Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (28/5), ότι αναγνωρίζει τη «γενοκτονία» που διέπραξαν τα αποικιοκρατικά στρατεύματα σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια στις αρχές του 20ου αιώνα. Παράλληλα ανακοίνωσε τη διάθεση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να γίνουν έργα σε περιοχές όπου ζουν μέλη των δύο φυλών.

Διαβάστε ακόμη: Ρουάντα: Πώς μία σύλληψη μετά από 26 χρόνια «αναζωπυρώνει» το κυνήγι των βασικών υπαίτιων της γενοκτονίας

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας σε δήλωση του ανέφερε ότι «χαρακτηρίζουμε πλέον επίσημα τα γεγονότα εκείνα αυτό που ήταν, αν ιδωθούν από τη σκοπιά του σήμερα: γενοκτονία». Παράλληλα στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για «μια χειρονομία αναγνώρισης των ανυπολόγιστων δεινών που υπέστησαν τα θύματα. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη».

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ναμίμπια για την αναγνώριση της γενοκτονίας ξεκίνησαν το 2015. Ο στόχος των διαπραγματεύσεων που είχαν περιέλθει εδώ και καιρό σε αδιέξοδο, εξαιτίας διαφωνιών όσον αφορά το ποσό που θα πρόσφερε το Βερολίνο για τα χρόνια της αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ήταν σύμφωνα με τον Μάας να «βρεθεί ένας κοινός δρόμος για μία ειλικρινή συμφωνία στη μνήμη των θυμάτων». Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα δήλωσε ότι εκπρόσωποι από τις φυλές Χερέρο και Νάμα ενεπλάκησαν ενεργά στις διαπραγματεύσεις που διήρκησαν σχεδόν έξι χρόνια.

Η πρώτη «συγγνώμη» της Γερμανίας για τους θανάτους είχε γίνει το 2004 κατά την επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτυξης, Heidemarie Wieczorek-Zeul στη Ναμίμπια και η οποία είχε πει ότι με τους όρους του σήμερα, κάτι τέτοιο αποκαλείται «γενοκτονία».

Πάντως Η γερμανική κυβέρνηση τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το γεγονός πως αναγνωρίζει πλέον ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και δημιουργεί ταμείο για τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί να διατυπωθούν αξιώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων. Επιμένει πως πρόκειται για πολιτικό και ηθικό καθήκον και θέλει να αποφεύγεται ακόμη και ο όρος αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος της Ναμίμπιας, ο Χάγκε Γκάινγκομπ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του το 2020 για το γεγονός πως παρότι η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να ζητήσει «άνευ όρων συγγνώμη» από τον λαό και την κυβέρνηση της Ναμίμπιας, δεν ήθελε επ’ ουδενί να χρησιμοποιηθεί ο όρος «αποζημιώσεις».

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Ιουνίου από τον Χάικο Μάας στην πρωτεύουσα της Ναμίμπια το Βίντχουκ. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη αναγνώριση της γενοκτονίας θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη σε ειδική τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπιας.

Ποια εγκλήματα διέπραξε η Γερμανία στη Ναμίμπια

Σύμφωνα με το DW, η Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν η αποικιοκρατική δύναμη από το 1884 έως το 1915 σε αυτό που αποκαλούνταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, ο αποικιακός στρατός είχε καταστείλει βίαια αρκετές εξεγέρσεις και είχε σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ειδικά ο περιβόητος Γερμανός στρατηγός Λόταρ φον Τρότα, είχε σταλεί για να καταστείλει μία εξέγερση της φυλής Χερέρο και έμεινε στην ιστορία για τη σκληρότητά του.

Οι ιστορικοί γενικά αποδέχονται και εκτιμούν ότι περισσότεροι από 65.000 έως 80.000 άνθρωποι της φυλής Χερέρο και από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι της φυλής Νάμα που έμεναν εκείνη την περίοδο στη συγκεκριμένη περιοχή, σκοτώθηκαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA