Μενού
katerina-kainourgiou
Κατερίνα Καινούργιου | @katken85
  • Α-
  • Α+

Η επικαιρότητα, είτε σκληρή είτε ανάλαφρη, είναι εδώ, σε καρικατούρα. Ένα συνονθύλευμα θεμάτων, που εναλλάσσονται χωρίς να καταλήγουν πουθενά, χωρίς καν επίφαση ουσίας.

Εδώ μετρούν μόνο οι εντυπώσεις και τα νούμερα -κι ο Κοκλώνης. Πού βρισκόμαστε; Μα φυσικά στη «Super Κατερίνα»! Μια εκπομπή – φαινόμενο, που κάνει την απόσταση τραγωδία – κουτσομπολιό… μισό τσιγάρο δρόμο! Με κέφι, χαρά και καμάρι για τα ποσοστά τηλεθέασης!

Στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, υπάρχουν περίοδοι, στις οποίες το trash κυριαρχούσε. Σε συγκεκριμένα κανάλια, συγκεκριμένες ζώνες, συγκεκριμένες εκπομπές.

Ήξερες πού ακριβώς να το αναζητήσεις -ή να το αποφύγεις. Η μεγάλη διαφορά με τη σημερινή εποχή είναι ότι... δεν έχουμε πια trash -κι αν υπάρχει, το ‘χουν σκεπάσει τόνοι γκλίτερ ή καρύδας, ανάλογα την περίπτωση. Δεν ξέρεις πότε, πώς κι από πού θα σου 'ρθει.

Σήμερα έχουμε πετυχημένες εκπομπές, με υψηλή τηλεθέαση σε τηλεοπτικούς σταθμούς με σοβαρό προφίλ, που μπορεί τη μια να φιλοξενήσουν συνέντευξη ακόμα και του πρωθυπουργού, και την άλλη να ασχοληθούν με πάθος με τους fake έρωτες και χωρισμούς κάποιου παίκτη που πέρασε κάποτε από ένα ριάλιτι (βλ. Κωνσταντίνος Εμμανουήλ), σχολιάζοντας ότι ο χωρισμός θα είναι οριστικός, γιατί έχει περίεργες σεληνιακές εκλείψεις.

Σοκ και γκλίτερ στο Super Κατερίνα

Η «Super Κατερίνα», εκπομπή που εξέλιξε την Κατερίνα Καινούργιου σε σούπερ πετυχημένη παρουσιάστρια, πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να καταλήξει στο σημερινό της μοντέλο, που δείχνει να έχει στη βάση του το infotainment, δηλαδή, ένα συνδυασμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. 

Μόνο που πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μοντέλο «infotainment», που επί της ουσίας αποτυγχάνει και στα δύο σκέλη, αλλά κερδίζει στην τηλεθέαση. Κι όπως προσεγγίζει το τίποτα για να το κάνει θέμα, έτσι ακριβώς μετατρέπει την πιο τραγική επικαιρότητα σε «υπερθέαμα». Αρκεί να διατηρείται ψηλά στις μετρήσεις.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος, με τον οποίο η εκπομπή χειρίστηκε τη δύσκολη επικαιρότητα της εβδομάδας. Μέσα σε ένα πλατό τόσο ροζ, που θα έκανε την Barbie  να πρασινίσει από ζήλια, η υπέρλαμπρη παρουσιάστρια υποδέχτηκε με κέφι και γέλια τους θεατές, πριν μελαγχολήσει για να περάσει σε θέματα όπως η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στον Πειραιά. 

Την κάλυψε, παρουσιάζοντας δηλώσεις ατάκτως ερριμμένες (του αδερφού του αδικοχαμένου Αντώνη, του ψυχίατρου του, της συζύγου του υπάρχου που συνελήφθη για τη δολοφονία, της Νένας Χρονοπούλου, που έκλαιγε για τον νέο, που χάθηκε), ενώ παράλληλα στην οθόνη μεταδίδονταν ξανά και ξανά και ξανά και μέσα σε κύκλο κοντινά πλάνα μιας άψυχης κουκίδας στα κύματα. 

Το σοκαριστικό της αναίτιας δολοφονίας, γίνεται ακόμα πιο σοκαριστικό. Για σχεδόν 20 λεπτά, αυτή η κυκλωμένη, ζουμαρισμένη, άψυχη κουκίδα, είναι εκεί στην οθόνη, παρασύρεται από τα κύματα, ανάμεσα σε τρέσες, γκλίτερ και θλιμμένα πρόσωπα.

Ξανά και ξανά και ξανά και ξανά. Μέχρι να πουν τη γνώμη τους κι ο Μικρούτσικος κι ο Γκουντάρας και ο Πουλόπουλος και ο σχεδόν μόνιμος πλέον στο πάνελ της εκπομπής, Σταύρος Μπαλάσκας.

Κι ύστερα -μετά τις διαφημισούλες που πασάρει με νάζι η παρουσιάστρια- πάμε σε μια άλλη τραγωδία. Θελετε γυναικοκτονία στην Καλαμαριά ή πλημμύρες στη Θεσσαλία; (Το μενού είναι πλούσιο) Πάμε στις πλημμύρες στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου ο ρεπόρτερ του σταθμού είναι όρθιος μαζί με τον κ. Κώστα, κτηνοτρόφο της περιοχής.

Ο διάλογος εστιάζει στα εξανθήματα που η παρουσιάστρια μαθαίνει ότι έχει βγάλει ο κ. Κώστας, τον οποίο ρωτάει με αγωνία: «Μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επικίνδυνο, τι σας λένε οι γιατροί;»

Ο κ. Κώστας μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η επικαιρότητα, όμως τρέχει, κι η παρουσιάστρια τον αποχαιρετά, ενώ ο κ. Κώστας ζητά να πει μόνο μια κουβέντα ακόμα.

«Κάντε λίγο υπομονή» του λέει η παρουσιάστρια, γιατί έχει στη γραμμή τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο- κρίμα να τον αφήσει να περιμένει έστω για μια κουβέντα του ταλαιπωρημένου κτηνοτρόφου. 

Επιλέγει να αφήσει τον κ. Κώστα να περιμένει, μέχρι να μιλήσει με τον Μπέο, να μιλήσει σε άλλη γραμμή με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, να ξαναμιλήσει με τον Μπέο, να τσακωθεί με τον Μπέο, να μεταδώσει μια δήλωση του Αλκίνοου Ιωαννίδη, να ξαναμιλήσει με τον Μπέο και να τον χαιρετήσει για να επιστρέψει στον κτηνοτρόφο, που θέλει να πει μια κουβέντα, όρθιος στα πλημμυρισμένα.

Κι ύστερα, ξαφνικά, αλλάζουμε θέμα και κλίμα.

Πάμε στα δικά μας, δηλαδή στον Μπιμπίλα για να σχολιάσει τον Φιλιππίδη, σε ένα πρώην παίκτη κάποιου ριάλιτι, στη Χριστίνα Μαραγκόζη που δεν προσκλήθηκε στη συναυλία για τον Αντώνη Βαρδή, κι όσο κι αν η ίδια δεν θέλει να το κάνει θέμα, η εκπομπή θέλει και το κάνει (για όλη την εβδομάδα), στα πεσμένα ποσοστά τηλεθέασης των ανταγωνιστών -με τη δέουσα συμπόνια γι’ αυτούς- στην Ιωάννα Τούνη και στο μωρό της και στον Τριαντάφυλλο, που τόλμησε να συγκρίνει τον εαυτό του ως παρουσιαστή με τη Νάταλι Κάκκαβα -που τυγχάνει σύζυγος μέλους του πάνελ, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, το team της εκπομπής εντελώς αντικειμενικά και χωρίς καμία πρόθεση να ευνοήσει κανένα, επαναλαμβάνει σε καθημερινή βάση πόσο καλή και έμπειρη παρουσιάστρια είναι η Κάκκαβα σε αντίθεση με τον Τριαντάφυλλο και πόσο τυχερό το Open, αν καταφέρει να την αποκτήσει.

Από τα «Διλήμματα Ζωής» στην πραγματική ζωή

Η Κατερίνα Καινούργιου είναι μια παρουσιάστρια με εμπειρία στην τηλεόραση και μακρά θητεία στην τηλεοπτική ψυχαγωγία.

Ξεκίνησε ως ρεπόρτερ στο Τηλεάστυ το 2004, ανέλαβε πρώτο ρόλο σε δική της εκπομπή, το «Λόγω Tiviς» το 2015, κι έκτοτε συνεχίζει με δική της καθημερινή εκπομπή («Φτιάξε καφέ να στα πω» στο Epsilon «Ευτυχείτε» στο Open και «Super Κατερίνα» στον Alpha). 

Χαρακτηριστικό των παλαιότερων εκπομπών της οι ακραίες ανθρώπινες ιστορίες τηλεθεατών, που έβγαιναν σε τηλεφωνική επικοινωνία για να εξομολογηθούν προβλήματα τύπου «έχω δεσμό με τον πατριό μου, αλλά γουστάρω και την ξαδέρφη του».

Ιδέα που στη συνέχεια δραματοποιήθηκε σε γυρισμένα σκετσάκια με ερασιτέχνες ηθοποιούς, τίτλο «Διλήμματα Ζωής» και ερωτήματα όπως «η Βούλα έμεινε έγκυος με το αγόρι της κόρης της, τι να κάνει;»

Μέχρι πέρσι, οι βγαλμένες από τη ζωή ιστορίες των τηλεθεατών, παρέμεναν στη θεματολογία της εκπομπής, και μάλιστα ως στήλη του ειδικού επί των ανθρώπινων σχέσεων, δραμάτων, σκανδάλων και γενικότερα ειδικού, Ανδρέα Μικρούτσικου, ο οποίος καλούνταν να λύσει τα πιο μύχια προβλήματα των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, όπως την -αλησμόνητη- εξομολόγηση της Δέσποινας: «Δεν μπορώ να ολοκληρώσω τις σχέσεις μου, γιατί φοβάμαι το ανδρικό μόριο». 

Τα πράγματα άλλαξαν. Η συνταγή της επιτυχίας σήμερα για τη «Super Κατερίνα»είναι ο αληθινός πόνος και οι fake καβγάδες, οι πραγματικές τραγωδίες και τα ανύπαρκτα θέματα -και ο Κοκλώνης for ever.

Εφόσον η τηλεθέαση τη διατηρεί στις πρώτες θέσεις, η Κατερίνα Καινούργιου, που σύμφωνα με συχνές on air εξομολογήσεις της, κατά βάθος είναι ένα απλό κορίτσι, που της αρέσει να περπατάει στην Ερμού και να αγοράζει κάστανα ή να κάθεται σπίτι για να διαβάσει ποίηση, έχει κάθε λόγο να απολαμβάνει την επιτυχία.

Διαφωνεί κανείς; (Ας διαφωνεί, μόνο παρακαλώ, μη θίξει κανείς την Κάκκαβα…)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA