Μενού
boyli-olomeleia
Βουλή, Ολομέλεια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση μια τροπολογία βάσει της οποίας το κόμμα Κασιδιάρη – που όπως προκύπτει από τις μετρήσεις είναι πολύ πιθανό να μπει στη Βουλή – δεν θα καταφέρει να κατέβει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της ρύθμισης, λέγοντας πως στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έτσι όπως τελικά διαμορφώθηκε δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και την ιδεολογία των κομμάτων. Δηλαδή διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες διατυπώνουν αριστερά -κυρίως- κόμματα.

Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που έχει μπροστά του το πολιτικό σύστημα: να δείξει πως σε θέματα προστασίας της δημοκρατίας, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μπορούν να βρουν πεδία σύγκλισης και να αφήσουν εκτός Βουλής το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής και των συνεχιστών της. Θα είναι και μια απόδειξη πως η δεκαετής κρίση δεν μας κληροδότησε μόνο τη συναίνεση στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας ή στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και μια κοινή γραμμή στα θέματα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, εάν τα τρία πρώτα κόμματα συμφωνήσουν στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας, θα το πιστωθούν πολιτικά και οι τρεις. Σημειώνεται πως η διάταξη περνάει από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία, που σημαίνει πως αρκούν οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας. Εάν όμως η διάταξη υπερψηφιστεί με μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή θα φέρει μια πολιτική νομιμοποίηση που θα διευκολύνει και τη δικαιοσύνη στην τελική της εφαρμογή. Και ακριβώς επειδή υπάρχει οριζόντια μια ανησυχία για το εάν η διάταξη θα εκπέσει στον Άρειο Πάγο, είναι σημαντικό να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Επειδή λοιπόν διαφαίνεται μια ταύτιση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι κρίσιμο και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κηρύξει τον ανένδοτο κατά της κυβέρνησης και θα απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι τις εκλογές, να δείξει πως στο θέμα αυτό μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους αντιπάλους της. Αμφιβάλλω πως θα της στοιχίσει πολιτικά – μάλλον θα συμβεί το αντίθετο.