Μενού
Suntanthsh-mitsotaki-erntogan
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
  • Α-
  • Α+

Ανάλογα με την ώρα που διαβάζετε το κείμενο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν είτε βρίσκεται on air, είτε έχει πατήσει ξανά τα εδάφη της πατρίδας του μετά το ολιγόωρο ταξίδι του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα.

Πάνω κάτω η επίσκεψη αυτή δεν κράτησε περισσότερες από 6-7 ώρες. Κάτι σαν... εσπρεσάκι ήταν δηλαδή κι όμως τα χαμόγελα ήταν πολλά και περίσσεψαν.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον τόσο από την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, όσο κι από τις ουκ ολίγες παράλληλες συναντήσεις αξιωματούχων που έγιναν όλες αυτές τις ώρες.

Άλλωστε εδώ στο Reader διαβάσατε πως μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών υπογράφηκαν όχι μια, όχι δύο, όχι τρεις αλλά 15 (!!!) συμφωνίες, οι περισσότερες χαρακτηρίζονται και κομβικές.

Προφανώς το μέλλον, η ιστορία, οι επόμενοι μήνες είναι αυτοί που θα δείξουν και θα αποτυπώσουν αν όντως η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου 2023 είναι μια «νέα μέρα, μια νέα εποχή» στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Σχέσεις που κατά καιρούς ήταν από ανύπαρκτες έως και ταραχώδεις. Όχι πολλά χρόνια πριν. Αλλά και ακόμη μερικούς μήνες πίσω να γυρίσουμε ποιος ξεχνά φράσεις τύπου «θα έρθουμε νύχτα» και άλλες που ακούστηκαν ειδικότερα στην προεκλογική περίοδο, πριν ο Πρόεδρος Ερντογάν νικήσει ξανά στις τουρκικές κάλπες.

Για πολλούς μήνες υπήρχαν σκιές πάνω από το Αιγαίο, υπήρχε ένας γενικότερος συναγερμός, μια ετοιμότητα. Καταστάσεις που σαφώς δεν είχαν να κάνουν με την «καλή γειτονία». Υπό αυτή την έννοια ότι... μνημόνιο φιλίας υπογράφτηκε αυτές τις λίγες ώρες που ο Πρόεδρος της Τουρκίας έμεινε στην Αθήνα είναι προς θετική κατεύθυνση.

Υπάρχει ανάγκη για ηρεμία, για συνεργασία, για φιλία των δύο λαών. Οι διαφορές θα παραμείνουν. Σε αυτό συμφώνησαν αμφότεροι.

Αλλωστε και η διχογνωμία περί Μουσουλμανικής ή «Τουρκικής» μειονότητας το φανέρωσε. Όμως επίσης όλοι συμφώνησαν πως και περισσότερα τους ενώνουν και πως ο διάλογος είναι ο σωστός δρόμος.

Πρόσημο θετικό λοιπόν στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μένει να δούμε τις επόμενες ώρες/μέρες αν έτσι μεταφράζεται και στην τουρκική πλευρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA