Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πόλεμοι που διαρκούν πολλά χρόνια θέλουν πολύ χρόνο για να τελειώσουν! Οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν και η χώρα είναι έτοιμη να παρασυρθεί σε έναν  εμφύλιο δίχως άυριο. Οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στη χώρα έφτασαν τους 2.000! Τα δισεκατομμύρια που δαπανούνται πολλά και ο Μπάιντεν δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Θα γυρίσει το Αφγανιστάν ξανά στη… λίθινη εποχή των Ταλιμπάν, θα γίνει ξανά μια χώρα με δυτικά πρότυπα ή θα είναι «εγκλωβισμένη» στον φόβο από τις βομβιστικές επιθέσεις. Γεγονότα, συγκλονιστικές αποκαλύψεις και αριθμοί δείχνουν πως το μέλλον της χώρας… τρομάζει!

Οι Ταλιμπάν τρομοκρατούν!

Ήταν εκείνη η νύχτα της 14ης Αυγούστου όπου η Φαβζία Κόοφι ήταν στον δρόμο για το σπίτι της μετά από μία κηδεία όπου είχε παραστεί. Η Κόοφι στα 45 της χρόνια είναι μία από τις πιο δυναμικές δικηγόρους για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν με θητεία στο Κοινοβούλιο. Την τελευταία 20ετία δίνει μια τρομερή μάχη  για κάθε είδους καταπίεση που προέρχεται κυρίως από τους Ταλιμπάν. Μαζί με την 21 ετών κόρη της, τη Σούχρα, χρησιμοποιούν ένα θωρακισμένο όχημα. Υπάρχει ένα δεύτερο αυτοκίνητο με άνδρες ασφαλείας που τις ακολουθεί. Όλα αυτά είναι απαραίτητα διότι το 2010 είχε δεχθεί επίθεση από τους Ταλιμπάν που επιχείρησαν να τη σκοτώσουν.

Σε αυτή τη διαδρομή προς τη Καμπούλ ο οδηγός της σταμάτησε για να βάλει βενζίνη. Η Κόοφι αποφάσισε να αλλάξει όχημα. «Κάποιες φορές τα θωρακισμένα οχήματα μοιάζουν με φυλακή», εξηγεί η ίδια. Καθώς έφευγαν από το βενζινάδικο είδε ένα αυτοκίνητο να είναι από πίσω από το όχημα στο οποίο επέβαινε και ένιωθε ότι την παρακολουθούσαν. Την ώρα που παρακολουθούσε εκείνο το όχημα ένα δεύτερο αμάξι μπήκε μπροστά για να μπλοκάρει τη λωρίδα. Ο οδηγός της Κόοφι έκανε κίνηση για να επιταχύνει και να αφήσει πίσω του το όχημα αυτό, όμως ξαφνικά οι άνδρες από το άλλο αμάξι άρχισαν να πυροβολούν. Οι σφαίρες διέλυσαν το τζάμι και την τραυμάτισαν στον ώμο. Η Κόοφι έπαθε ζημιά και χρειάστηκε να μεταβεί σε ένα νοσοκομείο 45 λεπτά μετά όπου έκανε επέμβαση για να της βγάλουν μία σφαίρα από τον ώμο και να αποκαταστήσουν το σπασμένο οστό.

Έναν μήνα μετά η Κόοφι χρειάστηκε να δώσει το παρών εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση για ειρηνευτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Ήταν η τελευταία σε μία δεκαετή διαμάχη και προσπάθειες να λάβει τέλος η μεγάλη εσωτερική διαμάχη και το πολεμικό κλίμα στη χώρα.

Τη στιγμή που προετοιμαζόταν για αυτές τις συζητήσεις όμως μία σειρά από δολοφονίες έγιναν, αφαιρώντας τις ζωές χιλιάδων Αφγανών. Ανάμεσά  ήταν δικαστικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Το Κατάρ φιλοξένησε τους Ταλιμπάν

Αξιωματούχοι σε Αφγανιστάν και ΗΠΑ ήταν σχεδόν βέβαιοι πως οι Ταλιμπάν ήταν πίσω από όλες αυτές τις δολοφονίες προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στις συζητήσεις αυτές και να αποδυναμώσουν την όποια πιθανότητα περαιτέρω δυναμικής κοινωνικής αντίδρασης απέναντί τους. Οι Ταλιμπάν είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν όλες τις γενιές αλλά κυρίως εκείνη από το 2001 και μετά.

Οι συζητήσεις για παύση πυρός από κάθε πλευρά ξεκίνησαν τον μήνα Σεπτέμβριο στη Ντόχα (Κατάρ). Για ένα διάστημα επτά μηνών οι επικεφαλής και πολιτικοί ηγέτες του Κατάρ έδωσαν καταφύγιο σε σημαίνοντα μέλη των Ταλιμπάν καλύπτοντας όλα τα έξοδα της διαμονής τους που ήταν μέσα σε πλούτη και χλιδή. Φιλοξενούσαν ακόμα και τις οικογένειές τους. Στην εναρκτήρια συζήτηση η Κόοφι μπαίνοντας στο λόμπι είδε μία ομάδα διαπραγματευτών των Ταλιμπάν. Η Κόοφι τους κοίταξε και χαμογέλασε: «Όπως βλέπετε είμαι καλά».

Οι Αμερικανοί αποσύρονται από το Αφγανιστάν

Παρά την παρουσία της Κόοφι η Κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν ήταν σε πλεονεκτική θέση. Για δεκαετίες είχε τις ΗΠΑ να της δημιουργούν προβλήματα και φυσικά να μπαίνει σε πόλεμο μαζί τους. Οι Αμερικάνοι όμως έφτασαν στο σημείο που δεν είχαν άλλη υπομονή να συνεχίσουν τον πόλεμο. Μείωσαν λοιπόν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν και από εκεί που είχαν 100.000 στρατιώτες έμειναν 25.000.

Επτά μήνες πριν η Κόοφι μεταβεί στη Ντόχα οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Τραμπ είχαν ολοκληρώσει τις συζητήσεις τους με τους Ταλιμπάν, συμφωνώντας να αποσύρουν και τις τελευταίες στρατιωτικές δυνάμεις τους τη 1η Μαΐου του 2021. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε ότι ενημερώθηκαν από τους Ταλιμπάν ότι «πρέπει να φύγετε από τη χώρα».

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποσύρουν πλήρως και τα τελευταία στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν χιλιάδες στρατιώτες θα γυρίσουν στη χώρα τους. Για τον Τζο Μπάιντεν είναι ένα πρόβλημα αυτό διότι σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να εισπράξει σφοδρή κριτική για έναν αποτυχημένο πόλεμο. Επίσης σε μία τέτοια περίσταση το Αφγανιστάν θα πρέπει να σταθεί μόνος του ως κράτος.

 

Το διάσημο εστιατόριο «L’Atmosphère» έκλεισε λόγω επιθέσεων!

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια για την Κόοφι και τους άλλους διαπραγματευτές συνεχίζει να πλανάται: τι θα μείνει από ένα αμερικάνικο πλάνο που κόστισε χιλιάδες ζωές και πάνω από 2 τρις δολάρια; Πριν την παρέμβαση των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους το 2001 οι Ταλιμπάν ήταν η ίδια η έκφραση του ακραίου Ισλάμ, όπου όποιος έκλεβε του έκοβαν το χέρι, όπου οι γυναίκες οδηγούνταν σε θάνατο για μοιχεία. Η ήττα των Ταλιμπάν άνοιξε τον δρόμο για εκλογές και μία δημοκρατική διαδικασία. Για ελευθερία του Τύπου, αλλά και για να έχουν δικαιώματα οι γυναίκες. Η Κόοφι φοβάται πως οι ηγέτες των Ταλιμπάν, αρκετοί εκ των οποίων φυλακίστηκαν για χρόνια στο Γκουαντάναμο, δεν θέλουν να αποδεχθούν τις αλλαγές στη χώρα, άλλωστε τις βλέπουν ως λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Πολλοί από τους Ταλιμπάν όλα αυτά τα χρόνια ήταν λες και βρίσκονταν σε χρονοκάψουλα.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 130 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να σταθεί στα πόδια του. Οι προσπάθειες αυτές φάνηκαν στα ψηλά κτίρια που χτίστηκαν στην πρωτεύουσα, αλλά και το γεγονός ότι οι δρόμοι γέμισαν με αυτοκίνητα. Η ξένη βοήθεια έκανε και άνοιγμα στην αγορά με νέες δουλειές και οι γυναίκες άρχισαν να εργάζονται και να μορφώνονται. Μετά από δεκαετίες εμφύλιου πολέμου η πρωτεύουσα έχει αποκτήσει έναν... αέρα διεθνούς πόλης. Μία πόλη με διπλωμάτες, δημοσιογράφους και χώρους συνάντησης όπως το εστιατόριο «L’Atmosphère». Οι Ταλιμπάν στην επαρχία απέκτησαν μεγάλη δύναμη όμως οι μεγάλες πόλεις άρχισαν να 'ανθίζουν'.

Όμως ήρθε η περίοδος όπως οι δολοφονίες των Ταλιμπάν και οι βομβαρδισμοί τους έδιωξαν πολλούς ξένους πολίτες από τη χώρα. Το συγκεκριμένο εστιατόριο εν τέλει έκλεισε μετά από μία επίθεση των Ταλιμπάν που σκότωσε 21 πολίτες. Με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αποχωρούν δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα σημεία ελέγχου για τέτοιες επιθέσεις. Οι ξένοι που διαμένουν στη χώρα επιλέγουν το ξενοδοχείο Serena, που είναι σαν φρούριο. Είκοσι χρόνια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με τις ΗΠΑ η Καμπούλ παρουσιάζει ξανά μία εικόνας μία φτωχής και γεμάτης προβλήματα χώρας.

Ο Πρόεδρος Γκάνι φοβάται για τη ζωή του!

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκάνι, έχει μία καθημερινότητα όπου προστατεύεται από μπλόκα, οπλισμένους φρουρούς αλλά και πολυβόλα. Για να φτάσει κανείς στο γραφείο του περνάει μέχρι και από ακτίνες Χ και ειδικό έλεγχο μέχρι και στο τηλέφωνό του.

Ο Γκάνι στα 71 του χρόνια γεννήθηκε σε μία μορφωμένη χώρα. Βρέθηκε στο εξωτερικό για να σπουδάσει ανθρωπολογία κι έπειτα πέρασε μία δεκαετία δουλεύοντας σε μεγάλη Κεντρική Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, σε τομέα όπου βοηθούσε χώρες να ενισχύσουν την οικονομία τους. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα του αποφάσισε να γυρίσει στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει. Άνθρωπος με χαμηλό προφίλ και τεχνοκράτης.

Η περίοδος της προεδρίας του ήταν δύσκολη. Ανέβηκε στην εξουσία το 2014 με την υπόσχεση να ενώσει τη χώρα. Όμως αυτό που έγινε ήταν να βλέπει τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το 2019 εξελέγη ξανά με λιγότερο από 2 εκατ. Αφγανούς να ψηφίζουν. Προσπάθησε να είναι αποφασιστικός έτσι ώστε οι ειρηνευτικές συζητήσεις με την Κυβέρνηση Τραμπ και τους Ταλιμπάν να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που θα φέρει ξανά στο... φως το Αφγανιστάν.

 

«Οι Αφγανοί δεν θέλουν ειρήνη»

Όταν ο Τραμπ θέλησε να έρθει το 2018 σε επαφή με τους Ταλιμπάν διάλεξε για τις συζητήσεις αυτές τον Ζαλμάι Καλιλζάντ, έναν διπλωμάτη και γηγενή Αφγανό. Ο Καλιλζάντ γνωρίζει τον Γκάνι από το σχολείο και έχουν παίξει μαζί μπάσκετ. Όμως δεν κατάφεραν να έχουν μία καλή σχέση. Τον Ιανουάριο ο Καλιλζάντ είχε ζητήσει συνάντηση με τον Γκάνι αλλά ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε να τον δει.

Ο Τραμπ έδειχνε απελπισμένος στο να βρει λύση και να μπορέσει να πει έτσι επίσημα ότι ο πόλεμος τελείωσε. Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να μιλήσουν με την Κυβέρνηση των Αφγανών, τότε οι ΗΠΑ δεν επέμειναν. Ένας υψηλά ιστάμενος Αμερικανός αξιωματούχος είχε  πει πως 'οι άνθρωποι κοντά στον Τραμπ λένε ‘’γ@$%%ε τους αυτούς τους Αφγανούς. Αυτοί δεν θα κάνουν ποτέ ειρήνη. Επίσης εμάς τι μας νοιάζει εάν θα κάνουν ειρήνη ή όχι;».

Οι Αμερικανοί ζήτησαν απελευθέρωση των Ταλιμπάν!

Όσο συνεχίζονταν οι συζητήσεις ο Τραμπ ανακοίνωνε διαρκώς την αποχώρηση στρατευμάτων από τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο ακύρωνε τις όποιες διαπραγματεύσεις και τους ίδιους τους διαπραγματευτές. Το μεγάλο πρόβλημα με τους Ταλιμπάν ήταν πως ότι και να έκαναν δεν τους άγγιζε κανείς. Στο τέλος απλά συμφώνησαν να σταματήσουν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον. Οι Ταλιμπάν έπρεπε να συναινέσουν στο να σταματήσουν βομβιστικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στη χώρα και την Κυβέρνησή της. Ξαφνικά οι Ταλιμπάν άρχισαν να στηρίζουν ανοιχτά τον Τραμπ!

Ο Γκάνι αν και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ δεν έδειχνε τόσο ευχαριστημένος με τη συμφωνία αυτή. Προσφάτως διέταξε την αποφυλάκιση 5000 φυλακισμένων Ταλιμπάν όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή δέχθηκε πιέσεις από τους Αμερικανούς. Ο ίδιος φοβήθηκε ότι θα επικρατήσει χάος με τους μαχητές των Ταλιμπάν ξανά στους δρόμους και τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρούν. Ο ίδιος είχε το παράπονο ότι οι ΗΠΑ δεν τον ενημέρωσαν επίσημα ούτε επικοινώνησαν μαζί του. Το 2018 ζητήθηκε στον Γκάνι από τις ΗΠΑ να φτιάξει μία ομάδα που διαπραγματευόταν τους όρους της συμφωνίας. Χρειάστηκαν δυο χρόνια και να κοπεί 1 δις δολάρια από την αμερικάνικη βοήθεια για να γίνουν βήματα προόδου.

Δολοφονίες και Ταλιμπάν πρώην άνθρωποι της CIA

Οι διαπραγματευτές θα συγκεντρώνονταν στο ξενοδοχείο Sharq στη Ντόχα. Μετά από μερικές ημέρες ξανακάθισαν σε έναν χώρο διαλέξεων και ακόμα και τότε κάποιοι εκπρόσωποι είχαν δυσκολίες στο να διαχειριστούν τον θυμό τους. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν ένας εκτελεστής των Ταλιμπάν είχε σκοτώσει τον ανιψιό του Ναντέρ Νταντέρι, ενός από τους διαπραγματευτές της Κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Ναντέρι είχε βρεθεί στα χέρια των Ταλιμπάν και τον είχαν βασανίσει τη δεκαετία του '90. Ο ίδιος τόνιζε πως απλά ήθελε να αποχωρήσει. Ένας άλλος διαπραγματευτής, ο Μάτιν Μπεκ, είχε χάσει τον πατέρα του από επίθεση των Ταλιμπάν δέκα χρόνια πριν. Ένας τρίτος, ο Μασούμ Στανεζκάι, είχε επιβιώσει από τρεις επιθέσεις με βόμβες στο όχημά του.

Ανάμεσα στους διαπραγματευτές των Ταλιμπάν ήταν και ο Καϊρουλάχ Καϊρκβα, που βοήθησε να δημιουργηθούν οι Ταλιμπάν, υπήρξε Υπουργός της Κυβέρνησης αλλά και πληροφοριοδότης των ΗΠΑ μέσω της CIA όταν άρχισαν οι επιθέσεις των Αμερικάνων, το 2001, κάτι που ο ίδιος το αρνείται. Όταν οι συζητήσεις δεν πήγαν καλά ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε και βρέθηκε στο Γκουαντάναμο. Περιγράφει την πτήση του εκεί ως "ένα ταξίδι στην Κόλαση¨.

Στις συζητήσεις που έγιναν οι Αμερικανοί παρατήρησαν πως οι Ταλιμπάν που είχαν φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο δυσκολεύονταν πολύ να μείνουν αφοσιωμένοι. Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων έπρεπε να οριστεί το πως θα φέρονται οι εμπλεκόμενες πλευρές.  Οι Ταλιμπάν ζήτησαν η άλλη πλευρά να απαρτίζεται μόνο από Σουνίτες ενώ η Κυβέρνηση επέμενε να υπάρχουν και Σιίτες στις συζητήσεις. Τα στελέχη των Ταλιμπάν που είχαν σφαγιάσει Σίιτες πολίτες έφυγαν από το δωμάτιο.

Image removed.

'Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν' και η διαφθορά!

Οι Ταλιμπάν είναι... θεσμός σε κεντρικές περιοχές και ακόμα και σημεία μες στη Καμπούλ. Παίρνουν φόρους, πουλάνε προστασία και εποπτεύουν τους δρόμους. Κάθε φορτηγό που περνάει από τα σημεία τους πληρώνει διόδια. Δίνουν και αποδείξεις που γράφουν 'Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν' και που έχει πάνω τηλέφωνο και e-mail. Οι Ταλιμπάν είναι η πραγματική εξουσία. Η διαφθορά στους αξιωματούχους είναι τεράστια!  Ένας πρώην αστυνομικός με το όνομα Σουλτάν αποκαλύπτει πως είχε πρότυπό του έναν τοπικό αστυνομικό διευθυντή. Ωστόσο διαπίστωσε πως οι αστυνομικοί έπαιρναν χρήματα από τους πολίτες ή τους εκβίαζαν και επίσης για να προσληφθεί κάποιος έπρεπε να δίνει τον μισθό των επόμενων μηνών του στον προϊστάμενό του. Αντί να πληρώνεται δηλαδή πλήρωνε. Υπάρχουν πολλές ιστορίες διαφθοράς που δεν αφορούν μόνο στην αστυνομία. Φτάνουν μέχρι και σε πολιτικούς και υψηλά ιστάμενους. Ακόμα και σοβαρές καταγγελίες ότι έπιαναν μικρά παιδιά και αγόρια για "σκλάβους του σεξ". Ο ίδιος είχε στην κατοχή του βίντο με πρώην αξιωματούχο και ένα αγόρι που του 'μαύριζε τη ψυχή'.

Σε άλλο σημείο στην περιοχή του Qalai Abdul Ali, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν υπάρχουν ηλικιωμένοι όπως ο Χειντάτ που θυμάται πως οι Ταλιμπάν βρέθηκαν εκεί από την περιοχή του Βαρντάκ. Τονίζει πως πλέον ελέγχουν όλο το Βαρντάκ και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Γυναίκες χωρίς... δικαιώματα

Η Φρέστα Κοχιστάνι ήταν 15 ετών όταν έπεσε η Κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Μέσα σε ένα διάστημα δυο δεκαετιών έγινε δικηγόρος και βοηθάει τους φτωχούς στην επαρχία της Καπίσα. Βρίσκει φαγητό και φάρμακα για αυτούς. Έχει το δικό της αμάξι, φοράει τζιν, χαμογελά και χρησιμοποιεί το Facebook. Για χρόνια η Κοχιστάνι δεχόταν απειλές θανάτου μέσω μηνυμάτων αλλά τα αγνοούσε. Έναν χρόνο πριν μία ομάδα ανδρών την περικύκλωσε και δέχθηκε μαχαιριά στο πλαϊνό μέρος του προσώπου της ενώ ξέφυγε. Τον Δεκέμβριο ζήτησε προστασία από την Κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν είναι ένα φοβισμένο μικρό κορίτσι, αλλά ανησυχούσε για την οικογένειά της και τους συναδέλφους της. Δώδεκα ημέρες μετά εκείνη και ο αδερφός της Σαχράμ οδηγούσαν προς την Καπίσα. Δύο μηχανές τους... πλεύρισαν και τους πυροβόλησαν μέχρι θανάτου.

5000 νεκροί από επιθέσεις Ταλιμπάν

Όταν οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν την αποχώρησή τους με τους Ταλιμπάν οι Αμερικάνοι ήταν ξεκάθαροι πως έπρεπε να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις και γενικά η κάθε τύπου επίθεση. Οι Ταλιμπάν όμως είχαν τη δική τους ατζέντα τρομοκρατώντας άτομα της ελίτ του Αφγανιστάν και χαρισματικούς / ανθρώπους που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Και όλα αυτά μόλις η Κυβέρνηση του Αφγανιστάν άρχισε τις επαφές της. Πάνω από 5.000 Αφγανοί έχουν σκοτωθεί σε στοχευμένες επιθέσεις μες στην προηγούμενη χρονιά. Πολλοί από αυτούς από βόμβες που τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος των οχημάτων τους.

Η παρουσία στο Αφγανιστάν κοστίζει 4 δισ. δολάρια

Το Αφγανιστάν είναι μία χώρα με σπάνια φυσική ομορφιά όμως μόνο το 12% της χώρας έχει τη δυνατότητα να καλλιεργείται. Για τους Αμερικάνους φορολογούμενους όμως η παρουσία των ΗΠΑ εκεί κοστίζει 4 δισ. δολάρια τον χρόνο. Ωστόσο, αυτή η χώρα μπορεί να βοηθηθεί και από τους στρατιώτες για την προσπάθεια μετάβασής της στη νέα εποχή.

Στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ ο Μίλερ θα συναντούσε τον Αφγανό Στρατηγό Σάμι Αλιζάι. Είναι διοικητής των ειδικών δυνάμεων στρατού της χώρας, βρίσκεται στον στρατό από το 2004 και έχει αποφοιτήσει από τις ελίτ στρατιωτικές Ακαδημίες της Αγγλίας. Το 209ο Σώμα που είναι υπό τη διοίκηση του Αλιζάι έχει τη βοήθεια 16.000 στρατιωτών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μίας ειδικής αμερικάνικης στρατιωτικής μονάδας. Ομάδες που τους βοηθούν και στην εκπαίδευσή τους και στη μάχη.

Εάν μία μονάδα Αφγανών δεχθεί επίθεση οι ΗΠΑ θα «σηκώσουν» αεροπλάνο ή drone. Σε μία ασυνήθιστη παράμετρο της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν επετράπη στις ΗΠΑ να προστατεύουν τις αφγανικές δυνάμεις από επιθέσεις. Η αμερικάνικη ομάδα ήταν σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ικανοτήτων με 20 μέλη. Με μέλη με αρκετές θητείες που μιλούν και τις τοπικές διαλέκτους. Ο Αλιζάι βέβαια ανησυχεί για το τι θα γίνει όταν οι ΗΠΑ φύγουν οριστικά με τον Μίλερ να του λέει πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει το μέλλον. Το 209ο Σώμα θα έπρεπε να έχει 15.000 στρατιώτες αλλά έχει 10.000. Αρκετοί Αφγανοί είναι πολύ διστακτικοί στο να πάνε στον στρατό παρότι τους παρέχει πολλά προνόμια και φυσικά τα χρήματα.

Οι γυναίκες στο μάτι του κυκλώνα

Ένα μέρος που αποτελεί πιθανό στόχο των Ταλιμπάν είναι το Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων των Γυναικών της χώρας στη Καμπούλ. Εκεί μία γυναίκα μπορεί να μάθει να ράβει, να δουλεύει σε εστιατόριο αλλά και να μαθαίνει άλλες δουλειές. Το Κέντρο αυτό προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες και παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν κάθε μέρα μία γυναίκα ή ένα κορίτσι εμφανίζεται εκεί γα βοήθεια. Μία γυναίκα που υποχρεώθηκε να κάνει έναν δύσκολο γάμο. Μία νεαρή κοπέλα που ξέφυγε από τον άνδρα της που την χτυπούσε ή μία γυναίκα που πήρε διαζύγιο και η οικογένειά της την έδιωξε.

Αυτό το Κέντρο θα αντέξει; Θα δεχθεί επίθεση από τους Ταλιμπάν; Ο κόσμος πιστεύει στους νέους ανθρώπους της χώρας. Στη νέα γενιά που είναι τόσο μορφωμένη. Όμως οι Ταλιμπάν ζουν σε… χρονοκάψουλα!

Πηγή: newyorker.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA