Μενού
nosokomeio
Νοσοκομείο | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσει η διασύνδεση των νοσοκομείων με το σύστημα ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική πρόσβαση σε αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων που έχει στόχο να εξαλειφθεί το φαινόμενο να κυκλοφορούν οι ασθενείς μεταξύ των δομών Υγείας με τις εξετάσεις τους ανά χείρας αλλά και να μπει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη: Επένδυση στην υγεία ισοδυναμεί με πιο δυνατή οικονομία

Σε ό,τι αφορά τα εργαστηριακά δεδομένα, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει ήδη νόμος από το καλοκαίρι του 2022, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή, ενώ, στη συνέχεια, αναμένεται να επεκταθεί η παρέμβαση και στις απεικονιστικές εξετάσεις.   

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Χαμπίδης, από το βήμα του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τα οποία θα διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα να ανταλλάσσονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει κάνει μία εξέταση σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο, ωστόσο, από εκεί και στο εξής θα έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα, ο ίδιος ή ο γιατρός του (ανάλογα με την περίπτωση), μέσω του Gov.gr

Αλλαγή κουλτούρας

Ο κ. Χαμπίδης τόνισε ότι τα δεδομένα ανήκουν στους πολίτες και όχι στα συστήματα και τις διοικητικές μονάδες, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγή της επικρατούσας κουλτούρας, ενώ σημείωσε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και άλλες μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. 

«Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του. Η άυλη συνταγογράφηση και το Myhealth app -όπου συγκεντρώνονται όλες οι συνταγές του πολίτη σε μία εφαρμογή- δεν είναι τίποτα άλλο από το άνοιγμα της συνταγογράφησης στον ασθενή. Να μπορεί να δει ο ίδιος τι έχει συνταγογραφηθεί γι’ αυτόν», υπογράμμισε.

Η εφαρμογή του νέου συστήματαος αναμένεται να ξεκινήσει στα πρώτα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα μέσα έως τέλος Δεκεμβρίου 2022. «Όπου το επιτρέπει ο νόμος και η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα υπάρχει η απαραίτητη πρόσβαση, ούτως ώστε να μην κυκλοφορούν οι πολίτες με όλη αυτή τη χαρτούρα και τις σακούλες αλλά και να μην χρειάζεται να επαναλάβουν τις εξετάσεις σε περίπτωση που τις έχουν χάσει. Πρόκειται για μία προσπάθεια που νομοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Προχωράμε τώρα στην εκτελεστική νομοθεσία και ελπίζουμε μέσα στο Δεκέμβρη να ξεκινήσουμε», συμπλήρωσε.

Διευκόλυνση για τους ασθενείς

Σχολιάζοντας την παρέμβαση, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Δημήτρης Κοντοπίδης, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για τον πολίτη και τον ασθενή, καθώς πέρα από το να περιφέρει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, πολλές φορές, εάν δεν τα είχε στην κατοχή του, χρειαζόταν να κάνει αίτηση στη διοίκηση του νοσοκομείου και να περάσει μέσα από μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για να τα πάρει. «Όταν ο πολίτης έχει τα αποτελέσματα αυτόματα στο το κινητό του μπορεί να αναπτύσσει και μία κριτική ικανότητα, να έχει τον έλεγχο της υγείας του, να επιλέγει το γιατρό που θέλει και να μην είναι εγκλωβισμένος στον έναν που τον παρακολουθεί. Σε περίπτωση που θέλει να πάρει μία δεύτερη γνώμη, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα έχει όλα στο χέρι του, στο κινητό του και να επικοινωνεί με το γιατρό της επιλογής του», κατέληξε ο κ. Κοντοπίδης.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος Σ.τ.Ε και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας, υπό το πρίσμα του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), από επιστήμονες υγείας που δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο, ενώ τόνισε ότι η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν στέκεται εμπόδιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και προβλέπει σχετικές διαδικασίες, όπως η εκτίμηση αντικτύπου.