Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Δεν ξέρω πόσοι παρακολουθήσαν τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υποψιάζομαι ωστόσο πως πέραν των κομματικών ακροατηρίων ουδείς ενθουσιάστηκε. Οι δυο αρχηγοί γνωρίζουν εξαιρετικά ο ένας τον άλλον, οι ομιλίες τους είναι προβλέψιμες και οι ατάκες είναι προσεκτικά διαμορφωμένες και διατυπωμένες ώστε να ενθουσιάσουν τον κομματικό στρατό που θα τις αναπαραγάγει στα σόσιαλ μίντια.

Ακόμη και τα δελτία ειδήσεων προτιμούν να αναπαράγουν τις κόντρες του Πολάκη με τον Άδωνι ή του Παππά με τον Θεοδωρικάκο παρά να εστιάζουν στην ουσία της συζήτησης. Αν και μεταξύ μας, κανείς δεν έγινε σοφότερος για το θέμα των παρακολουθήσεων από την τριήμερη συζήτηση στη βουλή.

Το ζήτημα είναι προφανώς σοβαρό γιατί αγγίζει την ουσία του κράτους δικαίου και των προσωπικών ελευθεριών. Αλλά από την άλλη, με τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση, ακόμη και με τον τρόπο που οι ίδιοι οι θεσμοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το καθιστούν εκ των πραγμάτων τεχνικό και δυσνόητο, σε σημείο που δύσκολα μπορείς να παρακολουθήσεις τη συζήτηση και να πιάσεις το νήμα της υπόθεσης.

Καλή λοιπόν η σκανδαλολογία, αλλά τελικά αφορά τους κομματικούς στρατούς.

Άρα εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειοψηφία μένει με τις εντυπώσεις. Δεν είναι πως το θέμα των υποκλοπών δεν αφορά τον κόσμο. Κάθε άλλο. Όμως πολύ περισσότερο, ο κόσμος θέλει να κατανοήσει γιατί γίνονται οι παρακολουθήσεις και πότε τα θεσμικά αντίβαρα μιας Πολιτείας λειτουργούν εξισορροπητικά απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έβγαλε άκρη.

Φοβάμαι όμως πως ούτε μέχρι τις εκλογές θα έχουμε σαφή εικόνα της υπόθεσης. Και κακά τα ψέματα, το προεκλογικό κλίμα διαμορφώνεται με όρους τοξικούς και αποπνικτικούς, σε βαθμό που οι πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι από την πολιτική συζήτηση και αντιμετωπίζουν την πολιτική ως ένα κλειστό παιχνίδι εξουσίας που αφορά τους μια μικρή ομάδα που κινείται στα πέριξ του Συντάγματος και της πλατείας Κολωνακίου.

Πέρα όμως από τα ζητήματα των παρακολουθήσεων ή της σκανδαλολογίας και των ειδικών δικαστηρίων, σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχει μια έντονη ανησυχία για το κόστος ζωής, τις τιμές των ενοικίων, τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, την ασφάλεια, την βελτίωση της υγείας και της παιδείας. Καλή λοιπόν η σκανδαλολογία, αλλά τελικά αφορά τους κομματικούς στρατούς.

Οι εκτός κομματικής γραμμής ζητούν λύσεις, προτάσεις πολιτικής και βεβαίως προοπτική.