. Ταυτόχρονα ανέφερε πως «μπορούμε να προγραμματίσουμε ελεύθερα για του χρόνου». 

Τι πρέπει να κάνει ένας εμβολιασμένος αν βρεθεί σε επαφή με κρούσμα 

Τέλος η Μίνα Γκάγκα είχε δώσει οδηγίες για όσους είναι εμβολιασμένοι και βρεθούν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού. «Σήμερα, όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί, έχουμε μια σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου, γεγονός που μας επιτρέπει να κοινωνικοποιηθούμε. Όμως η επικράτηση της Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει ισχυρή σύσταση προς όλους να διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την συμμετοχή τους σε φιλικές συγκεντρώσεις με στόχο να προστατεύουν συγγενείς και φίλους, αλλά και να μειώσουν την διασπορά στην κοινότητα». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, πρέπει να αερίζεται ο χώρος για λίγα λεπτά κάθε ώρα και οι μεγαλύτερης ηλικίας να φορούν μάσκα όταν συναντούν νεότερους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA