Μενού
pasok
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Το πρωί της Τετάρτης σαν... έτοιμοι από καιρό ένα σωρό βουλευτές και στελέχη του Κινήματος, πήραν... σβάρνα sites, ραδιόφωνα και κανάλια καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την «επόμενη μέρα» μετά τα όχι πετυχημένα αποτελέσματα της τελευταίας κάλπης. 

Το κοινό στοιχείο όλων είναι η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν (Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου, Κωνσταντινόπουλος, Γιαννακοπούλου, Κατρίνης) έβαλαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι έχει την βασική ευθύνη της αποτυχίας πραγματοποίησης του στόχου που ήταν η 2η θέση πίσω από την Νέα Δημοκρατία και μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήρε θέση, αλλά μέσω... διαρροών από την Χαριλάου Τρικούπη γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις, τουλάχιστον όσο αφορά την εκλογή νέου προέδρου. Σαφώς και τις επόμενες ημέρες όταν και θα συγκληθούν τα όργανα για αποτίμηση αποτελέσματος αναμένεται τα... καμπανάκια να ηχήσουν ακόμη πιο δυνατά. 

Εξάλλου σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που υπάρχουν ακόμη Νέα Δημοκρατία (εν αναμονή του σαρωτικού ανασχηματισμού) και ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ τα «κεφάλια του» αποφάσισαν άμεσα να βγουν στα... κάγκελα με ευθεία επίθεση κατά του προέδρου. Ήδη η παρέλαση των ονομάτων άρχισε. 

Γράφονται και ακούγονται πολλά πιθανά και απίθανα ονόματα. Κάποια από αυτά κρίθηκαν κι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές του 2021, αλλά μάλλον θα θελήσουν να παίξουν το χαρτί της «δεύτερης ευκαιρίας». 

Ακόμη και το όνομα του Χάρη Δούκα... παίζεται δυνατά σε μερίδα των ΜΜΕ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να μην έχει συμπληρώσει καλά – καλά έξι μήνες στο πόστο του, μπορεί πέρσι τέτοιο καιρό να τον γνώριζαν ελάχιστοι, αλλά τώρα για πολλούς φαντάζει ως ο... σωτήρας της Κεντροαριστεράς. 

Ο χρόνος θα δείξει αν είναι έτσι. Το βέβαιο είναι ότι από την στιγμή που άνοιξε αυτή η κουβέντα, δύσκολα θα μαζευτεί. Ειδικά τώρα που υπάρχει μπροστά μας και άπλετος πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές του 2027. Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει ξανά προφανώς σε μονοπάτια... κρίσης και εσωστρέφειας, όσο κι αν κοινός τόπος σε όλες τις δηλώσεις και τις επιστολές είναι το αντίθετο.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: «Είναι κρίμα την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και μπορούσε και όφειλε να νικήσει για το καλό του τόπου, έχασε. Έχουμε δυστυχώς υποστεί μια καθαρή και μεγάλη ήττα.

Την ώρα αυτή που η Δημοκρατική παράταξη είναι πληγωμένη, που βλέπει να διαψεύδονται ελπίδες όχι κομματικές, αλλά για τον τόπο, στέλνω συντροφικό και φιλικό χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης σε όλους τους ψηφοφόρους, τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ... 

Συγχαίρω τον κύριο Γιώργο Παπανδρέου που ανέλαβε με γενναιότητα τις ευθύνες που του αναλογούν και χαίρομαι που με ταχύτητα αποφάσισε να κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες που διέπουν το ΠΑΣΟΚ ως ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, θεσμικό κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ αρμόζει μια καλύτερη τύχη και αυτή την καλύτερη τύχη μπορεί να την διαμορφώσει μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είναι προφανές ότι είμαι παρών. Το οφείλω στην παράταξη και τον τόπο....». 

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007. Το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ έχει υποστεί ήττα από την Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Το ίδιο βράδυ, ο εκ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, Βαγγέλης Βενιζέλος από το περιστύλιο του Ζαππείου κάνει την παραπάνω δήλωση που ανοίγει θέμα διαδοχής και... παγώνει φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. 

Την επόμενη μέρα ισχυρά media-κα συγκροτήματα ξετυλίγουν το κουβάρι. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξαναβγήκε πρόεδρος του κόμματός του στις εσωκομματικές εκλογές και εν συνεχεία έγινε και Πρωθυπουργός. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, μάλλον θα πρέπει να μετάνιωσε πολλές – πολλές φορές που εκείνο το βράδυ δεν είχε την ψυχραιμία και... πλήγωσε το θυμικό του κόσμου. Ισως η ιστορία και για τον ίδιο να ήταν διαφορετική αν εκείνο το βράδυ, με την ήττα για το ΠΑΣΟΚ νωπή, δεν είχε δείξει τόση σπουδή για τη διαδοχή. Μάθημα ίσως και για όσα βλέπουμε ή θα δούμε τις μέρες αυτές... 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA