Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Τρίτη 1 Μαρτίου, ανοίγει για το κοινό η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Novavax. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης τη Δευτέρα (28/2), η πρώτη παράδοση από την εταιρεία αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και ο πρώτος εμβολιασμός θα διενεργηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου. Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν χορηγείται ως αναμνηστική δόση.

Πολλές χώρες έχουν εντάξει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο, που λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, με την ελπίδα ότι οι ανεμβολίαστοι και «σκεπτικιστές» απέναντι στα νέας τεχνολογίας εμβόλια μπορεί να στραφούν προς αυτήν την επιλογή, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη. Η προσδοκία αυτή υπάρχει και στη χώρα μας, σε μία περίοδο κατά την οποία ναι μεν καταγράφεται παγκόσμια ύφεση της πανδημίας, ωστόσο ο ιός είναι ακόμα εδώ, ενώ οι πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία συνιστούν μία νέα απειλή για αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων, η οποία μπορεί να επεκταθεί στις γειτονικές -και όχι μόνο- χώρες, καθιστώντας τον εμβολιασμό έναντι αυτών ακόμα πιο αναγκαίο.

Διαβάστε ακόμη: Περίπου 800.000 οι πάσχοντες από σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα

«Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς. Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού, λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη το παράδειγμα της Συρίας.

«Μετά από 13 χρόνια που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ 2011 – 2017, με καταρράκωση του συστήματος Yγείας της χώρας και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό, άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες. Ένα γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη. Αλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα.

Στην επιδημία του κορονοϊού καθημερινά χωρίς να το έχουμε πολυσυνειδητοποιήσει χρησιμοποιούμε όρους πολεμικούς: ο ιός- “αόρατος εχθρός”, τα εμβόλια- “όπλα”, τα αντισώματα- “στρατιώτες”, η ανοσία- “με πρώτο και δεύτερο μέτωπο”, η “αντίσταση” ή τα “αναχώματα”. Ακόμη, όμως, δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον λεκτικό πόλεμο τη λέξη “ειρήνη”, γιατί υπάρχουν θέματα και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.850.000 πολίτες, δηλαδή το 74,9% του γενικού πληθυσμού (ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της ΕΕ) και 84,4% επί του ενήλικου πληθυσμού (85,4% ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ). Περισσότερα από 7.530.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,7% και 82,7%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.831.000 πολίτες. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί (ποσοστό 92% επί των δικαιούχων), ενώ 85.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Εκτεθειμένοι σε υψηλό κίνδυνο παραμένουν οι περίπου 300.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, καθώς και οι ηλικιωμένοι οι οποίοι, ενώ είναι δικαιούχοι, δεν έχουν προχωρήσει στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο της Novavax

Το νέο εμβόλιο λειτουργεί με τον παραδοσιακό, και γνωστό από τη δεκαετία του 1980, τρόπο. Στα mRNA εμβόλια παρέχονται οι γενετικές πληροφορίες και ο οργανισμός μόνος του παράγει τα αναγκαία αντισώματα. Στα εμβόλια με ιικο φορέα, χρησιμοποιείται μη αναπαραγωγικός ιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα κύτταρα του οργανισμού, που στη συνέχεια τον παράγουν. Τα συγκεκριμένα πρωτεϊνικά αντιγόνα που εμπεριέχονται στο εμβόλιο δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν COVID-19. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό, ώστε να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης. 

Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης 3 PREVENT-19, στην οποία συμμετείχαν 29.960 ενήλικες εθελοντές άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, έδειξαν ότι το ερευνητικό εμβόλιο NVX-CoV2373 της Novavax είχε 90,4% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το νέο εμβόλιο έδειξε 100% προστασία από COVID-19 μέτριας και σοβαρής βαρύτητας.

Σε άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη COVID-19 (άτομα 65 ετών και άνω, άτομα κάτω των 65 ετών με ορισμένες συννοσηρότητες ή με πιθανή τακτική έκθεση στον SARS-CoV-2), το εμβόλιο έδειξε 91% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της συμπτωματικής νόσου COVID-19. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς το δυναμικό μετάδοσης του SARS-CoV-2. 

Δεδομένα ασφάλειας

Τα δεδομένα ασφαλείας δείχνουν ότι το εμβόλιο Novavax είναι γενικά καλά ανεκτό. Ο ήπιος έως μέτριος πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης ήταν τα πιο κοινά εντοπισμένα συμπτώματα. Η κόπωση, ο πονοκέφαλος και ο μυϊκός πόνος που κράτησε λιγότερο από δύο ημέρες ήταν τα πιο συνηθισμένα συστηματικά συμπτώματα που εμφάνισαν οι εμβολιασθέντες. 

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης του εμβολίου Novavax (NVX-CoV2373) σε εγκύους. Ωστόσο, με βάση προηγούμενα στοιχεία από άλλα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποτελεσματικότητα αναμένεται να είναι συγκρίσιμη με τις μη έγκυες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε εγκύους όταν τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Καθώς το εμβόλιο Novavax (NVX-CoV2373) δεν περιέχει ζωντανό ιό, είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να ενέχει κίνδυνο για το παιδί που θηλάζει.

Αντενδείξεις

Άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου δεν συστήνεται να το λάβουν. Τα άτομα με ενεργό λοίμωξη COVID-19 δε θα πρέπει να εμβολιάζονται μέχρι να αναρρώσουν και να έχουν ολοκληρώσει την περίοδο της καραντίνας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA