Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στα μακρά αλυσίδα αίματος της ακραίας οπαδικής βίας στη χώρα μας. Οργανωμένες ομάδες δρουν ως εγκληματικές συμμορίες μέσα και έξω από τα γήπεδα σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο. Δίνουν ραντεβού ξεκαθαρίσματος των οπαδικών διαφορών τους μέχρι τελικής πτώσης ενώ εκτελούν καταδρομικές επιχειρήσεις αναζητώντας να ξεσπάσουν το μένος τους σε αθώα θύματα χωρίς να υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι χρησιμοποιούν μεθόδους και δολοφονικό εξοπλισμό, που παραπέμπει ευθέως στο οργανωμένο έγκλημα. 

Το φαινόμενο της αθλητικής βίας εντός και εκτός των ελληνικών αγωνιστικών χώρων αλλά και μακριά από αυτούς κατά κοινή ομολογία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η εικόνα, που καταγράφεται στον μεγάλο αριθμό επιθέσεων χούλιγκαν όλα αυτά χρόνια ακόμα και εν μέσω πανδημίας το επιβεβαιώνει. Παρά το γεγονός ότι τα αιματηρά επεισόδια σημειώνονται πλέον και σε περιόδους όπου δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα με τους χούλιγκαν να έχουν προσαρμόσει την εγκληματική δράση τους στα νέα δεδομένα, που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στον χώρο του αθλητισμού, στα γήπεδα εξακολουθεί να ανάβει η σπίθα αναζωπύρωσης και εξάπλωσης αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. 

Αν και το πλαίσιο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου είναι σαφώς πιο αυστηρό σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες στο πιο δημοφιλές άθλημα συνεχίζονται να καταγράφονται υψηλά ποσοστά αθλητικής βίας. Ομως η βία έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλο το φάσμα του αθλητισμού με σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά συμβάντα να σημειώνονται σταθερά και στα υπόλοιπα επαγγελματικά αθλήματα. 

Οι 7 κατηγορίες «αθλητικής βίας»

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται πλήρως στη στατιστική ανάλυση των φαινομένων βίας, εντός και εκτός γηπέδου, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϋ, του χάντμπολ ακόμα και της υδατοσφαίρισης, βάσει των στοιχείων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατατάσσει τις πράξεις αθλητικής βίας στις ακόλουθες 7 κατηγορίες:

  1. Κατοχή και ρίψη αντικειμένων (βεγγαλικά, κροτίδες, μπουκάλια 
  2. Υβριστικά συνθήματα και ανάρτηση πανό
  3. Αντεγκλήσεις φιλάθλων- επεισόδια στις εξέδρες-φθορές εντός & εκτός γηπέδου
  4. Αντεγκλήσεις παραγόντων ομάδων & παικτών
  5. Εκδήλωση σοβαρών επεισοδίων εντός & εκτός γηπέδου (είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, οριστική διακοπή αγώνα, τραυματισμοί, θάνατοι κ.α)
  6. Προσαγωγές & συλλήψεις εντός & εκτός γηπέδου
  7. Παραβίαση αθλητικής νομοθεσίας, αποφάσεων αθλητικού δικαστή & παρεμπόδιση έργου παρατηρητών της ΔΕΑΒ. 

Ειδικότερα, στο πρωτάθλημα Super League της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 σε σύνολο 99  αγώνων με εκθέσεις παρατηρητών της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, οι 65 αγώνες (66%) αφορούν σε συμβάντα κατοχής και ρίψης αντικειμένων, σε 61 αγώνες (62%) καταγράφηκαν υβριστικά συνθήματα και ανάρτηση πανό, σε 17 αγώνες σημειώθηκαν αντεγκλήσεις φιλάθλων – επεισόδια στις εξέδρες - φθορές εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ενώ σε 12 αγώνες υπήρξαν αντεγκλήσεις παραγόντων ομάδων και παικτών). Σοβαρά επεισόδια είχαμε σε 9 ποδοσφαιρικούς αγώνες ενώ η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις σε 7 αναμετρήσεις. 

Την ίδια αγωνιστική περίοδο οι παρατηρητές κατέγραψαν φαινόμενα αθλητικής βίας σε 9 αγώνες της Football League, σε 36 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της Γ΄ Εθνικής και σε 17 ματς Κυπέλλου. Μεταξύ των επεισοδίων στους αγώνες κυπέλλου, περιλαμβάνονται οι συγκρούσεις οπαδών με τα ΜΑΤ στον αγώνα ΠΑΟΚ- ΑΡΗΣ ( 26/9/2018), κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αστυνομικοί, κάηκε ένα λεωφορείο των ΜΑΤ και μια καντίνα. Αντίστοιχα, την ίδια χρονική περίοδο στο πρωτάθλημα μπάσκετ σε 25 παιχνίδια οι ομάδες ελέγχθηκαν για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους ενώ φαινόμενα αθλητικής βίας σημάδεψαν 9 αγώνες χάντμπολ.

Στο μεταξύ, στο πρωτάθλημα Super League της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 σε 9 από τους συνολικά 30 αγώνες, που σημειώθηκαν φαινόμενα βίας, είχαμε εκδήλωση σοβαρών επεισοδίων. Μεταξύ αυτών, η οριστική διακοπή δύο αναμετρήσεων, αγώνων (ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 25/2/2018, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 11/3/2018). Με βάση τις εκθέσεις παρατηρητών της ΔΕΑΒ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Super League για τις αγωνιστικές περιόδους 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 παρατηρήθηκε μια αύξηση, περίπου 29%,  του συνολικού αριθμού αγώνων με φαινόμενα βίας από την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 στις αγωνιστικές περιόδους  2015-2016 και 2016-2017. Ομως από τους 30 αγώνες με βία την περίοδο 2017-2018 φτάσαμε στους 99 αγώνες μια χρονιά αργότερα. 

Βία όμως υπάρχει και σε άλλα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πώς την τριετία 2014-2017 σε συνολικά 36 παιχνίδια βόλεϋ υπήρχαν συμβάντα ενώ οι βίες εκδηλώσεις φιλάθλων, παικτών και παραγόντων απαντώνται και στην υδατοσφαίριση.  

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA