Το κτίριο της Νομικής στην «καρδιά» της Αθήνας αποτελεί κομβικό χώρο για τα άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς μπορούν να μετατρέψουν τους χώρους του σε αποθήκες για το «οπλοστάσιο» τους και να το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο κατά τη διάρκεια επεισοδίων ενώ στη συνέχεια να μπορούν να καταφύγουν εκεί επιχειρώντας να αποτρέψουν την είσοδο σε αυτό των αστυνομικών δυνάμεων με το πρόσχημα του ασύλου.
Αυτό που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια αντιληπτό είναι πως οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν ανήκουν στους αντεξουσιαστές ή σε οποιονδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά στους φοιτητές και στους καθηγητές και σε όσους εκτός πανεπιστημίων κάνουν ερευνητικές εργασίες.
Δεν είναι χώροι για κατάληψη ούτε για να αποθηκεύονται μολότοφ, ξύλα ή άλλα αντικείμενα ούτε για αναγραφή συνθημάτων ή για ανάρτηση αφισών. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού όλα αυτά είναι άγνωστα. Γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ο νόμος;
Και στα ΑΕΙ δεν είναι αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ για να εφαρμοστεί ο νόμος. Γιατί όταν εισέρχεται ένστολος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα τότε έχουν αποτύχει να τα περιφρουρήσουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Κάθε ΑΕΙ είναι το «σπίτι» του φοιτητή και του καθηγητή. Άρα αυτοί πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να τα περιφρουρήσουν και να κρατήσουν έξω από αυτά όσους δεν έχουν σχέση.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση στη Νομική: Αναζητούνται ακόμη τρία άτομα - Νέο βίντεο από τη διαφυγή
Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη «μάχη» για το κυλικείο της Νομικής αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση του στο facebook λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Η μάχη με την ανομία στα πανεπιστήμια είναι διαρκής και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα. Αλλά το παράδειγμα της Νομικής καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία μεταξύ Πρυτανικών Αρχών και Πολιτείας, η εικόνα στα πανεπιστήμιά μας αλλάζει με επιμονή, σχέδιο και σκληρή δουλειά.
Έχουμε αναγνωρίσει πως η βαριά εγκληματικότητα που σε πολλές περιπτώσεις λυμαίνεται ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών.
Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να "μασκαρεύουν" τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γίνεται ανεκτή από κανέναν».
Η εικόνα στα ΑΕΙ πρέπει να αλλάξει. Και να μετατραπούν επιτέλους σε χώρους γνώσης και ανταλλαγής ιδεών. Να γίνουν «πυρήνες» καινοτόμων ιδεών. Και αυτά μπορούν να επιτευχθούν. Θέληση και αποφασιστικότητα χρειάζεται.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.