Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυτοβιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ, γιατρού και εθνικιστή πολιτικού ηγέτη των τουρκόφωνων της Θράκης, η οποία θα προβληθεί από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, το TRT, ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter o «εκλεκτός» του Ερντογάν για την κρατική τηλεόραση και γενικός διευθυντής του TRT, Ιμπραήμ Ερέν.

Ο Ερέν οποίος έχει καταγωγή από την Θράκη, ανήρτησε το τρέιλερ και γνωστοποίησε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη τα γυρίσματα και χαρακτηρίζει τον Σαδίκ Αχμέτ «ηγέτη του αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και πως εναντιώθηκε στην «καταπιεστική πολιτική» της Ελλάδας.

«Αρχίσαμε εργασίες για την ταινία που περιγράφει την ζωή του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ, ηγέτη του αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης για δικαιώματα και ελευθερίες. Ο αγώνας του δρ. Σαδικ Αχμέτ ενάντια στην καταπιεστική πολιτική της Ελλάδας δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ας αναπαύεται η ψυχή του», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ερέν.

https://twitter.com/ibrahimeren/status/1383842917811249155?ref_src=twsrc^tfw

Όπως φαίνεται από το τρέιλερ η ταινία παρουσιάζει τον Σαδίκ Αχμέτ σαν Τούρκο «μεγαλομάρτυρα» που δεινοπάθησε από ένα σκληρό απάνθρωπο και ανελεύθερο ελληνικό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έκανε πρεμιέρα άλλη προπαγανδιστική σειρά με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», η οποία έχει ως θέμα τον «αγώνα των Τουρκοκυπρίων» και πραγματεύεται μονόπλευρα τα γεγονότα της περιόδου 1963 – 1974 στην Κύπρο. 

Ποιος ήταν ο Σαδίκ Αχμέτ

Ο Σαδίκ Αχμέτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1989 στο πολιτικό προσκήνιο, ιδρύοντας τον πολιτικό συνδυασμό Εμπιστοσύνη (Güven) ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και «Πεπρωμένο» (İkbal) στο νομό Ξάνθης και είχε ισχυρό έρεισμα ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, παράλληλα συνδέθηκε με εθνικιστικούς οργανισμούς στην Τουρκία.

Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από ελληνικό δικαστήριο γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989, υπήρχε δημοσίευση στην εφημερίδα του Güven για διακηρύξεις ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι «τουρκική».

Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε στην φυλακή περί τους δύο μήνες. Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους.

Ακολούθως ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

Η ταινία είναι ακόμα ένας τρόπος για να ενισχυθεί η προπαγάνδα της Άγκυρας περί καταπάτησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κάτι που έγινε οφθαλμοφανές κατά τη «διπλωματική σύγκρουση» της περασμένης Πέμπτης, ανάμεσα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Νίκο Δένδια.

Τότε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα», για να πάρει την απάντηση από τον κ. Δένδια ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, σύμφωνα και με τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία έχει συνυπογράψει και η Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA