Μενού
antonis samaras
Ο Αντώνης Σαμαράς | Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς ήταν 42 ετών! Ενα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έως την αποπομπή του από το Υπουργείο Εξωτερικών και την απαρχή μιας κόντρας που κράτησε δεκαετίες.

Το story είναι γνωστό. Ο Σαμαράς ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη» και με τον αλήστου μνήμης Γιώργο Συμπιλίδη... έριξε την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στην εξουσία. 

Η «Άνοιξη» άντεξε στο... κοινοβουλευτικό σανίδι μόλις μια 4ετία και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το κόμμα του Μεσσήνιου πολιτικού οδηγήθηκε στον αφανισμό και ο ίδιος σε μια «πολιτική έρημο» που κράτησε περίπου 13 χρόνια. 

Μετά την ήττα του Κώστα Καραμανλή από τον ΓΑΠ, ο επανακάμψας Σαμαράς νίκησε στις εσωκομματικές εκλογές την Ντόρα Μπακογιάννη και μετά από μια νέα κόντρα με την οικογένεια Μητσοτάκη πήρε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας. 

Λίγα χρόνια αργότερα έγινε Πρωθυπουργός (συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου), στην πορεία έδωσε χαρτοφυλάκιο Υπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάπου εκεί φάνηκε η... κόντρα του παρελθόντος να τελειώνει.

Σήμερα, το 2024, ο Αντώνης Σαμαράς είναι 73 ετών! Από τους πλέον παλιούς Κοινοβουλευτικούς από όλες τις πτέρυγες και φυσικά κατέχει την... ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού

Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην «ελευθερία των απόψεων του» και στην δυσκολία που έχει το κόμμα του να αντιδράσει σε απόψεις που μπορεί να θεωρηθούν «εκτός γραμμής». 

Μέχρι προχτές όλα αυτά που τα επίσημα χείλη του Παύλου Μαρινάκη φάνηκε να βάζουν... λάδι στη φωτιά, αν κρίνει κανείς κι από την άμεση και σκληρή απάντηση των «κύκλων του πρώην Προέδρου». Με το επίμαχο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών να έχει βάλει... φωτιές σε όλα τα πολιτικά κόμματα έχει ενδιαφέρον φυσικά και η στάση του κ. Σαμαρά. 

Άλλωστε εξ αρχής έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της αποχής που... πρόσφερε απλόχερα στους βουλευτές του ο Πρωθυπουργός. 

Αντίθετα οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως όχι μόνο θα βρεθεί στην Βουλή για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα πάρει και τον λόγο για να εξηγήσει το γιατί. 

Προφανώς κάτι που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον για να φανεί αν η μετωπική θα συνεχιστεί ή αν θα προσπαθήσει να σβήσει την φωτιά που φαίνεται να ανάβει. Τα... παραπολιτικά σχόλια πολλά για το «πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς». 

Κάποια μάλλον αγγίζουν την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας μιας και θέλουν τον πολιτικό από την Μεσσηνία να κάνει ένα νέο «αντάρτικο» κατά ενός Μητσοτάκη. Είπαμε όμως. Το 1993 ήταν στα 42 του χρόνια. 

Τώρα στα 73 μάλλον είναι δύσκολο να υπάρξει οποιοδήποτε plan b, πλην φυσικά να παραμείνει εντός κόμματος ο απόλυτος εκφραστής της λαϊκής Δεξιάς που κάνει... παράπονα από την στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον χώρου του Κέντρου. Αν μη τι άλλο πάντως η συνέχεια είναι ενδιαφέρουσα...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA