ΥΓΕΙΑ
22/11/2022 17:13

Πρόληψη: Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία το οποίο επιχειρεί να αλλάξει την εστίαση όλων μας από τη νόσο, στην υγεία - Και το κάνει με τρόπο που απαντά στις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες

Πρόληψη: Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας
(Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Για τους περισσότερους από μας, η Δημόσια Υγεία ήταν μια έννοια που λανθασμένα είχαμε ταυτίσει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Συχνά ακούμε στον δημόσιο διάλογο να αναφέρεται η «δημόσια υγεία» ως ένας όρος που περιγράφει τις υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο πρόκειται για έναν ξεχωριστό και αυτόνομα τομέα των Επιστημών Υγείας ο οποίος ασχολείται με όλα όσα επηρεάζουν όχι την υγεία του ατόμου, αλλά του πληθυσμού και έχει ως βασική αποστολή την προστασία, την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

Διαχρονικά η χώρα μας υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με τα ερευνητικά δεδομένα, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό προλήψιμα νοσήματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο δέκα χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας, δείκτες που αναμένουμε να έχουν επιδεινωθεί και λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει test-pap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει αιματολογική εξέταση κοπράνων για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα. Έτσι, η πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων και ιδιαίτερα του καρκίνου, αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που εντοπίζονται διεθνώς, η οποία χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ιδιαίτερα για τις οικονομικά χαμηλότερες ομάδες πληθυσμού.

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει την εστίαση όλων μας από τη νόσο, στην υγεία. Και το κάνει με τρόπο που απαντά στις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, υλοποιούνται τα πρώτα οργανωμένα εθνικά προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Ήδη από τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού- «Φώφη Γεννηματά», για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που περιλαμβάνει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, κλινική εξέταση από ιατρό και υπερηχογράφημα. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος, ήδη έχουν εντοπιστεί έγκαιρα πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και περιλαμβάνει τη δωρεάν διενέργεια τεστ Παπανικολάου, hpv dna test, κολποσκόπηση, ακόμη και βιοψία. Άμεσα πρόκειται, επίσης, να ξεκινήσει και το Πρόγραμμα Πρόληψης Καρδιαγγειακών νοσημάτων, στο πλαίσιο του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες 30-70 ετών να κάνουν δωρεάν μια σειρά από εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ και να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια ώστε να τροποποιήσουν τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου. Τέλος, στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου για 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών το οποίο περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη δωρεάν διενέργεια κολονοσκόπησης.

Τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης -NextGenerationEU και έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Επιχειρούμε δηλαδή να κάνουμε τη σωστή επιλογή, εύκολη επιλογή, αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον με υγεία για όλους μας.

* Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ ΕΣΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ