Μενού
  • Α-
  • Α+

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως 87εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του προβλέπουν αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών, Θάνου Πλεύρη και Θεόδωρου Σκυλακάκη, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης καθώς και της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που δείχνει μετάλλαξη Ομικρον και εμφανίζεται στον ύπνο

Ειδικότερα, με τις  υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται:

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ  για την κάλυψη: 

  • Της δαπάνης που αφορά σε εξετάσεις που διενεργήθηκαν από το Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α., στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΔΥ, για την γονιδιωματική επιτήρηση του κορονοϊού, ποσού 3.046.063,00 ευρώ. 
  • Της δαπάνης που αφορά προμήθεια αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου COVID-19 από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ύψους 5.940.000,00 ευρώ. 
  • Της δαπάνης που αφορά προμήθεια ψυκτικών θαλάμων και καταψυκτών για την αποθήκευση των εμβολίων του κορονοϊού SARS-Cov-2 από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, ύψους 421.600,00 ευρώ. 
  • Της δαπάνης για την προμήθεια κάθε αναγκαίου υγειονομικού υλικού, πάσης φύσεως φαρμάκων, μέσων ατομικής ή συλλογικής προστασίας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων, μεταφοράς και εξέτασης δειγμάτων και λήψης, την αποζημίωση του προσωπικού των άρθρων 88, 89, 90 και 91 του ν. 4850/2021 (Α΄ 208), την αποζημίωση του προσωπικού του άρθρου 32 του ν.  4771/2021 (Α΄ 16), κάθε άλλου ενδεδειγμένου μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό μέχρι του ποσού των 10,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας μέχρι του ποσού των 37 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την αποζημίωση του προσωπικού του άρθρου 10 του ν. 4889/2022, σύμφωνα με το οποίο όλες οι ενεργές κατά την 31η.3.2022 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), καθώς και των πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, δύναται να παρατείνονται έως την 31η.12.2022.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το ύψος της οποίας θα ανέλθει στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Με το ανωτέρω ποσό θα χρηματοδοτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως η διάθεση στο δημόσιο ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων, η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της ημερομηνίας εμβολιασμού και διάθεσης self-test, η αποζημίωση ιδιωτών ιατρών για προγραμματισμό και διενέργεια εμβολιασμών και τηλεσυμβουλευτικής και η ένταξη απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA