Η αλλαγή στον κανονισμό που σχεδιάζει στο άλμα εις μήκος η World Athletics προκαλεί αντιδράσεις από τον Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος δηλώνει ότι αν τελικά εφαρμοστεί θα εγκαταλείψει το μήκος.
Όλα ξεκίνησαν με μία δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Jon Ridgeon, ο οποίος είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι σχεδιάζονται αλλαγές, προκειμένου να καταργηθούν τα άκυρα άλματα και έτσι το άθλημα να γίνει πιο ελκυστικό στο κοινό.
«Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το περασμένο καλοκαίρι (σ.σ εννοεί το 2023), το ένα τρίτο όλων των αλμάτων ήταν μη-αλματα, αθλητές που πατούσαν πάνω από το μπροστινό μέρος τη βαλβίδα απογείωσης», δήλωσε ο Ridgeon στο podcast Anything But Footy, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας:
«Αυτό δεν λειτουργεί, είναι χάσιμο χρόνου. Έτσι, δοκιμάζουμε, για παράδειγμα, μια ζώνη απογείωσης αντί για μια βαλβίδα απογείωσης, οπότε μετράμε από το σημείο που απογειώνεται ο αθλητής μέχρι το σημείο που προσγειώνεται στον λάκκο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλμα μετράει, προσθέτει στον κίνδυνο του αγώνα, το δράμα του αγώνα».
Η World Athletics θέλει επίσης οι νέοι κανόνες να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις. «Επεξεργαζόμαστε τρόπους για το πώς μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένετε 20 ή 30 δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανιστεί το αποτέλεσμα», είπε επίσης ο Ridgeon.
Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η ιδέα με κορυφαίους αθλητές και ο Ridgeon δήλωσε ότι οποιαδήποτε παγκόσμια εισαγωγή των νέων κανόνων μπορεί να μην συμβεί μέχρι το 2026, αν συμβεί καθόλου. Η προτεινόμενη αλλαγή των κανόνων, ωστόσο, επικρίθηκε από την πρώτη στιγμή.
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο άλμα εις μήκος
Ο Καρλ Λιούις που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος σε τέσσερις συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το άλμα του στα 8,87 μέτρα το 1991 να είναι το τρίτο στην παγκόσμια λίστα όλων των εποχών, έγραψε σκωπτικά στο X: «Υποτίθεται ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι την 1η Απριλίου για πρωταπριλιάτικα αστεία».
«Υποθέτω ότι υποστηρίζει αυτό που έλεγα, ότι το μήκος είναι το πιο δύσκολο αγώνισμα στον στίβο. Αυτό απλά θα εξαλείψει την πιο δύσκολη δεξιότητα από το αγώνισμα», έγραψε επίσης και κατέληξε: «Απλά κάντε το καλάθι μεγαλύτερο για τις ελεύθερες βολές, επειδή τόσοι πολλοί τις χάνουν».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.