Μενού
maria tsalla
Μαρία Τσάλλα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Η χρονική συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου στο Παγκράτι σε αρκετούς προκάλεσε ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι εάν στόχο είχε να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη σε μια περίοδο αναβρασμού της κοινωνίας μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και με τα συλλαλητήρια να διοργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας. Ή ήταν τυχαία η συγκυρία και θα δημοσιοποιούνταν έτσι και αλλιώς ασχέτως της επικαιρότητας; Νομίζω πως ουδείς θα απαντήσει σε αυτό.

Μια ιστορία που η αλήθεια είναι πως προσελκύει αρκετούς πολίτες καθώς αρέσκονται στο να διαβάζουν κατασκοπευτικές ιστορίες που συνήθως τις συναντούν είτε σε βιβλία είτε σε ταινίες είτε σε σειρές σε πλατφόρμες. Επίσης, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η σχετική είδηση διακινήθηκε μέσω του ΑΠΕ και στη συνέχεια με διαρροές αναπτύχθηκε η ιστορία για το βίο και της πολιτείας της Ρωσίδας στην Ελλάδα με την ΕΥΠ να αναζητά αναλυτικά τις επαφές και τα ταξίδια της εντός και εκτός Ελλάδας. Εξάλλου δήλωνε ερασιτέχνης φωτογράφος και φέρεται να είχε κάνει ταξίδια σε ακριτικές περιοχές…

Επιπλέον, ένα άλλο ερώτημα που «γεννήθηκε» ήταν σχετικά με τον χρόνο της «εξαφάνισης» της τον Ιανουάριο. Κατά κάποιες πληροφορίες εξαρθρώθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες δίκτυο κατασκόπων και άμεσα δόθηκε εντολή στη «Mαρία» να αναχωρήσει από την Αθήνα πριν εντοπιστεί από τα στελέχη της ΕΥΠ που διέθεταν πληροφορίες για την υπόθεση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες αντιλήφθηκε ότι είχε μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ και για αυτό εξαφανίστηκε. Μάλιστα η ίδια φέρεται να επικοινώνησε από τη Ρωσία λέγοντας πως έπρεπε να φύγει για λόγους υγείας και δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η δημοσιοποίηση – έστω και μέσω διαρροών – στοιχείων για τη Ρωσίδα κατάσκοπο έχει ως στόχο να εμφανιστούν άτομα τα οποία τη γνώριζαν και να δώσουν πληροφορίες για εκείνη. Με ποιους συναναστρεφόταν και αν είχαν αντιληφθεί κάτι ύποπτο. Μια καλά εκπαιδευμένη κατάσκοπος ωστόσο θα είχε πάρει τα μέτρα της για να μην αποκαλυφθεί. Ακόμη και αφήνοντας πίσω της έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η κατάσκοπος είχε δημιουργήσει μεσούσης της οικονομικής κρίσης ένα κατάστημα με πλεκτά σε μια ήσυχη γειτονιά στο Παγκράτι και επέλεγε τις επαφές της. Εξάλλου ο στόχος της σε μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη δεν ήταν να κάνει δημόσιες σχέσεις με άλλους καταστηματάρχες ή ένοικους της πολυκατοικίας. Ως «φάντασμα» τη χαρακτηρίζουν όσοι έτυχε να τη δουν... Σε κάθε περίπτωση αρκετοί άρχισαν πλέον να αναρωτιούνται εάν ο λεγόμενος άνθρωπος της διπλανής πόρτας… μπορεί και να είναι κατάσκοπος.