Μενού
Χειραψία
Χειραψία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αν και είναι, φυσικά, αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή στιγμή θανάτου κάποιου, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής σας.

Το οικογενειακό ιστορικό ασθενειών, η διατροφή σας, η συχνότητα άσκησης και οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να παίξουν ρόλο στο πόσο πιθανό είναι να ζήσετε, όπως πληροφορεί η Daily Express.

Η ένδειξη όταν κάνουμε χειραψία

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα απλό τεστ με τα χέρια σας θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει αν θα ζήσετε μία μεγάλη ζωή. Ειδικά, ο τρόπος που κάνετε χειραψία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος δείκτης υγείας, καθώς μία αδύναμη λαβή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τι ακριβώς λέει όμως η έρευνα; Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers το 2023, διαπίστωσε ότι η αδύναμη λαβή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Σε ηλικιωμένους ασθενείς με υπέρταση, η δύναμη της λαβής και οι συννοσηρότητες συσχετίστηκαν με θάνατο από κάθε αιτία, ενώ υπήρχε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της δύναμης λαβής και των συννοσηροτήτων». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι όσο πιο δυνατή λαβή είχε καταγράψει κάποιος, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνει από έμφραγμα, αλλά και η πιθανότητα να παρουσιάσει νοσήματα που προκαλούν έμφραγμα.

Δύναμη λαβής και υγεία της καρδιάς

Εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη δύναμη λαβής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι μια αδύναμη χειραψία θα μπορούσε να είναι σημάδι μεγαλύτερου κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή δύναμη λαβής είχαν πιο αδύναμες καρδιές, λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε όλο το σώμα.

Ο καθηγητής Steffen Petersen, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, σχολίασε: «Η μέτρηση της δύναμης λαβής είναι ένα φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή τεστ που θα μπορούσε να εντοπίζει εύκολα άτομα υψηλού κινδύνου, και να προλαμβάνει παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή, όπως τα καρδιακά επεισόδια».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA