Μενού
laimos
  • Α-
  • Α+

Τι πρέπει να «αναζητά» κάποιος σε τακτική βάση όσον αφορά τον καρκίνο του στόματος; Το ερώτημα αυτό απαντά μία ειδικός σε θέματα στοματικής και οδοντιατρικής υγιεινής.

«Το να εξετάζετε τον εαυτό σας μία φορά το μήνα είναι σημαντικό» ειδικά αν καπνίζετε και πίνετε αλκοόλ, δηλώνει η οδοντίατρος και υγιεινολόγος Anna Middleton, σύμφωνα με το express.co.uk.

Αυτοί οι δύο είναι οι «κύριοι» παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του στόματος. Στην πραγματικότητα, «η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος κατά τέσσερις φορές», πρόσθεσε η Middleton.

Τόνισε δε ότι οι πότες και οι καπνιστές έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή, την έκθεση στον ήλιο και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να «μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ χωρίς προφυλάξεις».

Τα συμπτώματα που είναι καμπανάκι

Η Middleton δήλωσε ότι η λοίμωξη από τον HPV «θα μπορούσε να ξεπεράσει τον καπνό και το αλκοόλ ως κύριο παράγοντα κινδύνου μέσα στην επόμενη δεκαετία». Επισήμανε ως συμπτώματα του καρκίνου του στόματος που πρέπει να γνωρίζετε κάποιο εξόγκωμα ή πρήξιμο οπουδήποτε στο στόμα, τη γνάθο ή το λαιμό.

Μια άλλη πιθανή ένδειξη της νόσου είναι η δυσκολία στην κατάποση, στη μάσηση ή στην κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας. Η Middleton πρόσθεσε ότι «ένας χρόνιος πονόλαιμος ή βραχνάδα που επιμένει περισσότερο από έξι εβδομάδες» θα πρέπει να διερευνηθεί από έναν οδοντίατρο.

Επίσης, να είστε σε επιφυλακή για «έλκη ή κόκκινες ή λευκές κηλίδες οπουδήποτε στο στόμα που δεν επουλώνονται σε τρεις εβδομάδες». Μπορεί να υπάρχει «μούδιασμα της γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής του στόματος» ή «αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό».

Η Middleton συμβούλευσε να είστε προσεκτικοί με την «ανεξήγητη απώλεια δοντιών», η οποία μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος. Η ίδια συνέστησε ανεπιφύλακτα ότι οτιδήποτε διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από οδοντίατρο.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ένας στους 55 άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου - και μία στις 108 γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου - θα διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης είναι μεγαλύτερες.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.