Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, στο παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την Νέα Υόρκη. Ο απολογισμός ήταν να βρουν τον θάνατο 1.500 επιβαίνοντες. Για πολλά χρόνια, η ιστορία του συνεχίζει να συγκινεί, ενώ η ταινία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες του κόσμου. Κατά καιρούς, έχουν ανακαλυφθεί διάφορα ευρήματα, με πρόσφατη τη καρτ ποστάλ, 109 χρονών, υπογεγραμμένη από έναν επιβάτη, που πουλήθηκε τον περασμένο μήνα σε δημοπρασία, έναντι 12.600 ευρώ. Η εν λόγω καρτ ποστάλ, που στάλθηκε από τον ανώτερο χειριστή ασύρματου, Τζακ Φίλιπς, απεικόνιζε τον Τιτανικό, πέντε εβδομάδες πριν βυθιστεί.

Ωστόσο, ήρθε στο προσκήνιο μια μυστηριώδης επιστολή που βρέθηκε σε μια παραλία στον Καναδά από μια οικογένεια, γραμμένη από μια 12χρονη κοπέλα που ήταν επιβάτης στον Τιτανικό. Τουλάχιστον, έτσι πιστεύουν οι εμπειρογνώμονες που προσπάθησαν να κατανοήσουν και να εξηγήσουν το μήνυμα, που βρισκόταν στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού. Στην επιστολή αναγράφεται η χρονολογία 13 Απριλίου 1912, δηλαδή μία ημέρα πριν ο Τιτανικός βυθιστεί και υπογράφεται από ένα  κορίτσι με το όνομα Mathilde Lefebvre, η οποία έγραψε: «Πετάω αυτό το μπουκάλι στη θάλασσα, στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Σε λίγες ημέρες φτάνουμε στη Νέα Υόρκη. Αν κάποιος το βρει, πείτε το στην οικογένεια Lefebvre, στο Liévin». Η Mathilde ήταν επιβάτης τρίτης κατηγορίας στο πλοίο και ταξίδευε μαζί με τα τρία αδέρφια και τη μητέρα της, Marie. Πήγαιναν στη Νέα Υόρκη να συναντήσουν τον πατέρα της, ο οποίος έφτασε στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, για μια καλύτερη ζωή, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κεμπέρ στο Ριμούσκι, το μπουκάλι ήταν σφραγισμένο όταν βρέθηκε, με τον καθηγητή Maxime Gohier να λέει: «Το μπουκάλι θα μπορούσε να είναι το πρώτο χειροποίητο αντικείμενο που βρέθηκε από τον Τιτανικό στην αμερικανική ακτή. Η ανακάλυψη της ιστορίας του προκαλεί επίσης ενθουσιασμό και είναι, επίσης, ένα ενδιαφέρον, αντικείμενο μελέτης». Για την ώρα, το γράμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, με το Πανεπιστήμιο να ανακοινώνει πως θα καλέσει κι άλλους ερευνητές να βοηθήσουν στην μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πως εξέτασαν τον φελό, το μπουκάλι, το χαρτί αλλά και το μελάνι που χρησιμοποίησε το κορίτσι για να γράψει το γράμμα. Εξέτασαν επίσης το ποσοστό διάβρωσης στο μπουκάλι σε σχέση με τον καιρό που βρισκόταν στο νερό ή θαμμένο κάτω από την άμμο.Βάση των αποτελεσμάτων, η θεωρία που επικρατεί είναι πως όντως το γράμμα σε μπουκάλι χρονολογείται στις αρχές του 1900. Μία ένσταση που είχαν βέβαια ήταν ο γραφικός χαρακτήρας του κοριτσιού, αφού δεν έμοιαζε με τον τρόπο γραφής των κοριτσιών από την Γαλλία εκείνης της εποχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA