Μενού
emfragma
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η καρδιακή προσβολή είναι μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στην καρδιά, που συχνά προκαλείται από κάποιον θρόμβο.

Αυτή η έλλειψη αιμάτωσης είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το όργανο και μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραία. Φυσικά, όπως όλα τα ιατρικά ζητήματα, η πρόληψη μιας καρδιακής προσβολής είναι πάντα προτιμότερη από τη νοσηλεία και τη θεραπεία όταν συμβεί το μοιραίο, με την Daily Express να μοιράζεται 10 υγιεινές συνήθειες που «θωρακίζουν» την υγεία της καρδιάς.

Οι «χρυσοί» κανόνες

Ομολογουμένως, ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα έμφραγμα, όπως τα γονίδια και η ηλικία, είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. 

Αλλά ακολουθώντας αυτούς τους 10 κανόνες μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο:

Αποχή από την κοκαΐνη

Η κοκαΐνη είναι το τέλειο φάρμακο για να πάθετε καρδιακή προσβολή, όπως σημειώνει το μέσο, καθώς μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, στηθάγχη και μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, βλάβες στον καρδιακό ιστό και καρδιακές λοιμώξεις.

Αποχή από το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται κυρίως με λοιμώξεις και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού και της πεπτικής οδού, όπως ο καρκίνος του στόματος και των πνευμόνων. Μπορεί όμως να επηρεάσει και την υγεία της καρδιάς, καθώς ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή μπορεί να μειωθεί κατά 65% μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Όχι στρες

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία της καρδιάς. Οι κύριοι τρόποι για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία είναι οι υπαίθριες δραστηριότητες, ο διαλογισμός, ο καλός ύπνος, και η κοινωνικοποίηση.

Άσκηση

Για τους περισσότερους ανθρώπους, περίπου 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι ένας ιδανικός αριθμός. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη ή καταπονητική, αφού ακόμα και το περπάτημα μισής ώρας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Διαλείπουσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία δεν αποτελεί τόσο δίαιτα, όσο μία τεχνική δίαιτας. Συνίσταται στην κατανάλωση γευμάτων μεταξύ μεγάλων χρονικών διαστημάτων, στην ουσία ένας τύπος «μίνι-νηστείας». Συνήθως, όσοι εφαρμόζουν διαλείπουσα νηστεία τρώνε κανονικά για τις πρώτες 8 ώρες της ημέρας τους, αλλά απέχουν τελείως από την τροφή για τις επόμενες 16 ώρες.

Κατανάλωση λιπαρών οξέων

Ο κύριος στόχος σχετικά με τη διατροφή είναι να απέχετε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά πέρα από αυτό, η υγιεινή διατροφή είναι «κλειδί» για μία δυνατή καρδιά. 

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν όλα τα οφέλη που χρειάζεται, προστατεύοντας ενάντια στον διαβήτη, τις φλεγμονές αλλά και το οξειδωτικό στρες. Ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη τουλάχιστον ενός με δύο γραμμαρίων λιπαρών οξέων κάθε μέρα.

Όχι στα κορεσμένα λίπη

Στον αντίποδα, το κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, συμβάλλουν στην απόφραξη των αρτηριών και μακροχρόνια μπορεί άμεσα να προκαλέσουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο.

«Μαχαίρι» στους υδατάνθρακες

Με κύριο ύποπτο βέβαια τη ζάχαρη, αλλά και κάθε υδατάνθρακα. Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την ποσότητα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, καθώς ο μεταβολισμός μας διασπά τους πολυσακχαρίτες σε απλά σάκχαρα που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πολλές ίνες

Στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο οι διαλυτές όσο και οι και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε 10 έως 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να παίρνουμε τουλάχιστον 25 έως 30 γραμμάρια.

Μία καλή αρχή είναι ο καφές που καταναλώνουμε πολλοί από εμάς. Εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών, αν μόνο μειώναμε τη ζάχαρη που του βάζουμε, θα κάναμε μεγάλη χάρη στην υγεία μας. Εκτός από αυτό, τα περισσότερα ωμά λαχανικά και φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές ινών που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διαστροφή μας.

 

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA