Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Iron Dome: Ο φύλακας των αιθέρων του Ισραήλ

Το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome κατάφερε και κατέρριψε το 90% των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς κατά των πόλεων του Ισραήλ και έσωσε αμέτρητες ζωές

Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome (πηγή: Associated Press)
Ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome (πηγή: Associated Press)

Για μια ακόμα φορά τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή, αφού οι εχθροπραξίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ξεκίνησαν και πάλι. Εκατοντάδες ρουκέτες εκτινάχθηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη με στόχο μεγάλες πόλεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι Παλαιστίνιοι μέχρι στιγμής έχουν εκτοξεύσει πάνω από 2.000 ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη. Από αυτές, το 90% καταρρίφθηκε πριν προλάβουν να βρουν στόχο.Τη δουλειά της αναχαίτισης των παλαιστινιακών πυραύλων ανέλαβε το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα με την κωδική ονομασία Iron Dome.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: «Βροχή» ρουκετών από τη Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη

Τι είναι το Iron Dome

Το Iron Dome είναι ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα άμυνας παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries. Το συγκεκριμένο σύστημα εκτοξεύει μικρούς πυραύλους προκειμένου να αναχαιτίσει στον αέρα εισερχόμενα βλήματα. Δεν διαθέτει το νατοϊκό σύστημα αναγνώρισης IFF αλλά μια ισραηλινή πατέντα. Το Ισραήλ το παρήγγειλε το 2007 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2011, οπού και το σύστημα τέθηκε άμεσα σε λειτουργία.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα αποτελείται από τρία μέρη:

  1. Αναγνώριση και εντοπισμός στόχου: Το ραντάρ του Iron Dome έχει κατασκευαστεί από την Ισραηλινή εταιρία Elta
  2. Διαχείριση μάχης και κεντρική διαχείριση εκτοξευτών: Σύστημα ελέγχου όπλων που κατασκευάστηκε από το μηδέν εξολοκλήρου από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Rafael
  3. Μονάδες εκτόξευσης πυραύλων: Κινητές μονάδες εκτόξευσης πυραύλων Tamir. Οι μονάδες αυτές είναι εξοπλισμένες με ειδικό οπτικοηλεκτρονικό αισθητήρα ώστε να μπορεί να εντοπίσει και να κλειδώσει το εισερχόμενο βλήμα ή πύραυλο.

Ποιες οι διαφορές του με τις απλές αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων

Το Iron Dome έχει μια μεγάλη διαφορά με τις άλλες αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων και αυτή είναι ο στρατηγικός στόχος που εξυπηρετεί. Ενώ όλα τα άλλα αντιαεροπορικά συστήματα βρίσκονται σχεδόν στην ίδια τοποθεσία, αυτό δεν ισχύει για τις συστοιχίες του Iron Dome, οι οποίες μπορούν να βρίσκονται πολύ μακριά η μια από την άλλη. Ακόμα όλες οι μονάδες μπορούν ελεγχθούν ασύρματα και εντοπίζουν τους στόχους τους ξεχωριστά. Κάθε ένας εκτοξευτής διαθέτει 20 πυραύλους Tamir. Κάθε μία συστοιχία του Iron Dome μπορεί να προστατέψει περίπου 150.000 τετραγωνικά μέτρα αστικού περιβάλλοντος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ισραήλ #Παλαιστίνη #όπλο

Best of Internet