Τα παιδιά της τρίτης λυκείου δεν αγοράζουν νερομπάλονα την τελευταία σχολική μέρα της χρονιάς. Το ραντεβού τους δεν ανανεώνεται για Σεπτέμβρη στο μέρος που χτίστηκαν οι πρώτες φιλίες και το κουδούνι για σχόλασμα μοιάζει με τον πρώτο μικρό θάνατο μιας εφηβείας που χάνεται, μιας ζωής που αλλάζει.
Το λένε συχνά end of an era. Μια παρέα αγοριών στα Λιμενάρια της Θάσου σκηνοθέτησε το τέλος αυτής της εποχής και αποχαιρέτησε αγκαλιασμένη το σχολικό περιβάλλον, με soundtrack το Scott Street της Phoebe Bridgers. Cute.
Χρειάστηκε να περάσω αρκετή ώρα στο ελληνικό TikTok για να βρω κάτι διαφορετικό πέρα από αμήχανα εφηβικά βίντεο. Ακόμα και η αμηχανία όμως, έχει κάτι αυθεντικό και χαριτωμένο. Εδώ, μιλάμε για κάτι άλλο.
Τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ έχει κανονικοποιήσει την ανθρώπινη βλακεία και έχει ανοίξει μια τεράστια σχολή με εκατοντάδες χιλιάδες εισακτέους που κάνουν πρακτική πάνω σε αυτή, με σκοπό κάποια μέρα να απορροφηθούν στον ιδιότυπο αυτό κλάδο.
Πώς φτάσαμε όμως εδώ;
Τριάντα χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1995, κάνει πρεμιέρα το Χρυσό Κουφέτο με την Αννίτα Πάνια. Η γενική ιδέα της εκπομπής δεν θέλει και πολλή φαντασία. Στο τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα συμμετείχαν άγνωστοι άνθρωποι με σκοπό να βρουν το ταίρι τους σε ζωντανή μετάδοση.
Στον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου αν δεν ερωτευτείς, μετατρέπεσαι στο ζώο της επιλογής σου. Στο σύμπαν της Αννίτας, γίνεσαι νούμερο που φέρνει νούμερα. Σε ερώτηση για το αν εκμεταλλεύτηκε τη νοημοσύνη των συμμετεχόντων, η παρουσιάστρια κοίταξε τη μεγαλύτερη εικόνα και θέλοντας να αποφύγει αναίμακτα την κριτική, χωρίς παρατράγουδα.
«Τα πάντα στην ζωή είναι εκμετάλλευση. Εγώ εκμεταλλεύομαι αυτούς και αυτοί εμένα. Το θέμα είναι πόσο δημιουργική είναι αυτή η εκμετάλλευση και στην εκπομπή έχει αποδειχτεί πως όλο και κάτι βγαίνει», έλεγε η Πάνια στο ένθετο περιοδικό του "Ελεύθερου Τύπου". Η τύχη των υποψήφιων ζευγαριών αγνοείται. Ακόμα κι αν γύρναγαν μόνοι στο σπίτι όμως, η εκπομπή είχε ήδη πετύχει τον σκοπό της. Το Χρυσό Κουφέτο έκανε καλούς απογόνους, με πολλά αντίστοιχα προγράμματα στην πορεία του χρόνου, τα οποία όμως πλέον, δεν παίζουν μπάλα μόνα τους.
Διαβάστε επίσης: Τι κερδίζουν τα social media και στοχεύουν στο ανήλικο κοινό;
Το ίντερνετ έφερε μια νέα διάσταση σε αυτό το παιχνίδι. Η εποχή που η τηλεόραση ήταν το μόνο αρχηγείο έχει περάσει προ πολλού. Πλέον υπάρχουν πολλοί ανεξέλεγκτοι «αρχηγοί» που έχουν κάνει την εκμετάλλευση, full time εργασία και απαντούν στην κριτική με το ίδιο αφήγημα, όπως τότε.
«Δεν θεωρώ ότι τους κακοποίησα αλλά τους ευεργέτησα σε πάρα πολλούς τομείς και όλοι αυτοί βγήκαν πολύ κερδισμένοι από τη συναναστροφή μαζί μου.
Στην προσωπική τους ζωή, περπάταγαν στον δρόμο και τους χαιρετούσε κόσμος, έβγαζαν φωτογραφίες μαζί τους, τους κερνούσαν, τους πήγαιναν σπίτι τους και πιστεύω ότι θα το έχουν στην πορεία της ζωής τους» έλεγε ο Hayate μετά την αποφυλάκιση του στην κάμερα του Star.
Διαβάστε επίσης: 28 εκατ. likes και άπειρα ευρώ: Ο Hayate άφησε το Youtube και επέστρεψε στο TikTok
Ζήνα, ο προσκεκλημένος σου δεν έλεγε αλήθειες, αλλά εδώ δεν ενδιαφέρει την ελληνική δικαιοσύνη να καταδικάσει την εκμετάλλευση ΑΜΕΑ σε live μετάδοση, γιατί να το κάνει η παρουσιάστρια της εκπομπής;
Όσο ήταν κρεμασμένο το περιβραχιόνιο του Hayate στη φυλακή, το ακραίο content περιορίστηκε και η σχολή τέθηκε σε αναστολή. Τα ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία όμως και η αποφυλάκιση του youtuber, επέτρεψαν στα μαθητούδια του, να συνεχίσουν την πρακτική τους άσκηση.
Ένα τίμιο μικροφωνάκι, μια καλή κάμερα και έφυγες στην Ερμού για περατζάδα με απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχεις κανένα φίλτρο σε όλα όσα ρωτάς. «Μα καλά, τι το ωραίο βρίσκουν σε αυτό το παιδιά μας;», ίσως αναρωτηθούν οι γονείς στο κυριακάτικο τραπέζι, την ίδια ώρα που τα 7χρονα παιδιά τους παρά δίπλα, σκρολάρουν στο TikTok από τα προσωπικά τους κινητά.
Ο αλγόριθμος αγαπάει την βλακεία και στην επίσκεψη του μουσειακού χώρου του TikTok ξέρεις ότι δεν θα βρεις κάποια φιλοσοφημένα εκθέματα. Το φθηνό περιεχόμενο είναι πάντα πιο εύπεπτο από την ωμή πραγματικότητα. Μπορεί να ξεκινήσεις να διαβάζεις για την γενοκτονία στη Γάζα και να καταλήξεις να λιώνεις με reels χωρίς νόημα, όχι επειδή δεν σε νοιάζει, αλλά γιατί ίσως να μην αντέχεις.
Το βίντεο με τα παιδιά που αποχαιρετούν το σχολείο τους στη Θάσο, είχε 226 χιλιάδες προβολές, μεγάλος αριθμός. Δέκα χιλιάδες λιγότερες από το βίντεο ενός νεαρού σπουδαστή της σχολής Hayate που συναντά στον δρόμο ένα από τα παιδιά που «βοήθησε» ο αρχηγός και τον ρωτάει τι κοιτάει σε μια κοπέλα.
Τώρα θα πείτε, έμπλεξες πολλά. Αννίτα, Χαγιάτε, TikTok. Το ίντερνετ διάβασε την ανάγκη για εκμετάλλευση και το 1995 στο Χρυσό Κουφέτο, από την πίτα έτρωγε μόνο η παραγωγή. Σήμερα, οι καλεσμένοι με ένα καλό κινητό, θα είχαν την δική τους εκπομπή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.