Μενού
tilefoniko-kentro
Τηλεφωνικό κέντρο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το φως της δημοσιότητας είδαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αποκαλύψεις για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος σωματεμπορίας. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η πληροφορία πως κατάφεραν οι αστυνομικοί να ανακαλύψουν τις γυναίκες θύματα. Ουσιαστικά ένας τετραψήφιος αριθμός και ένα mail έσωσαν τη ζωή μιας γυναίκας και την έβγαλαν από την κόλαση. Αποστολέας του mail, μια νεαρή κοπέλα που υπήρξε θύμα των αδίστακτων σωματέμπορων. 

Παραλήπτρια, η Γεωργία Ταυλάκη, υπεύθυνη της γραμμής επικοινωνίας εμπορίας ανθρώπων, 1109. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μας έδωσε λεπτομέρειες για το ξενοδοχείο στο οποίο γινόντουσαν οι δραστηριότητες, μας έδωσε λεπτομέρειες για τους οδηγούς που πηγαινοέφερναν τις κοπέλες στα ραντεβού που γινόντουσαν εκτός ξενοδοχείου». Αυτή η επικοινωνία έσωσε ακόμη 15 κορίτσια που είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα της σπείρας των μαστροπών. 

Η γυναίκα που ξετύλιξε το κουβάρι της σκοτεινής υπόθεσης μίλησε αποκλειστικά στο MEGA. «Στη συνέχεια απαντήσαμε στην κοπέλα με mail, της κάναμε πιο διευκρινιστικές ερωτήσεις και μας απάντησε την επόμενη ημέρα, μας έστειλε και κάποιες φωτογραφίες από το site που μπορούσε κάποιος να κλείσει τα ερωτικά ραντεβού». 

Μια γυναίκα που γνώριζε που να απευθυνθεί. Στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης γραμμής διαβάζουμε πως η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων - 1109 είναι μία πρωτοβουλία της Α21 στην Ελλάδα και συνεργάζεται με άλλους φορείς/παρόχους. Όπως λέει, η 1109 δέχεται κλήσεις 24 ώρες / 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι ικανή να διαχειριστεί κλήσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Οι ειδικοί χειριστές κλήσεων εξυπηρετούν στα ελληνικά και αγγλικά ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με υπηρεσία τηλεδιερμηνείας με πρόσβαση σε 186 γλώσσες, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα

Οι χειριστές των κλήσεων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ακολουθώντας διεθνή πρότυπα για τη γρηγορότερη ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση. Η πανελλαδικής εμβέλειας γραμμή συνεργάζεται στενά με όλους τους εθνικούς οργανισμούς για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανταπόκριση. Πίσω από αυτή τη γραμμή βρίσκεται η Α21, μια Διεθνής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που μάχεται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και για την προάσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2008 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πόσοι γνωρίζουν γραμμές επικοινωνίας με 3ψηφιους ή 4ψήφιους αριθμούς που μπορεί να τους βγάλουν από τα αδιέξοδα που βρίσκονται; Είτε είναι παγιδευμένοι σε κυκλώματα… Είτε είναι εξαρτημένοι από τζόγο ή ναρκωτικά… Πόσοι αν και γνωρίζουν ενδεχομένως θα πάρουν τηλέφωνο; Μπορεί και να μην έχουν εμπιστοσύνη… Η υπόθεση αυτή ωστόσο έδειξε πως υπάρχει φως στο τούνελ… Μια άγνωστη φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μπορεί να βρει την άκρη του νήματος… Στη συγκεκριμένη περίπτωση οδήγησε τους αστυνομικούς στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος… Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί λύση μέσω ενός ψυχολόγου ή μιας δομής υποστήριξης… Σημασία έχει να πιστεύει αυτή/ος που έχει πρόβλημα πως κάποιος εκεί έξω θέλει να σε ακούσει… Θέλει να σε βοηθήσει…