Μενού
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζουμε να απορούμε από την ανάλυση έμπειρων εγχώριων, αλλά και ξένων μελετητών που παρακολουθούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιμένουμε να  εκφράζουμε την εύλογη απορία μας κυρίως όταν διαπιστώνεται στις αναλύσεις τους εσκεμμένη και μόνιμη παράβλεψη του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί νόμιμη και απόλυτη εξουσία σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια. Ιδιαιτέρως προκλητικό φαινόμενο για την ανάλυση, αλλά και την πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων αποτελεί η επιμελής παράβλεψη της παρανομίας που επιθυμεί να επιβάλλει η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απαράδεκτη παρέμβαση της Τουρκίας και κάθε παράνομος καθορισμός θαλάσσιων ζωνών που προτείνει η Άγκυρα, για το σύνολο του Κυπριακού πληθυσμού, αποτελούν μια ακόμη εισβολή, μία ακόμη παράνομη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καμία Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προωθεί τα συμφέροντα της με αποκλεισμούς. Όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυπριακές κυβερνήσεις μεριμνούν για τα δικαιώματα των κυπρίων χωρίς διακρίσεις. Η διεθνής κοινότητα, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες, είτε κατοικούν στο νησί είτε βρίσκονται στη διασπορά, αναγνωρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίζεται και διανέμει ορθολογικά, σύμφωνα με το κυπριακό δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ τους οικονομικούς πόρους. Η μέριμνα εντατικοποιείται περισσότερο σε θέματα που αφορούν εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας. Στην εποχή μας, η εμπειρία, που αποκομίζουμε από τη διαχείριση των ενεργειακών κονδυλίων, όπως έχει επιτύχει η Νορβηγία, άλλα και  πολύ νωρίτερα το Κουβέιτ, είναι σημαντική. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος πολιτικός κόπος για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο σχετικές επιτυχείς εμπειρίες και από τις κυβερνήσεις χωρών, που προσφάτως ανακαλύπτουν πηγές ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η κυπριακή, ώστε να εξασφαλίζεται δίκαιη κατανομή εσόδων προς όφελος όλων των πολιτών. Προφανώς η Αγκυρα, που διαβουλεύεται αντιδημοκρατικά και αυταρχικά, αδυνατεί να αντιληφθεί την πολιτική ωριμότητα με την οποία  κατανέμεται ο πλούτος, που προέρχεται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.  

Αντί λοιπόν να αξιοποιείται από κάθε ουσιαστικά ενημερωμένο αναλυτή και διαμορφωτή κοινής γνώμης το αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι ξεκάθαρες θέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, ώστε η παγκόσμια κοινότητα να στηρίζει ανεπιφύλακτα τις πολιτικές επιλογές της Λευκωσίας κατασπαταλάται χρόνος και επιχειρηματολογία σε συνεχείς και ανούσιες αναλύσεις ή επεξηγήσεις των τουρκικών παρανομιών. Αποτελεί πραγματικά «διπλωματική διαστροφή» η έξης αυτών που επιμόνως προσπαθούν να ψυχολογήσουν τους κ. Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου παραβλέποντας σημαντικότατες δηλώσεις του State Department, Quai d Orsay, Foreign Office, του Βερολίνου, της Ρώμης, της  Βασ. Σοφίας, αλλά και αρμοδίων ηγετών ή υπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν. Ακόμη και το Κατάρ, με συμμετοχή εκμετάλλευσης στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αναγνωρίζει αμέσως την κυπριακή κυριαρχία στη θάλασσα, τα απόλυτα δικαιώματα της Λευκωσίας στην ΑΟΖ και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Οι σαφέστατες τοποθετήσεις και πολιτικές κινήσεις τόσων πολλών θεσμικών παραγόντων  εμφανώς εντείνουν τις διεθνείς απαιτήσεις και θέτουν την Τουρκία αντιμέτωπή με την πραγματικότητα των επιλογών της.

Οι θέσεις που προβάλλει η Αγκυρα, αυθαίρετες και παράνομες, αντικρούονται με επιχειρηματολογία που αναδεικνύει το θεσμοθετημένο διεθνές δίκαιο της κυριαρχίας των κρατών, της αποφυγής παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών, της αποφυγής απειλής πολέμου και της εφαρμογής, ακόμη και για κράτη που δεν το έχουν αποδεχθεί, του νέου δίκαιου της Θάλασσας. Μη συμβεβλημένα κράτη στο Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών προφανώς και δεν δικαιούνται να προσφεύγουν στη διεθνή παρανομία και κρατική τρομοκρατία.

Η Ελλάδα, συντονισμένη με εταίρους και συμμάχους, σέβεται και προωθεί τους κοινούς άξονες πολιτικής, τους οποίους η Τουρκία με κάθε τρόπο αντιστρατεύεται. Μόνο προβλήματα δημιουργούνται στην επίτευξη των στόχων της Ευρωατλαντικής συνεργασίας από την καθημερινή αναπαραγωγή των τουρκικών αυθαιρεσιών. Η ανέξοδη διέξοδος που προσφέρεται στον κ. Ερντογάν, με αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τη στάση και τις επιλογές του, επιτρέπουν στο καθεστώς της χώρας να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευκολία θέματα, τα οποία προκαλούν την άτεγκτη και οργισμένη, με διεθνείς όρους και όχι ελληνοκεντρική ερμηνεία, πολιτική των συμμάχων, εταίρων και φίλων, επειδή διαπιστωμένα η Άγκυρα ναρκοθετεί και αποσταθεροποιεί συστηματικά την περιφερειακή σταθερότητα και το ενιαίο δυτικό γεωστρατηγικό δόγμα.