Μενού
Εμβόλια κατά του κορωνοϊού
Εμβόλια κατά του κορωνοϊού | EPA/CAROLINE BREHMAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αγοράστηκαν από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο που η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της, έχουν καταστραφεί έκτοτε, με το κόστος για τους φορολογούμενους να ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico. 

Από την περίοδο που εγκρίθηκαν τα εμβόλια κατά της Covid-19, η Ε.Ε. έλαβε συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις - αντιστοιχούν σε περισσότερες από τρεις για κάθε κάτοικο. Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι υπολογισμοί, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία.

Ο αριθμός των απορριπτόμενων εμβολίων τείνει να αντιστοιχεί στο μέγεθος των χωρών, με τη Γερμανία να αντιπροσωπεύει 83 εκατομμύρια πεταμένες δόσεις και το Λουξεμβούργο κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο. Στο δημοσίευμα, να αναφερθεί, δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα. 

Εμβόλια
Εμβόλια | Politico

Η προσπάθεια συλλογής των πραγματικών στοιχείων αποτέλεσε ένα δύσκολο έργο καθώς οι περισσότερες χώρες εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμες να δώσουν στοιχεία. Μεταξύ αυτών και η Γαλλία, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα της Ένωσης. 

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες - 15 από τις οποίες παρείχαν στοιχεία και τέσσερις στις οποίες υπήρχε ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ. Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται μόλις αυτόν τον μήνα, ενώ τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022. Το γεγονός ότι έχει περάσει τόσος καιρό δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος απ΄αυτόν που δίδεται στο δημοσίευμα. 

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έδωσε τα στοιχεία της για τα απόβλητα τον Ιούνιο. Τότε είχε άλλα 120 εκατομμύρια εμβόλια σε αποθήκες. Έκτοτε, ωστόσο, έχουν εισαχθεί νέα εμβόλια, προσαρμοσμένα στις τελευταίες μεταλλαγές, καθιστώντας τα παλαιότερα εμβόλια παρωχημένα και άρα είναι πιθανό να έχουν πεταχτεί. 

Πολλά αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον περιορισμένο αριθμό δόσεων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της φρενήρους περιόδου που η Ένωση σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και την BioNTech.

Η συμφωνία αυτή έχει αποτελέσει ζήτημα δικαστικής διαμάχης σε διάφορα κράτη. Χαρακτηριστικά, στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έρχονται, με την αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer να δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες στην αγορά εμβολίων τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA