Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος εποχής για τον Internet Explorer, αφού η Microsoft αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη και υποστήριξή του. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως από τις 15 Ιουνίου 2022 κι έπειτα, ο Internet Explorer 11 θα αποσυρθεί από τα Windows 10 και θα σταματήσει να υποστηρίζεται με ενημερώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ο Google Chrome αναβαθμίζεται - Νέος αλγόριθμος θα τον κάνει πιο γρήγορο

H Microsoft δήλωσε πως «το μέλλον του Internet Explorer στα Windows 10 είναι ο Microsoft Edge», ο οποίος -για όσους δεν γνωρίζουν- είναι η νεότερη πρόταση για τα προγράμματα αυτής της λογικής. «Όχι μόνο είναι ταχύτερος browser, αλλά και πιο ασφαλής και καταλληλότερος για το σύγχρονο browsing από τον Internet Explorer. Μάλιστα, είναι ειδικά σχεδιασμένος για να υποστηρίζει σωστή πλοήγηση τόσο σε νέα όσο και σε παλαιότερα sites», συμπλήρωσε η εταιρεία του Ρέντμοντ.

Η πλοήγηση σε αυτά τα παλαιότερα sites γίνεται με τη χρήση του “IE Mode” που φέρει ο Edge browser, μιας διαδικασίας δηλαδή που φορτώνει τις ιστοσελίδες όπως θα εμφανίζονταν στο παλιότερο πρόγραμμα. Η εξέλιξη αυτή μόνο έκπληξη δεν αποτελεί, μιας και η Microsoft δήλωσε από πέρσι πως θα σταματήσει να υποστηρίζει τον Internet Explorer για την σουίτα εφαρμογών Microsoft 365.

Η γεννηση και η εξέλιξη του Explorer

O Internet Explorer αναπτύχθηκε από τη Microsoft και αποτέλεσε μέρος του λειτουργικού Windows από το 1995. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε ως μέρος του πακέτου “Plus! For Windows 95”, ενώ οι μετέπειτα εκδόσεις διατέθηκαν δωρεάν σε πακέτο ενημερώσεων και όχι μόνο. Στόχος της αμερικανικής εταιρείας ήταν τότε να ανταγωνιστεί το Netscape, τον browser που ήταν σχεδόν μονοπώλιο στα 90s.Το 2003, o Internet Explorer αγγίζει εξωπραγματικό μερίδιο αγοράς 95%  και για αρκετό καιρό δεν έχει αντίπαλο. Η Microsoft από την άλλη, επενδύει σχεδόν σε ετήσια βάση 100 εκατομμύρια δολάρια και «χτίζει» γύρω του μια ομάδα προγραμματιστών άνω των 1000 ατόμων.

Η έλευση των Firefox (2004) και Google Chrome (2008) αρχίζουν να μειώνουν τα ποσοστά του και σε συνάρτηση με την έλευση των iOS και Android που έδιναν τη δυνατότητα σε χρήστες να πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους τηλέφωνο, άρχισαν να δημιουργούνται πονοκέφαλοι στα κεντρικά της Microsoft. Η πτωτική του πορεία είναι τέτοια, δε, που τo 2021 εκτιμάται ότι τα ποσοστά του Internet Explorer έχουν φτάσει στο 0.81%.

Στις 17 Μαρτίου 2015, η Microsoft ανακοινώνει τον Microsoft Edge, έναν νέο browser που θα αντικαταστήσει τον Internet Explorer στα Windows 10 και με αρκετή δουλειά καταφέρνει να προσφέρει μοντέρνες λύσεις, πολύ καλές επιδόσεις και αρχίζει να ανεβάζει ραγδαία τα ποσοστά του. Η αμερικανική εταιρεία βλέπει πλέον πως ο Edge είναι το μόνο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο που αξίζει να ασχοληθεί και έτσι φτάνουμε στο σήμερα και στην ανακοίνωση διακοπής υποστήριξης.

Δείτε πως εξελίχθηκε στην πορεία των ετών ο Internet Explorer, μέσα από το παρακάτω video.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA