Μενού
καρδιά
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία μπαίνει το «Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων», το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Χθες (25/11) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Απόφαση που καθορίζει τους ειδικότερους όρους και τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 100.626.000 ευρώ.

Η δράση αποσκοπεί στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη συλλογή σχετικών πληθυσμιακών δεδομένων. Αφορά στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στην καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των δικαιούχων. 

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια προσυμπωματικού ελέγχου καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου.

Αρμόδια για την κατάρτιση, τον συντονισμό και την εποπτεία της δράσης, είναι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και φορέας υλοποίησης η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.. 

Οι δικαιούχοι και τα τρία στάδια

Δικαιούχοι της δράσης θα είναι οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

  • Είναι σε ηλικία από 30 έως και 70 ετών και 
  • φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.). 

Η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι μηδενική και η διαδικασία υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τρία στάδια: 

1.    Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων, 
2.    την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας, 
3.    τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη).

Πώς θα ενημερώνονται οι πολίτες

Η ενημέρωση των πολιτών ως προς τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής στην δράση θα γίνεται με τους δύο τρόπους: 

1.    Μέσω ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr, του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.), που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Υγείας 
2.    Μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει έως την ημερομηνία έναρξης της δράσης την άυλη συνταγογράφηση θα ενημερώνονται τμηματικά, μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους, σε όλα τα επιμέρους στάδια υλοποίησης της δράσης με σχετικές οδηγίες. Στους πολίτες που δεν θα ανταποκριθούν θα αποστέλλεται σχετική υπενθύμιση, ομοίως, μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τηλέφωνο τους. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει, έως την ημερομηνία έναρξης της δράσης, την άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα μπορούν να ενημερώνονται για τη συμμετοχή τους κατά την επίσκεψή τους στον προσωπικό τους γιατρό ή σε μονάδα της επιλογής τους που έχουν πρόσβαση στα παραπεμπτικά της δράσης. 

Τι περιλαμβάνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις

Οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που θα καλύπτονται από την δράση είναι οι εξής: 

•    Ολική χοληστερόλη (TCHOL), 
•    χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρω τεϊνών (LDL-C), 
•    χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτε ϊνών (HDL-C), 
•    τριγλυκερίδια (Tgs) ε) Νon-HDL-C, στ) σάκχαρο αίματος - γλυκόζη (CL), 
•    γενική αίματος.

Για τους δικαιούχους θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Σ.Η.Σ., που τηρεί η Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, παραπεμπτικό με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών για τη διενέργεια των εξετάσεων. Το παραπεμπτικό θα εκτελείται στους συμμετέχοντες στη δράση φορείς, που περιλαμβάνουν μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εκτελούν βιοχημικές εξετάσεις, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών και οι ιδιωτικές κλινικές.

Αναφορά αποτελεσμάτων εξετάσεων 

Μετά την εκτέλεση των παραπεμπτικών οι συμμετέχοντες φορείς θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το Σ.Η.Σ. με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το Σ.Η.Σ. θα ενημερώνει αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας τον Α.Η.Φ.Υ. του δικαιούχου.

Με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Σ.Η.Σ.  παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από γιατρό.

Εάν υπάρξουν ευρήματα, μετά την καταχώρησή τους, για τους δικαιούχους άντρες από 40 ετών και άνω και τις δικαιούχους γυναίκες από 50 ετών, με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (heart score), όπως ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.), θα εκδίδεται αυτόματα, μέσω του Σ.Η.Σ. παραπεμπτικό καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών. 

Ο συγκεκριμένος καρδιολογικός έλεγχος θα περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: 

•    Λήψη καρδιολογικού ιστορικού, 
•    καρδιολογική κλινική εξέταση, 
•    ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία), 
•    μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ε) υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης, 
•    προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}. 

Το παραπεμπτικό καρδιολογικού ελέγχου θα εκτελείται, έπειτα από ραντεβού, από τα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών.

Περαιτέρω έλεγχος

Μετά την εκτέλεση του παραπεμπτικού, τα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το Σ.Η.Σ. με τα αποτελέσματα των εξετάσεων του καρδιολογικού ελέγχου και θα αξιολογούνται τα ευρήματα. 

Αν δεν προκύπτουν ευρήματα λοιπής καρδιολογικής ή εξωκαρδιακής παθολογίας που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, ο δικαιούχος θα κατατάσσεται στις αντίστοιχες κατηγορίες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όταν κατά ιατρική εκτίμηση -λαμβανομένων υπόψη και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε.Δ.Υ.- κρίνεται με μέτρια η πιθανότητα ύπαρξης στεφανιαίας νόσου, ο δικαιούχος θα παραπέμπεται για έλεγχο ισχαιμίας ή/και στεφανιογραφικό έλεγχο. 

Με την καταχώρηση του ευρήματος θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Σ.Η.Σ. παραπεμπτικό ελέγχου ισχαιμίας με δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echo) και Υπερηχογραφία αντίθεσης (contrast echo), με διάρκεια ισχύος δύο μηνών. 

Μετά την εκτέλεση των παραπεμπτικών, τα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το Σ.Η.Σ. με τα αποτελέσματα του ελέγχου και, στη συνέχεια, το Σ.Η.Σ. θα ενημερώνει αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας τον Α.Η.Φ.Υ. του δικαιούχου. 

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση του Α.Η.Φ.Υ. των δικαιούχων με τα αποτελέσματα των  εξετάσεων και των ελέγχων θα αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης στους συμμετέχοντες φορείς.


 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA