Μενού
...
 • Α-
 • Α+

H υπερπλασία του προστάτη αποτελεί ένα ζήτημα υγείας για πολλούς άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να βρουν λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η διόγκωση του προστάτη, τα συμπτώματα της οποίας επιδρούν αρνητικά στην αυτοπεποίθησή τους, στην κοινωνική ζωή αλλά και στη σεξουαλική λειτουργία τους.

Οι νεότερες εξελίξεις στην ουρολογία προτείνουν πια στους ασθενείς ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές για την επίλυση του προβλήματος, μια παράμετρος που εναρμονίζεται απόλυτα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις καινοτόμες μεθόδους σχετικά με την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μας απαντά ο κ. Νικόλαος Μπαφαλούκας, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στη Βιοκλινική Αθηνών. Η συγκεκριμένη ουρολογική κλινική αποτελεί κέντρο ελάχιστα παρεμβατικών θεραπειών καλοήθους υπερπλασίας προστάτη ενώ ο κ. Μπαφαλούκας είναι και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας του τμήματος Ενδοουρολογίας.

Κύριε Μπαφαλούκα, ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη που θα πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πάροδο των ετών, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως επιτακτική ανάγκη για ούρηση,  ακανόνιστη ροή, νυκτουρία, δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης κ.α. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία περιλάμβανε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα, όμως τα τελευταία χρόνια οι επιλογές διευρυνθήκαν, προς όφελος των ασθενών.

Είστε μέλος της ομάδας ιατρών που υπήρξε η πρώτη στην πιστοποίηση και στην εφαρμογή της μεθόδου REZUM, μια ομάδα που διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια ακριβώς είναι η καινοτομία που εισάγει η μέθοδος Rezum και ποια είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματά της;

Μια καινοτόμος μέθοδος που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε περιπτώσεις προστάτη έως και μετρίου μεγέθους, είναι η μέθοδος συρρίκνωσης υδρατμών Rezum που χρησιμοποιεί, με θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο, τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του ύδατος. Πιο συγκεκριμένα, το Rezum διοχετεύει θερμική ενέργεια υδρατμών στοχευμένα μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που εμποδίζει την ούρηση, επιφέροντας τη σταδιακή συρρίκνωσή του, χωρίς να επηρεάζονται τα ζωτικά τμήματα του οργάνου και οι λειτουργίες τους. Μέσα σε δύο εβδομάδες η ουρήθρα ανοίγει σταδιακά και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματά του.

Τα μοναδικά οφέλη του συστήματος θεραπείας Rezum συνοψίζονται ως εξής:

 • Διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας
 • Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Πραγματοποιείται υπό καταστολή, χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Υπάρχουν νεότερες μέθοδοι και για τις περιπτώσεις μεγαλύτερων αδένων;

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική εκπυρήνισης του προστάτη HoLEP (Low Power Holmium Laser) ξεπερνά τους περιορισμούς και τα όρια των παλαιότερων μεθόδων, χρησιμοποιώντας το Holmium Laser χαμηλής ενεργείας και χαμηλής συχνότητας.  Αποτελεί πλέον τη μοναδική λύση επιλογής για μεγαλύτερους αδένες ανεξαρτήτως μεγέθους, ακόμα και 200 κυβικών, και η μεγάλη επιτυχία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός πως προσαρμόζεται στην ανατομία του κάθε ασθενή ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας απώθηση του ιστού, αναίμακτα και ανώδυνα χωρίς να τον απανθρακώνει.

Tα βασικά πλεονεκτήματα της ΗoLEP είναι τα εξής:

 • Άμεση ανακούφιση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Δεν προκαλείται βλάβη στους παρακειμένους ιστούς και στα νεύρα
 • Χειρουργούνται με ασφάλεια ακόμα και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, χωρίς να χρειασθεί να διακόψουν την αγωγή τους
 • Απουσιάζουν τα ερεθιστικά μετεγχειρητικά συμπτώματα καύσους και συχνουρίας  
 • Σχεδόν μηδενική την πιθανότητα επιπλοκών και επανεπεμβάσεων
 • Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει εντός λίγων ωρών

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι δυο μέθοδοι αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ουρολογία για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Οι νέες αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε σύγχρονα ουρολογικά κέντρα διεθνώς, μόνο κατόπιν εξειδίκευσης, λόγω των τεχνολογικών τους απαιτήσεων και της σύνθετης τεχνικής χρήσης τους.

...

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο Νικόλαο Μπαφαλούκα, Διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής Βιοκλινική Αθηνών στα τηλέφωνα 210 6994100 & 6944 671969 ή εναλλακτικά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ourologia.eu

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.