ΔΙΕΘΝΗ
23/05/2021 07:12

Κορονοϊός: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca - Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Oxford αποδεικνύονται αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού όσο και κατά της βρετανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με μελέτη των υγειονομικών αρχών στην Αγγλία

Κορονοϊός: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca - Τι υποστηρίζει νέα έρευνα
Νοσηλεύτρια στο Εμβολιαστικό Κέντρο στο Ασκληπείο της Βούλας (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Oxford αποδεικνύονται αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού όσο και κατά της βρετανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με μελέτη των υγειονομικών αρχών στην Αγγλία, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE).

Σύμφωνα με τη μελέτη της PHE, η οποία διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Απριλίου και 16 Μαΐου, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητας κατά της βρετανικής παραλλαγής. Κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της μελέτης, το εμβόλιο AstraZeneca βρέθηκε 60% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με 66% κατά της βρετανικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ χαιρέτισε τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα», τα οποία έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας για την προστασία από ένα ξέσπασμα της ινδικής παραλλαγής που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση του σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Πάνω από 100.000 ραντεβού έκλεισαν οι 40 - 44 - Ικανοποίηση Κικίλια

Τα δύο εμβόλια που μελετήθηκαν βρέθηκαν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική μετάλλαξη, τρεις εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σε σύγκριση με περίπου 50% κατά της βρετανικής παραλλαγής, σύμφωνα με την PHE.

Σύμφωνα με στοιχεία της PHE, τουλάχιστον 2.889 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή στην Αγγλία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 18 Μαΐου. Από αυτούς, 104 επισκέφτηκαν τα επείγοντα σε νοσοκομεία, 31 νοσηλεύτηκαν και έξι πέθαναν.

«Δύο δόσεις του ενός ή του άλλου εμβολίου παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της συμπτωματικής νόσου της παραλλαγής Β.1.617.2», δήλωσε η Μέρι Ράμσεϊ, επικεφαλής ανοσοποίησης της PHE. «Αναμένουμε ότι τα εμβόλια θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτων», πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα με τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 127.000 θανάτους, περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες έχουν λάβει μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και περισσότεροι από 4 στους 10 και τις δύο δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ PFIZER ASTRAZENECA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ